Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.10.2009.
12:02
Lj. Jakšić - Vesti A

U srpskim kućama štale za ovce

U selu Ceranje Donje kod Biograda koje je nekada bilo najbogatije u čitavom zadarskom zaleđu ponovo se uništavaju srpske kuće, a komšije Hrvati u njima sada čuvaju i stoku. Uslova za povratak prognanih Srba nema.

Imovina izbeglih Srba u Ceranjima Donjim nedaleko Biograda u Hrvatskoj ponovo je na meti komšija Hrvata. Na obnovljenoj kući Danice Subotić razbijena su stakla na ulaznim vratima i polomljenen drveni ram tih vrata. Oštećene su i kuće Jele Brdar i

Danice Škorić u koje su nameravale da se usele ovih dana.
 

Želi da se vrati u svoju kuću: Danica Subotić

Danica Subotić, koja se još nije vratila iz izbeglištva ali često dolazi u Ceranje Donje, u vreme pomenutog napada nalazila se kod svoje sestre u obližnjem selu Miranje. Pre dve i po godine oštećeno je u Ceranjima Donjim šest obnovljenih kuća, dovoljno da bi se u njih iz izbeglištva vratila samo jedna žena koja je umrla u julu mesecu ove godine.
Obnovljene kuće ipak ne zvrje prazne, jer su u njih useljene ovce obližnjih hrvatskih porodica. Objekti predviđeni za stanovanje tako su pretovreni u štale.

- Kažu da srpske kuće uništavaju i lupaju deca, a meni i jednom policajcu, kad smo došli pred jednu od njih bilo je jasno da se radi o odraslim ljudima. Jasno smo videli otisak cipele najmanje broj 45. Veliko neko dete, ote se iz usta i meni i policajcu istovremeno - prenosi svoje utiske sa učešća u uviđaju nakon napada na srpske kuće Gojko Drča, predsednik Veća srpske nacionalne manjine u gradu Zadru.
 

Danica se plaši za život


- Ovako sama u selu ne usudim se više da spavam u svojoj kući. Ko mi više može garantovati da mi u gluvo doba noći neko neće banuti na vrata, razbiti mi prozore, napasti me... I za svoj se život se plašim. Videću i zajedno sa sinovima šta ću da radim. Jedan živi u Srbiji, a drugi u Rijeci. Ne znam gde ću provesti ovo još malo života - kaže Danica Subotić dok nam je objašnjavala kako su joj demolirali kuću.

Iz kuća koje su doslovno pretvorene u štale uskoro će se moći da se iznesu utabani ovčiji brabonjci, ali tek pošto se iseku motornom testerom u kocke tzv. ekološkog đubriva. Prema Drčinim rečima, kazanim sa velikom dozom ironije, pitanje je dana kad će početi proizvodnja zdrave hrane na srpskoj zemlji, a da se za to ne pitaju vlasnici, kao što ih niko ne pita kada u njihove kuće uteruju stada ovaca.
 

Na mnogim srpskim kućama mogu se videti polomljena stakla na prozorima i vratima, uništene toaletne šolje i lavaboi i druga imovina, a iz dnevnih boravaka i spavaćih soba povremeno može da se čuje blejanje ovaca.
 

Pre dve i po godine polupana je, isprevrtana te delom zapaljena i obnovljena kuća Jovanke Milanko koja je u tom kršu zajedno sa kćerkom Aleksandrom provela celo prošlo leto. Nadale su se, da će se nadležni smilovati kad vide gde žive i pomoći im da od gomile kamenja naprave krov nad glavom. Ali ništa od toga! Svaki pokušaj dovođenja zidara, vodoinstaletera i električara u Ceranje Donje kako bi uradili ono na šta se obavezala hrvatska država ne samo pred svojim građanima već i celim svetom, završio je samo na obećanjima.

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 29.10.)

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online