Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 18.02.2013.
21:26
Srna A

"Muslimani su krivi za rat"

Na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću svedoci Zoran Durmić, Slavko Veselinović i Momir Deurić gotovo identičnim iskazima okrivili su Muslimane, odnosno SDA, za izbijanje rata u Rogatici i Vlasenici, tvrdeći da su se od 1991. godine naoružavali i pripremali za rat.

"JNA nije naoružavala Srbe. Davala je oružje Srbima koji su se uključivali u JNA"

Tadašnji policajac Durmić i Veselinović, koji je bio član rogatičkog kriznog štaba SDS-a, posvedočili su i da su muslimanske snage u maju 1992. godine napale srpska sela u okolini Rogatice i sam grad, ubijajući i proterujući civile.

Durmić je, kao primer, naveo da je u maju ubijeno ukupno 12 rudara iz rudnika boksita, koji su išli na posao.

Svedok Veselinović, koji je do marta 1993. godine bio predsednik rogatičkog SDS-a, izjavio je da su muslimanske snage napale Rogaticu 22. maja 1995, posle čega su izbili sukobi dok Vojska Republike Srpske nije oslobodila grad.

Nakon što se, odmah potom, vratio u Rogaticu, Veselinović je bio postavljen u komisiju za pomoć srpskim izbeglicama.

Veselinović je potvrdio da je znao da su se i Muslimani i Srbi sklonili u lokalnu srednju školu "zbog opasnosti u gradu", pre nego što bi im bilo omogućeno da odu na "željene lokacije".

U unakrsnom ispitivanju tužilac Katrina Gustafson predočila je Veselinoviću iskaze svedoka optužbe po kojim je JNA naoružavala Srbe u Rogatici.

"JNA nije naoružavala Srbe. Davala je oružje Srbima koji su se uključivali u JNA", rekao je Veselinović i napomenuo da je JNA tada već bila vojska "jednog naroda", zato što se Muslimani nisu odazvali na poziv za mobilizaciju.

Treći današnji svedok Momir Deurić, koga je Karadžić predstavio kao stražara u "sabirnom centru" Sušica, naveo je da je "vojska dovodila Muslimane iz okolnih sela", pre nego što bi ih "odvodila u razmenu".

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Amir Zec predočio je svedoku da je šef obezbeđenja u Sušici Dragan Nikolić pred Tribunalom priznao krivicu za brojne zločine nad muslimanskim zarobljenicima, posle čega je osuđen na 20 godina zatvora. Po toj presudi, Muslimani su u Sušici ubijani, silovani i zlostavljani, naglasio je tužilac.

"Ja nisam svaki dan bio u Sušici. Nije bilo nijednog ubistva koje sam video i čuo. Čuo sam da su dvojica umrla, bili su doktori...", odgovorio je Deurić.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno sutra.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.02.2013. 23:04
Зна се одлично ко су у историји били слуге и марионете завојевача, зна се какав су геноцид над Србима починили муслимани и хрвати, нису кажњени па су зло поновили. Амнестирали су их српски комунисти семе им се затрло!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online