Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.03.2013.
12:05
Đ. Barović - Vesti A

Radovana brane i Dodik i Šešelj!

Haški tribunal izdao je obavezujući nalog (supenu) nekadašnjem visokom funkcioneru SDA Muhamedu Čengiću da svedoči u procesu protiv bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića.

VEĆ JE DAO IZJAVU: Milorad Dodik
 

Čengić je jedan od najintrigantnijih čelnika SDA koji se dovodio u direktnu vezu sa ilegalnim naoružavanjem muslimana i dovođenjem mudžahedina tokom rata u Bosni.
Jedan od trojice pravnih savetnika Radovana Karadžića, Marko Sladojević, kaže da je Čengić samo jedna od brojnih ličnosti iz nekadašnjeg političkog života Bosne i Srbije koje će se pojaviti kao svedoci, te da javnost može očekivati brojna iznenađenja: od predsednika RS Milorada Dodika, Jovice Stanišića do Vojislava Šešelja!
 

- Doktoru Karadžiću je ostalo još oko 180 sati za izvođenje dokaza odbrane i taj posao bi trebalo da se završi do septembra. Otuda će se u sledećih nekoliko meseci pojaviti niz jako bitnih svedoka - kaže Sladojević i ekskluzivno za "Vesti" obelodanjuje spisak onih najbitnijih.

Muhamed Čengić

- Već početkom aprila u sudnici bi trebalo da se pojavi predsednik RS Milorad Dodik, koji je ranije dao izjavu tužilaštvu koju, gle čuda, nikada nije potpisao ili je snimljena. Biće zanimljivo da se vidi šta je u toj izjavi bilo tačno, a šta ne, posebno ako se pokaže kontinuitet između dva predsednika po pitanju "crvenih linija" opstanka RS - kaže Sladojević.
 

Odmah za njim, dolazi nekadašnji specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Jasuši Akaši.

- Već smo uspeli da dokažemo da brojni međunarodni predstavnici koji su se pojavili na ovom suđenju zapravo uopšte nisu znali šta se događa u Sarajevu.

Uvereni smo da će se posle svedočenja Akašija stvoriti mnogo realnija slika o događajima u ovom gradu - tvrdi Sladojević i dodaje da će o događajima u Sarajevu, ali i Srebrenici, govoriti i mnogi oficiri Vojske RS, od kojih su neki osuđeni pred Tribunalom, ali i svi ratni predsednici Vlada i ministri odbrane RS.
 

- Uz generale Krstića i Tolimira, pojaviće se i general Stanislav Galić, ali i Ljubiša Beara, Ljubomir Borovčanin i mnogi drugi oficiri VRS. Pri tom, svedočiće i svi predsednici Vlada: Branko Đerić, Vladimir Lukić i Dušan Kozić, zatim šefovi Državne bezbednosti RS, ministri policije, kao i tadašnji vrh SDS-a - kaže Sladojević.

Prema njegovim rečima, najverovatnije u julu, svedok Karadžiću će biti i lider radikala Vojislav Šešelj.

- Odmah je pristao da svedoči, a govoriće o mnogim dobrovoljačkim jedinicama u Bosni, ali i kontaktima sa dr Karadžićem, jer su optuženi za udruženi zločinački poduhvat. U tom cilju će se u sudnici pojaviti i Jovica Stanišić, ali i Momčilo Krajišnik čije svedočenje će zapravo zameniti pojavljivanje Karadžića kao svedoka - otkriva Sladojević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online