Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 17.03.2013.
01:49
Beta A

Inicijativa za gradnju spomenika Srbima ubijenim u Sarajevu

Potpredsednik Federacije BiH Svetozar Pudarić pokrenuo je inicijativu za gradnju spomenika Sarajlijama srpske nacionalnosti "koji su ubijeni samo zato što su se zvali i prezivali drugačije".

Foto - arhiva: Sarajevo
 

Tridesetak ljudi ubijeno je na Kazanima, dubokoj jami koja se nalazi na sarajevskoj olimpijskoj planini Trebević, blizu linije fronta između Armije BiH i Vojske Republike Srpske. Zločine je naredio i počinio jedan od ratnih komandanata Armije BiH
Mušan Topalović Caco.

Gradonačelnik Sarajeva podržao ovu inicijativu

I gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen veruje da postoji politička volja, ali i moralna obaveza da se obeleži mesto stradanja nevinih žrtava.

"Obeležavanje ovog stratišta predstavlja naš dug prema ubijenima i njihovim porodicama, kao i dokaz da istina nema alternativu. Sarajevo je uvek bilo mesto poštovanja i neretko ljubavi, a naša spremnost da se setimo žrtava i osudimo zločine je zalog za normalnu, ljudsku budućnost", rekao je Behmen.

Kada su vlasti u Sarajevu shvatile da se brigada pod Topalovićevom komandom odmetnula i da pored pljačke teroriše i odvodi iz stanova nevine osobe, odlučili su da ga uhapse. Devet vojnika i policajaca poginulo je u akciji hapšenja Topalovića, 26. oktobra 1993. godine. Topalović je uhapšen i ubijen dan kasnije prillikom pokušaja bekstva.

Broj ubijenih Srba na Kazanima do danas nije zvanično utvrđen. Iz jame su izvađeni ostaci 29 osoba, a identifikovano je svega desetak žrtava. Prema izvorima Haškog tužilaštva, u Sarajevu je ukupno ubijeno 836 civila srpske nacionalnosti van ratnih dejstava, dok je prema podacima sarajevske policije ubijeno 110 osoba.

Od 1994. do danas za zločine na Kazanima, na kazne do šest godina zatvora, osuđeno je 14 vojnika Armije BiH. Mnogi smatraju da su neke ubice sa Kazana još slobodne. Potpredsednik Federacije BiH Svetozar Pudarić kazao je da je inicirao
izgradnju spomenika nevino stradalim Srbima na Trebeviću.

Pudarić je za sarajevski nedeljnik Slobodna Bosna rekao da je "to dug žrtvama, ali i gradu koji je zbog tog zločina na neki način bio osramoćen tokom opsade". On smatra da je Sarajevo spremno za gorku pilulu suočavanja sa sopstvenim zločinima i zločincima.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.03.2013. 15:54
Очигледно је да се С.Пударић и његова СДП,полако спремају за изборе!Сада се сетио побијених Срба?!Пре ће бити да су Цацу убили зато што није делио (са врхом СДА!) тал од пљачки него због убијених Срба!Не би ме изненадило да направе споменик убијеним Србима на којем ће бити зупчаник (петокрака!) с текстом како су страдали од "злочиначке србочетничке војске током агресије"!И још да дођу Тадић,Чеда,Наташа...на извињење и отворење!?Од њих се свему можемо надати!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online