Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.03.2013.
11:32
Politika A

BiH milionima plaća nesposobnost svojih političara

Bosna i Hercegovina nije iskoristila oko dve milijarde konvertibilnih maraka stranih kredita, pa sada mora da plaća zatezne kamate milionske vrednosti.

Neodgovoran odnos vlasti prema sredstvima koja su im međunarodne finansijske institucije odobrile uz relativno povoljne uslove platiće građani
 

Neodgovoran odnos vlasti prema sredstvima koja su im međunarodne finansijske institucije odobrile uz relativno povoljne uslove, samo u prošloj godini koštao je poreske obveznike u BiH više od tri miliona maraka.

Nedavno je guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio da je BiH u poslednjih desetak godina za nekorišćenje ugovorenih kredita platila više od 30 miliona maraka zateznih kamata. Napomenuo je da ističu rokovi za povlačenje dela dobijenih sredstava, jer su neki krediti odobreni pre čak 15 godina.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH saznali smo da je BiH u proteklom periodu ukupno odobreno stranih kredita u iznosu od 10,2 milijarde i da je do sada angažovano 8,5 milijardi.

Na pitanje zašto i preostali deo sredstava nije povučen, u ovom ministarstvu kažu da su korisnici kredita ti koji znaju razloge zbog kojih to nije urađeno. Na listi mogućih korisnika kredita su povratnici, nezaposleni, mala i srednja preduzeća.

Strani krediti koje je BiH dobila bili su namenjeni pre svega za izgradnju puteva, nabavku vozova i popravku pruga, gradnju ili obnovu škola i bolnica.

Činjenica da je najviše zateznih kamata zaračunato za projekat izgradnje Koridora 5-C i "Železnice 2" dovoljno govori o neozbiljnosti i neodgovornosti BH političara, ne samo prema sredstvima koja su imali u rukama, nego i prema poreskim obveznicima preko čijih leđa namiruju zatezne kamate.

- Ta praksa je nedopustiva i ona se mora prekinuti. Neophodno je napraviti potpuni zaokret u smislu odgovornijeg odnosa, ne samo prema sredstvima koja stoje, nego i prema novom zaduživanju, smatra Mato Franičević, poslanik HDZ-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Franičević se ne slaže sa procenom analitičara da će strane banke, poučene dosadašnjim iskustvom, smanjiti obim kreditiranja BiH, jer, kako kaže, nije baš siguran da svetskim finansijskim institucijama ne odgovara sadašnja situacija.

- Možda one imaju veću korist jer im mi, zbog vlastite nesposobnosti,plaćamo penale”, rekao je Franičević za "Politiku" naglašavajući da su političari u BiH dosadašnjim odnosom prema stranim kreditima pokazali da nisu ni "dovoljno zreli, ni ozbiljni".

- To je loš način predstavljanja, kako kod međunarodnih finansijskihinstitucija, tako i šire. Da ne govorim o neprihvatljivom odnosu prema poreskim obveznicima koji će sve to platiti, dodao je on.

Zbog "nesposobnosti" o kojoj Franičević govori niko nije odgovarao, iako je upravo zbog te "nesposobnosti" BiH bacila više od 30 miliona maraka – u zemlji u kojoj od tri marke dnevno živi njen svaki peti stanovnik i u kojoj više od 20.000 ljudi posećuje narodne kuhinje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online