Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 08.03.2013.
19:56
Beta A

SAD organizovala, SA plaćala, Hrvatska prevozila oružje sirijskim pobunjenicima

Od početka novembra 2012. do februara ove godine, sa zagrebačkog areodroma Pleso poletelo je ukupno 75 transportnih civilnih aviona kojima je prevoženo naoružanje za sirijske pobunjenike, objavio je danas Jutarnji list pozivajući se na diplomatske izvore.

Hrvatska kao dobar saeznik ispunila zahtev, ali se i oprala jer je oružje prodala Jordanu
 

Osim hrvatskog oružja, tim avionima prevoženo je i oružje drugih evropskih država, među kojima i iz Velike Britanije, a, kako navodi zagrebački dnevnik, sve u organizaciji SAD. Procenjuje se da je prevezeno oko 3.000 tona različitog oružja i municije.

Navodno je dva do tri transporta oružja obavila turska aviokompanija Turkiš kargo, u vlasništvu Turkiš erlajnza, a potom je prevoz preuzela jordanska kompanija Jordanian internešenel er kargo.

Prema navodima Jutarnjeg lista, američki funkcioneri angažovali su partnere - Hrvatsku, Saudijsku Arabiju, Jordan i Tursku u operaciji naoružavanja protivnika sirijskog režima. SAD su organizovale prikupljanje, Saudijska Arabija je plaćala, a Jordan i Turska prevozile oružje.

List piše da je Hrvatska deo viška naoružanja - raketne bacače M79 i RPG-22, ručne bacače granata RBG-6 i bestrzajne topove M60 izdvojila iz svojih skladišta, a nepoznata količina tog oružja otpremljena je u Siriju turskim avionima sa zagrebačkog aerodroma još početkom novembra prošle godine.

U američkoj organizaciji na Pleso je dopremano i oružje nekih evropskih država koje je potom transportnim avionima Jordanian internešenel karga otpremano u Jordan, a potom u Siriju.

Zagrebački dnevnik podseća da o velikim količina oružja koje stiže pobunjenicima svedoče i snimci objavljeni na Jutjubu na kojima se pobunjenici hvale novim vrstama oružja. Navodno je deo oružja prevoženog preko Zagreba završilo i u rukama džihadskog pokreta Ahram al-Sham, ali i brigade Mučenika Jarmuka, koji su pre nekoliko dana kod Golanske visoravni oteli 20 filipinskih pripadnika UN.

Sagovornici Jutarnjeg lista navode da je cela operacija postala bezbednosno sporna kada su u Oblasnoj kontroli vazdušnog saobraćaja BiH počeli da se raspituju odakle iznenada toliko letova jordanske kompanije iz Zagreba.

List podseća da je na snazi embargo na izvoz oružja Siriji što je podržala i Hrvatska koja ga formalno ovom operacijom nije prekšila, jer je oružje prodala Jordanu.

SAD su odigrale ključnu ulogu u procesu ulaska Hrvatske u NATO i sada u EU, pa je jasno da je Hrvatska kao verna saveznica pozitivno odgovorila na američki zahtev za učešće u operaciji dopremanja oružja u Siriju, zaključuje zagrebački dnevnik.

Vlada Hrvatske više puta je demantovala pisanja medija, uključujući i Njujork tajms o navodnoj prodaji oružja sirijskim pobunjenicima. Upravo zbog pisanja medija o naoružavanju pobunjenika, hrvatski državni vrh je prošle nedelje odlučio da inicira povlačenje 97 hrvatskih vojnika iz posmatračke misije UN na Golanskoj visoravni. Premijer Zoran Milanović rekao je da zbog pisanja medija hrvatskim vojnicima nije garantovana bezbednost.

POVEZANE VESTI

Petak 08.03.2013. 20:13
Газде потурили коњушаре! И нису за боље него да буду слуге!
Petak 08.03.2013. 20:34
Господар и његове пудлице опет у заједничком зликовачком положају.
Subota 09.03.2013. 00:10
А бре људи,па добро јутро ! Ово је толико било очигледно ! Само су ови наши глупи што уништавају тенкове.Чувај ,дограђуј,унпређуј требаће нам ускоро ОПЕТ !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online