Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 17.04.2013.
16:53
Beta A

Tribunal napravio film o zločinima u Prijedoru

Dokumentarni film "Zločini pred Tribunalom: Prijedor", u produkciji Tribunala u Hagu, danas je premijerno prikazan u Novom Sadu. Film govori o zločinima u opštini Prijedor tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Prijedor

Kroz reči svedoka na suđenjima, tužilaca, sudija i optuženih, film predstavlja svedočanstvo o zločinima nad nesrpskim stanovništvom, i o koncetracionim logorima u obližnjim mestima Omarska, Keraterm i Trnopolje. Reditelj filma Petar Finci rekao je da je Tribunal postigao veoma značajne rezultate u suđenju ratnim zločincima i doprineo unapređenju međunarodnog krivičnog prava.

Dodao je da su takvi filmovi značajni jer će ostati u nasleđe budućim generacijama i jer pružaju priliku žrtvama ratnih zlocicna da govore o svojoj patnji.

Ovo je drugi dokumentarni film u produkciji programa "Outreach" Tribunala. Prvi, koji je prikazan prošle godine, bio je o silovanju žena tokom rata u Bosni i Hercegovini. Šefica Službe za komunikacije u Tribunalu, Nerma Jelačić kazala je
da je današnja promocija filma u Medija centru Vojvodine prvi događaj u Srbiji od kada je Vlada Srbije nivo saradnje sa tim sudom svela na tehnički, zbog oslobađajuće presude Tribunala hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

Jelačić je izrazila nadu da će se odluka Beograda promeniti i dodala da će do tada Tribunal u Srbiji moći da organizuje samo manje događaje, poput današnjeg.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.04.2013. 17:13
Sledece na redu je sigurno proglasenje Hitlera i Nemacke kao zrtve rata a njihove konc logore za humanitarne kampove. Jedino sto je utesno sto Vojvodjani mogu da se upoznaju sa strahotama rata, ne mareci o manipulatorskoj ulozi Haskog suda.
Sreda 17.04.2013. 17:29
Важно је напоменути да у Приједору и околини после другог светског рата 18 година није било српских регрута за служење војног рока. То је један податак који говори о размерама хрватско-муслиманског геноцида над Србима на том подручју и иначе подручју под контролом ндх.Бестијална клања, затирање свега што је српско то је оно што су Срби добили од своје "браће" у ендехазији. Исти сценарио се понављао 90-тих, прве жртве у Приједору су српске националности, то су чињенице а ови нек снимају шта хоће.Дозвали су се Срби памети!
Sreda 17.04.2013. 17:31
Premijera u Novom Sadu o zločinima Srba nad nesrpskim stanovništvom ??? Kako to da nije prikazana projekcija filma oteto Kosovo češkog redatelja ?? Želim naglasiti da su okršaji počeli u Prijedoru, pošto su muslimani ubili 8 policajaca ispred policijske stanice i bili su već spremni na rat ! A ostalo je čista anti srpska propaganda, još u Srbiji, pardon u Vojvodini !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online