Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 16.03.2013.
15:06
Beta A

"Milošević planirao hapšenje Đukanovića i napad na C.Goru"

Bivši šef KOS-a Aleksandar Dimitrijević saopštio je niz podataka koji svedoče o planovima Slobodana Miloševića da upotrebi vojsku protiv Crne Gore. Dimitrijević je u intervjju podgoričkoj "Pobjedi" govorio o nameri Slobodana Miloševića da uhapsi Mila Đukanovića i planovima posebne grupe "Kobre" upućene 1999. godine u Crnu Goru sa namerom da izazove "krvoproliće".

Nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević
 

Penzionisani general je kazao da je jugoslovenski predsednik tražio hapšenje Đukanovića nakon njegovog razlaza sa Miloševićem i Momirom Bulatovićem 1997. godine a da je razlog bila "trgovina cigaretama".

Dimitrijević je saopštio da je odbio taj zadatak uz obrazloženje saopsteno Miloševiću, da u Crnoj Gori "najveći dio novca od trgovine cigaretama ide u budžet , za razliku od Srbije gđe sve ide u privatne džepove".

Bivši načelnik KOS-a svedoči i kako je 1999. godine u Crnu Goru upućena grupa poznata kao "Kobre",a koja je trebalo da izazove haos u zemlji.

"Krajem aprila 1999. godine upućene su "Kobre" sa preciznim zadatakom –koja ličnost, institucija…Dakle, nekoliko zadataka koje odabrana ekipa ide da odradi ‘po svaku cijenu’, kazao je bivši šef KOS-a odbijajući da saopšti ko je bio na tim spiskovima uz obrazlozenje "da još nije vrijeme da se sve kaže".

Dimitrijević dalje priča da su Kobre počele da deluju u Crnoj Gori da bi se "to pretvorilo u krvoproliće".

Objasnio je da je Beograd odlučio da vrati "ekipu", jer su skupštinskom deklaracijom o miru , u vreme bombardovanja, "spuštene tenzije".

Ubrzo nakon povlačenja "Kobri" u Crnoj Gori je formiran Sedmi bataljon, vojne jedinice za specijalne namene u miru I ratu, a koji je trebao biti "pandam" crnogorskoj policiji.

Bivši šef KOS-a svedoči da je penzionisan uoči bombardovanja 1999. godine zbog neslaganja sa Miloševićem oko načina rešavanja pitanja Kosova. U službu je kaže ponovo vraćen 2005. godine kao pomoćnik ministra odbrane za pitanja bezbjednosti i to na zahtev Crne Gore čije rukovodstvo je strahovalo da bi vojska "ponovo mogla biti zloupotrebljenja" uoči najavljenog referenduma o nezavisnosti.

Penzionisani general smatra da su tenzije u odnosima Crne Gore i Srbije "konstanta" i odgovornost za to uglavnom pripisao vlastima u Srbiji.

"Sada u Srbiji imamo novu vlast. Nadam se da će ona izvući neke pouke iz ranijeg perioda I da će naši odnosi krenuti uzlaznom putanjom", zaključio je Dimitrijević.

POVEZANE VESTI

Subota 16.03.2013. 15:10
Ni italijanska policija nije mogla da ga uhapsi.
Subota 16.03.2013. 15:10
Кад дође православни Србин на власт тамо и вамо онда неће бити тензија а док коло воде масони,бивши комунисти...продане душе увијек ће браћу дјелити на црногорце,србијанце,босанце...!
Subota 16.03.2013. 16:45
Bas je hrabar ovaj 'general',moze da prica sta hoce,jer mrtva usta ne govore!Verovatno se i on kune u cast obraz i postenje kao i svi crnogorci!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online