Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.03.2013.
19:56
Beta A

“Karadžić nalagao humano postupanje sa zarobljenima“

Svedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Slobodan Avlijaš izjavio je u ponedeljak pred Tribunalom u Hagu da je Karadžić, tokom rata u BiH, naređivao humano postupanje sa zarobljenicima, ali da često lokalne vlasti to nisu poštovale.

Radovan Karadžić
 

Karadžić, u to vreme predsednik RS, optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH. Po optužnici, hiljade nesrba bile su nezakonito pritvarane, zlostavljane i ubijane u logorima u RS, pre no što bi ih srpske snage proterale.


Avlijaš je, kao 100. svedok odbrane, izjavio da Karadžić, "usled ratne situacije", "objektivno nije mogao da kontroliše aktivnosti kriznih štabova na terenu".


"Gde je god mogao, Karadžić nalagao da se bezuslovno oslobode civili i obezbedi čovečno postupanje, u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je svedok.


Svedok je kazao i da je oktobra 1992, po nalogu Vlade, posetio centre za pritvorenike u RS, "posle izveštaja da je stanje u zatvorima kritično". U Prijedoru i Banjaluci obavestili su ga da su svi "ratni zarobljenici" već odvedeni, a u Vlasenici je video da "nije bilo ni zatvora, ni pritvorenika".


Zvaničnici u Prijedoru, uključujući ratnog gradonačelnika Milomira Stakića i šefa policije Sima Drljaču, po Avlijašovim rečima, uveravali su ga da je "sabirni centar" u Trnopolju raspušten, uprkos suprotnim tvrdnjama medija i Crvenog krsta. Kazali su mu i da su ponovno otvaranje Trnopolja inicirali "neodgovorni pojedinci time što su Muslimane nagovarali da se okupe tamo da bi bili prebačeni u inostranstvo".


Tribunal je Stakića osudio na 40 godina zatvora zbog progona nesrpskog stanovnistva. Drljaču su 1996. ubile međunarodne snage u BiH, pokušavajući da ga uhapse.


U sarajevskoj opštini Hadžići, Avlijaš je, kako je kazao, zatekao "haos", zbog čega je obezbedio da pritvoreni Muslimani budu prebačeni u zatvor Kula kako ne bi bili podvrgnuti odmazdi zbog "mučenja Srba" u pritvoru u Tarčinu.


Avlijaš je, odgovarajući na pitanja tužioca Alana Tigera, potvrdio da je u pritvoru zvanom "Bunker", u Vogošći, koji je ranije nazvao "užasnim mestom", bio svedok nehumanog ponašanja prema pritvorenim Muslimanima i da je tražio da to prestane.


Svedočio je i da su pritvorenike tu držali lokalni krizni štab i "vojska", koji su mu rekli da su svi Muslimani zarobljeni u zoni borbenih dejstava. Provera te tvrdnje nije bila zadatak svedoka, već samo da utvrdi, kako je rekao, da li se sa pritvorenima postupa u skladu s međunarodnim propisima i Karadžićevim uputstvima.


Svedok je potvrdio da je u skladištu u Ilijašu video samo pritvorene civile koji su ga molili da im pomogne. Rekao je da je pritvorenicima preneo da se pregovara o razmeni "svi za sve", da bi ih "rasteretio pakla u kojem su se našli". Ta razmena je kasnije propala.


Na sugestiju tužioca Tigera, svedok je izjavio da je u sportskoj sali u Hadžićima zatekao 90 Muslimana koje su pripadnici srpskih paravojski "užasno mučili" i "žestoko zlostavljali". Napomenuo je da su to bili njegovi nekadašnji susedi i da je je isposlovao da oni budu prebačeni u sarajevski zatvor Kula gde ih je posetio i saslušao.


Upitan zašto nije odmah utvrdio da su njegovi susedi nezakonito pritvoreni i naložio da budu oslobođeni, Avlijaš je odgovorio da je bio "običan smrtnik" i da "nije mogao da interveniše". "Ko je mnogo pričao - nije dobro prošao. Trebalo je mudrosti da se glava sačuva", kazao je svedok.


Na pitanje o 200 muslimana na Korićanskim Stijenama koje su avgusta 1992. ubili pripadnici policije iz Prijedora, Avlijaš je kazao da "nema opravdanja" za taj zločin koji je "ukaljao čast srpskog borca" i da je šefa prijedorske policije Drljaču "trebalo odmah uhapsiti".


Upitan da li li je znao da je Karadžić 1993. odlikovao policijsku stanicu u Prijedoru i samog Drljaču koji je i unapređen, Avlijaš je odgovorio odrečno.


Pre Avlijaša, u Karadžićevu odbranu je svedočio Tomislav Puhalac, bivši pripadnik tajne policije RS. On je za izbijanje rata u Sarajevu okrivio Stranku demokratske akcije, tvrdeći da su njene paravojske "Zelene beretke" i "Patriotska liga" napadale i proterivale i pljačkale Srbe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online