Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 17.04.2013.
13:01
M. Roknić - Vesti A

Hrvati uz jezik mržnje u Evropu

Hrvatska je prvi put u nedelju birala svoje poslanike u Evropskom parlamentu, a ti izbori ostaće upamćeni po tome što je (ne)očekivano pobedila desnica i što su ih Srbi gotovo bojkotovali.

 
Milorad Pupovac, predsednik SDSS
 


Lider Samostalne demokratske srpske stranke kaže da je razlog za bojkot bila činjenica da ta partija nije na nedeljne izbore izašla sa svojom listom, niti je imala kandidate za Evropski parlament.

Može li se ta srpska apstinencija tumačiti i kao svojevrsni bojkot tih izbora?
- Ne bi to nazvao bojkotom, već pre nespretnosti onih političkih aktera koji su propustili uputiti i Srbima motivišuće poruke.

Pa ni SDSS to nije učinio.

- Rukovodstvo partije je odlučilo da te prve izbore za Evropski parlament jednostavno preskoči i koncentriše se na skore lokalne izbore. Imamo još neobavljenog posla ovde, pa Evropa, što se nas tiče, može i da pričeka. Hteli smo i tim simboličnim gestom pokazati da nam je mesto ovde, na domaćem terenu i da će se, što se Srba tiče, najvažnije utakmice odigravati kod kuće.

Izlaznost

Ruža Tomašić je ostvarila najbolji izborni rezultat pobedničke koalicije?
- Radi se o specifičnom delu biračkog tela, koje je mobilisano na nedavnoj desničarskoj kampanji protiv ćirilice i protiv Srba. U okolnostima ovako male izlaznosti njihovi favoriti mogu ostvariti izborni uspeh, a upravo se to u nedelju i dogodilo.

Da li je vaša stranka uoči ovih izbora imala ponude za koalicioni nastup?
- Nije. A to je po mom sudu loše, jer je izgubljena dobra prilika da se, eventualnim zajedničkim nastupom, efikasno poentira sve glasnijim srbofobima na ovdašnjoj političkoj sceni.

Kako gledate na veliki uspeh Ruže Tomašić, koalicionog partnera HDZ-a, koja je za svoje šovinističke, srbofobične izjave nagrađena poslaničkim mestom u Evropskom parlamentu?
- Pa baš to govori da na tim izborima nije pobedio HDZ već Ruža Tomašić. To je za HDZ žalosna činjenica, koja samo govori da se nalazi u takvom stanju da izborni uspeh ostvaruje zahvaljujući partnerima sa krajnje ekstremnim, fašističkim političkim stavovima.

Da li to znači da je to Pirova pobeda HDZ-a?
- Da, ali i zabrinjavajuća politička činjenica. Pogotovo kada se ima u vidu da je dotična političarka jedina u hrvatskom parlamentu glasala protiv pristupnog ugovora sa Evropskom unijom i da prečesto govori jezikom netolerancije i mržnje. Takva političarka na nedeljnim je izborima HDZ vratila u život. To je žalosno.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.04.2013. 13:11
Fasisticka posla !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online