Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.04.2013.
18:56
telegraf.rs A

Kinezi kupuju Sveti Stefan?

Nekada zaštitni znak crnogorskog turizma, turistički brend – grad-hotel Sveti Stefan – moguće je da će uskoro dobiti nove “gazde”. Grčka “Restis grupa”, investitor koji je vodio projekat rekonstrukcije popularnog “Sveca”, kako je “Vijestima” potvrđeno, spreman je da proda svoj udeo u “Adrijatiku” i obezbedi novog, finansijski jačeg partnera.

Iako iz kompanije “Adrijatik propertis”, koja je zvanični zakupac kompleksa Sveti Stefan, Vila Miločer i Kraljičina plaža, nisu želeli javno da saopšte da li se vode pregovori s inostranim investitorima, iz više izvora bliskih pregovaračkom timu je potvrđeno da su “najozbiljniji razgovori vođeni sa kineskim partnerom”.

Sveti Stefan

On bi, prema nezvaničnim informacijama, preuzeo nastavak realizacije projekta, odnosno gradnje novog hotela Kraljičina plaža, kao i rezidencijalnog kompleksa vila u Miločerskom parku.

Vlasnik kompanije “Adrijatik propertis” je ofšor-firma “Aidvej investments limited” sa britanskih Devičanskih ostrva. U njenom bordu direktora sada su vlasnik “Restis grupe” Viktor Restis, dok je predsednik borda njegov predstavnik za Crnu Goru Petros Statis, a izvršni direktor je njegov brat Teofanis Statis. U ranijim sazivima član borda bio je i vlasnik “Amana” Adrijan Zeka. “Adrijatikom” upravlja Restis, a singapurski “Aman” je ostao samo kao brend.

Bilo je najava da su razgovori vođeni i s azerbejdžanskom naftnom kompanijom SOCAR, koja je zakupila zemljište bivše vojne kasarne u Kumboru. Ono što je sada izvesno je, prema informacijama “Vijesti”, da su Grci spremni da spakuju kofere, ali da će menadžment nad hotelom i dalje biti prepušten singapurskoj kompaniji “Aman rizorts”.

Nakon gotovo šest godina od izdavanja crnogorskog kompleksa i započete obimne rekonstrukcije, tokom koga su bila čak tri svečana otvaranja, grad-hotel Sveti Stefan ni do danas u potpunosti nije završen niti otvoren u punom kapacitetu.

Za protekle više od tri godine, ono u čemu su Grci uspeli je to da produže zakupninu sa tri decenije na 42 godine i smanje iznos zakupa za trećinu.

Gotovo jednogodišnja borba odbijanja da plate zakup i porez, te nagomilavanje duga na 2,6 miliona evra dovelo je do toga da Vlada popusti, uprkos jasnom stavu stručnog tima koji je Vlada oformirala od profesora ekonomskog fakulteta da se ne prihvate zahtevi grčkog partnera.

Skupština akcionara Budvanske rivijere, u kojoj je država većinski vlasnik, počekom godine donosi odluku o smanjivanju zakupnina za hotele Sveti Stefan i Miločer za 30 odsto.

Aneksom Ugovora o zakupu koji se odnosi na hotele Sveti Stefan i Miločer, period zakupa je produžen za 12 godina, a zakupnina je utvrđena na 1,12 miliona godišnje (što je za 30 odsto manje od dosadašnjeg iznosa) od januara ove godine. Zakupac se ovim sporazumom obavezao da hotel bude otvoren najmanje osam meseci godišnje.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online