Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.03.2013.
17:36
Srna A

Suđenje Karadžiću: Izveštaj o Srebrenici objavljen pod pritiskom

Dušan Spasojević, svedok odbrane u nastavku suđenja nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, izjavio je da je izveštaj, kojim je potvrđena uloga pripadnika Vojske Republike Srpske i policije u ubistvima na području Srebrenice 1995. godine, objavljen pod pritiskom.

Raedovan Karadžić na suđenju u Tribunalu
 

U izjavi svedoka članovima tima odbrane navedeno je da je Spasojević bio uključen u rad komisije koja je istraživala događaje u Srebrenici i okolini, a koja je zaključila da je "muslimanska strana lažno tvrdila da je tamo ubijeno 8.000 muslimana, navodeći da su muslimanski vojnici koji su poginuli prilikom proboja i u prethodnim sukobima u ratu bili nedužne žrtve u Srebrenici".

"Izveštaj koji je sadržavao ove podatke podnesen je, ali ga je odbacio MUP Republike Srpske", navedeno je u izjavi svedoka.

Spasojević, bivši inspektor kriminalističke policije u Bijeljini, rekao je da su u Srebrenici počinjeni zločini, ali je izrazio sumnju u tačnost podataka o broju žrtava koje navodi tužilaštvo Haškog tribunala.

Spasojević je u sudnici precizirao da on nije radio u Komisiji koju je 2002. osnovala Vlada Republike Srpske, već da je, "kao policajac, za Komisiju, trebalo da sa kolegama utvrdi primarne i sekundarne grobnice". Svedok je rekao da "nije radio na sastavljanju izveštaja, da je on prikupljao informacije i da nije imao pristup svim informacijama".

Spasojević je, tokom Karadžićevog dodatnog ispitivanja, naročito ukazao na primedbe Hakije Meholjića, bivšeg šefa srebreničke policije, koji mu je rekao da je "utvrđeno da je bilo propusta i izdaje i zločina među njima samima".

"Meholjić je bio nezadovoljan, rekao je da su oni prodati, žrtvovani, da je Naser Orić pobegao, a sirotinja i beda ostavljeni na milost i nemilost. Bio je nezadovoljan radom i rekao je da je izveštaj Komisije sačinjen amaterski i da se time zaprepastio", ispričao je Spasojević.

Svedok je rekao da mu nije poznato da je izvor informacija za Komisiju bio Dragan Obrenović, niti da je on u Tribunalu priznao krivicu za zločine nad srebreničkim muslimanima. Spasojević je potvrdio da je njegov izvor informacija bio Meholjić, koji je, posle pada Srebrenice, sa kolonom uspeo da dođe do teritorije pod kontrolom takozvane Armije BiH.

"On je bio jedan od mnogih sa kojima smo razgovarali, imao je informacije iz prve ruke", rekao je Spasojević.

Za Karadžićevo pitanje svedoku da li ga je Meholjić obavestio da su u Memorijalnom centru sahranjene i osobe koje nisu bile žrtve događaja u Srebrenici, predsedavajući sudija O-Gon Kvon je rekao da je "vrlo sugestivno".

Svedok je rekao da u istragama na kojima je radio nije naišao na podatke koji ukazuju na umeštanost Radovana Karadžića u zbivanja u Srebrenici, te negirao da je bilo zahteva državnih organa da "nešto propusti ili zataška".

Naredni svedok odbrane Dragomir Ljubojević, nekadašnji opštinski zvaničnik u Bijeljini, izjavio je da mu nikada nije bilo naređeno da planira ili izvrši proterivanje nesrpskog stanovništva sa područja opštine Bijeljina, i da on nikada nije davao takva naređenja podređenima.

On je rekao da su ljudi napuštali ovu opštinu dobrovoljno, u nadi da će naći bolje uslove za život.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online