Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 31.03.2013.
03:33
trojka.rs, večernji.hr A

Mesić: Tuđman i Milošević ceo rat bili na vezi "crvenog telefona"

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić predstavio je u Moskvi svoju knjigu “Kako se raspala Jugoslavija” i gostima u Ruskoj privrednoj komori ispričao o odnosima i “crvenom telefonu” kojim su komunicirali bivši predsednici Slobodan Milošević i Franjo Tuđman.

Slobodan Milošević, Alija Izetbegović i Franjo Tuđman u Dejtonu
 

"Kad ste čuli da je Slobodan Milošević govorio loše o Franji Tuđmanu i obrnuto? Još 1991. ustanovljena je direktna telefonska linija između njih dvojice. U Zagrebu su je instalirali stručnjaci iz Srbije. Kad sam 2000. postao predsednik, još je bila aktivna, hteo sam da nazovem Miloševića, ali nisam imao šifru. Tako je to u ratu. Oni koji planiraju rat sarađuju, a oni koji o tome ne znaju ništa – ginu", rekao je Mesić, prenosi Večernji list.

Srpski narod nije kriv

Mesić je govorio i o tome da i danas u Hrvatskoj ima onih koji kažu da su se Srbi pobunili protiv Hrvatske i da je najbolje da više nisu u toj zemlji.

"Ipak, takvi ne sagledavaju situaciju realno. Deo Srba tada je verovao da će Milošević stvoriti Veliku Srbiju. Bili su prevareni, ali je logično da su bili na toj strani. Zamislite da su hrvatski tenkovi došli nadomak Beograda. Na čijoj bi strani bili vojvođanski Hrvati? Naprosto, kolektiv ne može biti kriv, ti ljudi nisu odlučivali o politici. Odlučivali su političari", rekao je Mesić.

Mesić smatra da je raspad Jugoslavije bio neminovan, ali da je možda rat i mogao biti izbegnut. "Zalagao sam se tada za konfederalni model po kojem bi sve republike proglasile nezavisnost i istovremeno sklopile ugovor o konfederaciji na pet godina u kojem bismo videli može li funkcionisati ili ne. Nažalost, to nije prihvaćeno", rekao je Mesić koji je bio i poslednji predsednik predsedništva SFRJ.

Odgovarajući na pitanja okupljenih, Mesić je poručio kako sukobi u bivšoj Jugoslaviji nisu bili ni etnički ni verski, već su se vodili radi osvajanja teritorija.

"U novijoj istoriji Evrope svi su ratovi bili takvi, a agresija se predstavljala kao zaštita svojih nacionalnih manjina u drugoj državi. Tako je i Slobodan Milošević svoju velikosrpsku politiku pravdao kao zaštitu Srba u Hrvatskoj i BiH. I prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman smatrao je da mora da štiti interese hrvatskog naroda u BiH. Ipak, nakon svih tih sukoba i stotina hiljada poginulih, granice se nisu promenile nijedan milimetar. Treba li boljeg dokaza da se rat ne isplati", poručio je Mesić.

Mesić se osvrnuo i na probleme uvođenja ćirilice kao službenog pisma u Vukovaru.

"Ako smo protiv ćirilice, znači li to da smo protiv Rusije, Mongolije, Crne Gore? Naravno da ne znači. Mi u Vukovaru nismo ratovali protiv ćirilice. Ratovali smo protiv Jugoslovenske narodne armije, a JNA je imala obavezu korišćenja latiničnog pisma. To bi morali da znaju ovi koji sad provociraju nove nacionalne sukobe", rekao je Mesić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.03.2013. 11:25
Tudzman i Milosevic i Izerbegovic... i...i sve su to strani placenici, stvoreni i postavljeni da rasture Jugoslaviju... i ovi sada i oni pre njih svi su tudji, obicne marionete jednog globalnog plana... Uskoro ce biti postavljeni neki koji ce da rasture EU, za njih su stradanje i patnja naroda usputne pojave... na zalost mi smo mrtav narod, neujedinjen i ne organizovan, a provereno nas vode izdajnici vec 70 god...
Nedelja 31.03.2013. 13:53
"Kad ste čuli da je Slobodan Milošević govorio loše o Franji Tuđmanu i obrnuto? - Nikad P.S. Iako je Stipe dučićevski opevana srbo-katolička lažovčina, ovo gore ne mogu da osporim.
Ponedeljak 01.04.2013. 18:42
A ovaj kad nešto laže,načisto mi se zgadi..A nekaže zašto nosi bradu??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online