Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 26.02.2013.
17:44
Beta A

"Vatra VRS kriva za civilne žrtve u Sarajevu"

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, bivši vojni posmatrač UN Torbjern Overgard posvedočio je danas da je 1994-95 artiljerijska i snajperska vatra Vojske Republike Srpske izazivala civilne žrtve u Sarajevu.

General Ratko Mladić u sudnici haškog tribunala
 

Tadašnji komandant VRS, general Mladić (69) optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95. Norveški major Overgard, koji je bio posmatrač UN u sarajevskom naselju Hrasnica, izjavio je da je od oktobra 1994. do maja 1995, "bilo žrtava skoro svakog dana", najviše u novembru i decembru 1994. i aprilu 1995.

U incidentima koje je istraživao, po proceni svedoka, stradalo je "između 30 i 40 civila", među kojima su bila i dva mala deteta, ubijena 17. novembra 1994. Istrage u kojima je Overgard učestvovao, kako je rekao, pokazale su da je izvor vatre bio na položajima VRS na Ilidži i Blažuju i u Lukavici.

Potvrđujući da je u Hrasnici bio štab jedne brigade Armije BiH, svedok je, međutim, precizirao da ta komanda nije bila u centru naselja, koji je najčešće bio na meti VRS.

Overgard je potvrdio i da je bio očevidac da je VRS ispaljivala modifikovane avio-bombe na civilne objekte u Hrasnici. Napomenuo je da je takva bomba 7. aprila 1995. ubila jednu ženu i ranila druge civile.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Miodrag Stojanović, Overgard je potvrdio da je u kući razorenoj tom eksplozijom video osobu u vojnim pantalonama i čizmama kako nepomično leži. Svedok je kazao i da nije video ženu koja je stradala u eksploziji i da je to čuo idućeg dana. Pripadnici ABiH primorali su posmatrače UN da napuste mesto incidenta, potvrdio je Overgard.

Branilac Stojanović je sugerisao da je komanda ABiH bila u školi u blizini kuće koju je pogodila modifikovana avio-bomba, ali svedok to nije bio u stanju da potvrdi. On je, međutim, prihvatio da je komada bila u "naseljenom području i civilnom objektu".

Suđenje generalu Mladić - optuženom i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon nesrba širom BiH i uzimanje vojnika Unprofora za taoce 1992-95 - biće nastavljeno sutra.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.02.2013. 18:26
Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Miodrag Stojanović, Overgard je potvrdio da je u kući razorenoj tom eksplozijom video osobu u vojnim pantalonama i čizmama kako nepomično leži. Svedok je kazao i da nije video ženu koja je stradala u eksploziji. Cudan neki civil u maskirnu uniformu, mozda je i on brao orahe valjda zbog potencije?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online