Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 11.03.2013.
12:43
M. Roknić - Vesti A

Srbi pomirili ustaše i partizane

Odbrojavanje uveliko traje. Sve je bliže sudar Hrvatske i Srbije na zagrebačkom Maksimiru. Pre nego što 22. marta te reprezentacije istrče na prvi od dva kvalifikaciona sudara, još ćemo desetak dana biti svedoci kampanje koja je počela nakon samog žreba što je spojio ljute rivale, na terenu i izvan njega.

Na utakmici samo navijači Hrvatske
 

U Hrvatskoj se gotovo ništa ne da uporediti sa zanimanjem koje prati taj sportski događaj. Ni izbor pape, ni kriza, štrajkovi, ostavke ministara, kreditni rejting, recesija, nezaposleni, ulazak u EU, spor sa Slovencima oko granice i Ljubljanske banke, sve je u drugom planu, i samo se čeka 22. mart - taj dan D.

Poraz kao katastrofa

Komesar za bezbednost Hrvatske Zoran Cvrk tvrdi da će stadion Maksimir biti apsolutno pripremljen za 22. mart jer će biti jednonacionalan.
Ali, i to nije garancija da će sve proteći po željama organizatora, pogotovo ako bi na terenu krenulo nešto mimo očekivanja jednoobraznih tribina. Iako se o tome malo govori, raširen je strah od takvog scenarija.

Priča o najluđoj prodaji karata otkad je nezavisne Hrvatske ekspresno je okončana. Odgovorni za njihovu prodaju u Hrvatskom nogometnom savezu, Nikša Martinac, kaže da tako nije bilo ni one famozne 1999. godine, kada je na Maksimiru gostovala Jugoslavija.


- Meni se čini da je sada duplo veći interes - rekao je Martinac.
Hrvatima konačno u goste stiže reprezentacija koja će napuniti i prepuniti Maksimir. I ne samo Maksimir. Stiže im gost koji će taj dan ujediniti Hrvatsku. Kako reče jedan fudbalski znalac, taj dan će sever i jug biti jedno, HDZ i SDP, tajkuni i radnici biće jedno, baš kao partizani i ustaše, levi i desni - spojiće se - nespojivo.

Karte za meč Hrvatska - Srbija prodate u rekordnom roku
 

Da bi ugođaj bio potpun, preostaje još samo da i rezultat bude po meri domaćina i opšte je uverenje da će tako i biti. Hrvatski selektor Igor Štimac i rukovodstvo fudbalskog saveza uoči utakmice klone se dodatnog pumpanja atmosfere, jer je i tako prenapregnuta, ali optimizam ne sakrivaju. Uvereni su, kao i mediji i najšire navijačke mase, da je Hrvatska favorit u svakom segmentu.

Mihajlovićev zahtev

Kako se utakmica približava, mediji u Hrvatskoj objavljuju baš sve što ima ikakve veze sa tim susretom.
Sa simpatijama je tako dočekan zahtev srpskog selektora Siniše Mihajlovića da ih u svalačionici čekaju samo Krašovi proizvodi, keksevi "domaćica" i bajadere, "za proslavu pobede".

U sećanju je naravno i davna 1990. godine, i utakmica između Dinama i Crvene zvezde na maksimirskom stadionu. Tada su domaći navijači stampedom na teren prekinuli meč, a zvanična verzija i danas je da su nerede izazvale "Arkanove delije". Zato je pre nekoliko dana kao prvorazredna medijska bomba odjeknula, istina neproverena informacija, ali koju su preneli svi domaći mediji, da u Zagreb, 22. marta, iz Srbije stižu "delije" i "grobari".


No, organizatori su se već pobrinuli da se takav scenarij ne dogodi kada su doneli neobičnu odluku da samo navijačima hrvatske reprezentacije prodaju karte za taj meč. O tome je neuvijeno neki dan progovorio Zoran Cvrk, njihov komesar za bezbednost.


- Odavno dobijamo, kao i naše kolege iz Srbije, mejlove slične sadržine da bi neko od gostujućih navijača mogao da dođe na Maksimir i suprotno, da hrvatski navijači imaju plan da krenu na beogradsku uzvratnu utakmicu. Oba saveza, u saradnji sa policijom, već su preduzela mere kako bi predupredila i najmanju opasnost da se tako nešto ne dogodi - izjavio je Cvrk.

"Grobari" i "delije"

Svi mediji u Hrvatskoj pozvali su se na reči jednog navijača Partizana koji je navodno najavio "kako nema te sile koja će zaustaviti srpske navijače da dođu u Zagreb na utakmicu".
"Na odlazak u hrvatsku metropolu čekamo već 20 godina i žreb za kvalifikacije jako nas je razveselio. Nema te sile koja nas može sprečiti da ne dođemo u Zagreb na utakmicu, a siguran sam da će tamo biti i 'delije' i svi kojima je Srbija u srcu", navodno je rekao anonimni navijač Partizana, što je dodatno usijalo atmosferu u Hrvatskoj.

A ako se neko nepodesan ipak prošvercuje na stadion, bez pardona će biti odstranjen.
- Takvu mogućnost ne isključujem. Navijati za Srbiju među 35.000 hrvatskih navijača ipak nije preporučljiv sport. To se odnosi i na podršku Hrvatskoj u Beogradu. Svako ko bude lociran na tribinama sa takvom namerom moraće automatski da napusti stadion - tvrdi Cvrk naglašavajući da je to sve urađeno kako bi se zaštitili navijači i izbegli sukobi koji bi mogli imati nesagledive posledice.


Zato bivši hrvatski reprezentativac Mario Stanić u svojoj kolumni apeluje da bi "tog dana, 22. marta, prepuni Maksimir trebao dočekati reprezentaciju Srbije kao i svakog drugog protivnika, sa respektom i poštovanjem". No, i kada bi se kojim čudom i dogodilo, bila bi to najvažnija vest sa te utakmice i sve drugo bi, pa i sam ishod, bilo u drugom planu. S druge strane, malo ko veruje da su navijačke mase dorasle tom apelu. Pre će biti da će medijsku pažnju zadobiti već isprobanim repertoarom kao što je skandiranje: "Ubij, ubij Srbina".

Ponedeljak 11.03.2013. 13:16
A pa nemojte tako. Neko ce pomisliti da se nikad nisu ni svadjali. Nego niste napisali koji su to Srbi. Jel oni iz KPD Sremska Mitrovica?
Ponedeljak 11.03.2013. 13:46
DA JE NEKOME DOZVOLJENO SVE A NEKIMA NISTA TO JE ODAVNO POZNATO,a dozvoliti manipulacije je saucesnistvo.Igrati utakmicu za koju komesar za bezbednost Hrvatske preti da ne sme biti navijanja za Srbiju je prosto suludo. Takve utakmice se prosto ne igraju po ma koju cenu.
Ponedeljak 11.03.2013. 18:57
Moze li neko da mi objasni kakve veze ima ovaj naslov sa tekstom? Krajnji neprofesionalizam...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online