Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 16.02.2013.
21:12
jutarnji.hr A

Šta je Ante Pavelić sakrio u austrijskom rudniku?

Priča o skrivenom blagu ustaškog poglavnika Ante Pavelića dobila je status mita, kroz razne priče, ali nedavno objavljena dokumenta u Vašingtonu bacila su novo svetlo na ono što je Pavelić kada je naslućivao propast NDH preko Nemaca uspeo da prebaci u Austriju.

Ante Pavelić
 

Naime reč je o dokumentima tri vojne institucije od čega su dve američke koje su pripadale komandi Američke armije u Austriji i jedne jugoslovenske koje su se posle okončanja Drugog svetskog rata bavile Pavelićevim sanducima, koji nisu nikada vraćeni Jugoslaviji, naprotiv oni su nestali, a posebnu enigmu kriju četiri sanduka koji nikada nisu bilo otvoreni.

Kao ključna lokacija u dokumentima spominje se rudnik Altause kod Salcburga, koji je postao poznat jer su u njemu nacistički lideri još od 1944 skrivali opljačkano blago i vredne primerke svetske umetnosti donesene iz velikog broja okupiranih zemalja, koji su po nalogu Hermana Geringa sakriveni duboko u brojnim oknima ovog rudnika.

Među dokumentima spominje se 18 sanduka, preczinije 14 sanduka i četiri kutije koje su pripadale Anti Paveliću, koji je veliku količinu materijala pre sloma prebacio u Austriju.

Pavelićeva zaostavština je preuzeta od nemačkih vojnika koji su čuvali ovu “ Alpsku tvrđavu”. U izveštaju od 1. maja 1946 navodi da se radi o 14 kutija i četiri sanduka, koji su označeni kao imovina poglavnika Hrvatske Pavelića iz Zagreba.

Svih 18 sanduka pregledali su predstavnici Jugoslovenske vojne misije za ratnu reparaciju: kapetan Mileusnić i poručnik Tunguz:

“Ustanovljeno je da 18 sanduka sadrži ono što se smatra delom kućne imovine porodice Pavelić, uključujući srebro, posteljinu,fonografske ploče,albume, veliki porculanski servis za jelo za koji se predpostavlja da ga je Pavelić lično dobio od ministra spoljnih poslova Trećeg rajha Ribentropa.

Svi novi predmeti su obeleženi šahovnicom i nemaju posebnu umetničku vrednost, piše pukovnik Mek Ki i preporučuje da se zaplenjene stvari predaju vlastima DFRJ i da se što pre transportuju za Zagreb jer se radi o nebitnim stvarima te da bi sastavljanje liste inventara bio gubitak vremena..

S druge strane šef Vojne Misije u Austriji pukovnik Vodopivec u svom pismu odgovara na Mek Kijov dokument detaljnijim popisom imovine koja je bila spakovana u sanducima.Pukovnik Vodopivec podseća da je “18 sanduka s privatnim vlasništvom izdajnika i ratnog zločinca Ante Pavelića” spremljeno u rudniku soli Altause, i da je “naš oficir za vezu u Linzu” posetio rudnik i izvršio inspekciju tih sanduka uz dopuštenje američkih vojnih vlasti, i to u društvu poručnika Millera iz Američke vojske.

Vodopivec navodi da je bilo pregledano samo 14 Pavelićevih sanduka, te su četiri, prema tome, ostala neotvorena.

“ Svi su oni veliki 1 metar puta 1 metar puta 1,5 metara (1x1x1,5). Među sadržajem otvorenih sanduka pronađeni su sledeći predmeti: tepisi manjih veličina; lepe porculanske posude; srebrne kašike, noževi, viljuške, svećnjaci, posuđe itd; fino staklo (kristal?), albumi s fotografijama i poštanskim markama; gramofonske ploče; stolnjaci; 4 nešto manja sanduka, koja su zaključana, nisu bila otvarana”, navodi Vodpivec u svom pismuU ime jugoslavenske vlade pukovnik iz Vojne misije zahevao je da ova imovina, “kao privatno vlasništvo Ante Pavelića, najvećeg ratnog zločinca naše zemlje”, bude vraćeno u Titovu Jugoslaviju, ali oni nikada nisu bili vraćeni Jugoslaviji.

Ostala je enigma gde su završili otvoreni i skriveni sanduci, a još veće pitanje je bilo šta je skriveno u ta četiri sanduka koja nisu bila otvorena pred jugoslovenskim predstavnicimaMek Ki je u svom pismu naveo da se zabrani kontakt vojske sa članovima bilo koje strane ( vojne misije) u vezi sa restitucijom osim dozvole kancelarije na čijem je on čelu.

Misterija i dalje traje posebno oko toga gde su mogli biti prebačeni i podeljeni Pavelićevi sanduci posle Salcburga.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.02.2013. 12:20
U Pavelićevim sanducima je bilo sve što je pokrao od Srba koje je likvidirao!!!!!!!!!!
Nedelja 30.06.2013. 09:52
Kletva onoga cije je oteto ili ciji je najrodjeniji ubijen moze da bude vrlo snazna. Treba verovati i delovati na daljinu mislima. Naravno, to ne vazi za neke koji kunu i psuju za svasta. Ali kletva pravedne zrtve ima moc da unistava zlocince, ako se pravilno baci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online