Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.02.2010.
12:00
B. Simonović - Vesti A

Partije su otele vlast bogovima

Profesor dr Zoran Lakić, jedan od najpoznatijih crnogorskih istoričara, iako je zagazio u 77. godinu i dalje neumorno radi (iz štampe će uskoro izaći dve njegove nove istoriografske knjige o rodnom Danilovgradu).

Putnik kroz vreme: Istoričar dr Zoran Lakić
 

Američki biografski institut ga je pre dve godine uvrstio u ličnosti godine, a prošle godine je usledilo i novo veliko priznanje - našao se u redu američkih ambasadora. Letos je doživeo još jednu veliku počast - Francuska mu je dodelila Orden legije časti.
 

Šta mislite o sadašnjoj istoriografiji i istoričarima i njihovom odnosu prema istoriji?
"Istorija je odvajkada kod nas pod nadzorom političke elite, pogotovu istoriografija, pa i naučna. Nekada su postojali mitovi, bogovi i drugo, a danas su to državne elite, stranke, ideologije... To nosi neminovne posledice, neželjene i opasne. Jer, krivotvorenjem prošlosti dolazi se do zaborava. A zaborav vodi ka gubitku identiteta, što je velika opasnost za male narode i male države."
 

Generaciju istoričara iz komunističkog vremena, kojoj i vi pripadate, optužuju da su pisali ideološku, crno-belu istoriju. Koliko u tome ima istine?
"Zaista pripadam generaciji istoričara koja je stasavala, razvijala se i stvarala u tom društvu. I tada sam, međutim, bio protiv ideologizacija istorijske nauke. I trpeo posledice zbog toga: proglasili su me za izdajnika zemlje i neprijatelja države, isključen sam bio iz Saveza komunista Jugoslavije, postavilo se i pitanje mog opstanka na Univerzitetu. Bilo je to pre 25 godina. Istina je da je u istoriografiji bilo dosta "belih" i "crnih" mrlja. Ipak je faktografija iz tog perioda, uglavnom, pouzdana. To je nesumnjivo zasluga generacije istoričara kojoj pripadam."
 

Knjiga svađalica

Nedavno objavljena knjiga "Goli otoci Jova Kapičića" novinarke Tamare Nikčević pobudila je veliku pažnju...
"Ne znam čija je to knjiga - aktera ili potpisanog novinara. Ne vidim joj nikakvo mesto u mnoštvu literature o ovom pitanju. Ona je obavezivala priređivača da učini korak napred. Nažalost, to je izostalo i tako će ona ostati knjiga svađalica."

Grupa novih "slobodnih" istoričara je u jednom crnogorskom školskom udžbeniku čak stavila znak jednakosti između komunizma i fašizma. Kako vi gledate na to?
"U istorijskoj produkciji danas je najmanje profesionalnih istoričara. "Novi istoričari" su pobegli iz svoje struke i počeli da se bave istorijom iz vannaučnih razloga. Najprisutniji su u medijima. Slično je i sa "školskom istorijom". Ona s razlogom trpi oštre kritike zbog neodgovornosti i proizvoljnosti u ocenama istorijskih procesa, a najviše zato što je daleko od nauke."
 

Kako gledate na neke još žive borce NOR-a, čak i narodne heroje, koji sada tvrde da se nikada nisu borili za Jugoslaviju već isključivo za samostalnu, nezavisnu Crnu Goru?
"Jasni su bili ciljevi NOR-a: oslobođenje okupirane Jugoslavije i stvaranje republike umesto monarhije. Biologija čini svoje. Nekadašnji mladići postali su starci, ali mene ne brine njihov zaborav. Niko ne može poreći i zaboraviti da su generacije Crnu Goru doživljavale kao voljeni zavičaj, a Jugoslaviju kao svoju jedinu domovinu."
 

Kao istoričar i intelektualac koji sigurno prati i procenjuje aktuelne odnose Crne Gore i Srbije da li verujete da će skoro doći do trajnijeg stabilizovanja njihovih odnosa i da li je to moguće?
"Prvo ću reći da su odnosi Crne Gore i Srbije uvek bili - bratski. Takvi su i sada. A što se tiče državne politike - to je sasvim drugo pitanje na koje bi valjan odgovor možda mogao dati samo jedan dobro pripremljeni naučni skup."
 

Šta mislite o izboru novog patrijarha srpskog, da li je Crna Gora time dobila ili izgubila, pošto je mitropolit Amfilohije bio već viđen na tom tronu?
"Izbor novog patrijarha je događaj za pamćenje. Mislim da je doneo značajno ohrabrenje. Predstojeća svečanost u drevnoj Pećkoj patrijaršiji predstavlja nastavak tradicije hirotonisanja patrijarha Srpske pravoslavne crkve u ovoj svetinji, a to bi, uz ostalo, mogao biti i poziv prognanim vernicima da se počnu vraćati na svoja vekovna ognjišta."
 

Da li će to dovesti do novih, još žešćih sporenja, sa samozvanom Crnogorskom pravoslavnom crkvom?
"Rekao bih da je Cetinjska mitropolija i danas institucija od najvećeg narodnog poverenja, a mitropolit Amfilohije je više od 10 godina najpopularnija ličnost u Crnoj Gori - to su pokazale brojne ankete kojima je testirano raspoloženje crnogorskog naroda."
 

Van politike zbog verbalnog delikta

* Akademik Zoran Lakić je rođen 31. oktobra 1933. godine, u selu Donja Bijela kod Šavnika (od oca Miroja, učitelja, i majke Milene, ćerke Zeka Boškovića, perjanika kralja Nikole). Osnovnu školu završio je u Danilovgradu, a gimnaziju u Nikšiću 1952. godine. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je i doktorirao 1974. godine.
* Dosad je objavio više od 20 knjiga istoriografskog karaktera, a u svojoj bibliografiji je do sada upisao skoro 1.000 jedinica. Po predlogu Bibliografskog instituta u Njujorku izabran je za ličnost godine 1998. Slično priznanje dobio je i od Univerziteta u Kembridžu 2000. godine. Odlikovan je Medaljom mladih Alžira (1965), Ordenom rada sa srebrnim i zlatnim vencem, Zlatnom plaketom Crvenog krsta i Srebrnom plaketom JNA. Za člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti izabran je 1993.
* Nakon isključenja iz SKJ 1985. godine zbog verbalnog delikta više nije stranački opredeljen.
* Živi u Podgorici. Supruga Slobodanka je stručnjak u Zavodu za statistiku. Sin Ivan je pošao očevim stopama i završio studije istorije i trenutno radi u Skupštini opštine u Danilovgradu, a ćerka Lina je profesor engleskog jezika u Podgorici.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online