Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 08.02.2013.
03:27
Vestionline A

"Ševe" ubijale, Srbi optuženi

Bivši pripadnik Službe državne bezbednosti BiH Edin Garaplija potvrdio je na suđenju Radovanu Karadžiću da je paravojna formacija te službe 1995. snajperom ubila francuskog pripadnika Unprofora i da je to potom pripisano srpskoj strani.

DUG SPISAK ZLOČINA: Iscrpno svedočenje Edina Garaplije
 


Ta formacija zvana "Ševe", posvedočio je Garaplija, počinila je i mnoge druge zločine, uključujući ubistvo zarobljenih srpskih vojnika i civila u jednom sarajevskom parku, atentat na visokog oficira Armije BiH Sefera Halilovića i ubijanje srpskih civila na Grbavici. Po rečima svedoka, i atentat minom na generala Halilovića potom je prikazan kao eksplozija srpske granate.
 

Svedočeći po obavezujućem nalogu Tribunala (subpoena), Garaplija, koji je bio šef antiterorističkog tima SDB BiH, rekao je da mu je 1996. lider "Ševa" Nedžad Herenda priznao da je njegova jedinica počinila sve te zločine. Herenda je bio uhapšen u akciji razbijanja "Ševa" koju je Garaplija vodio.

Nazivajući "Ševe" terorističkom grupom, za koju je malo ko znao, koju je formirao ministar unutrašnjih poslova BiH Alija Delimustafić, Garaplija je izjavio da su Herendina priznanja bila šokantna i jako kompromitujuća za bosansku odbranu.

"Herenda nam je rekao da je dobio zadatak da dejstvuje snajperima po srpskim položajima na Grbavici i da je to često radio sa zgrade Izvršnog veća. Odatle je 1995, po svom priznanju, pucao i na francuskog vojnika Unprofora. Ne znam da li je imao naredbu ili je to učinio samoinicijativno, ali je to bilo kompromitujuće za bosansku odbranu", izjavio je Garaplija.

BEG OD SMRTI: Snajperistii "Ševa" u Sarajevu gađali su i svoj narod
 


U trenutku kada je na njega pucano, francuski vojnik je, po rečima svedoka, na ulici ispred hotela Holidej In u centru Sarajeva podizao barikadu koja bi građane zaštitila od vatre sa srpske strane.


"Herenda je kazao da je on pucao kako bi UN okrivile Srbe. Ja ne znam da li je tada bilo istrage, ali mi je poznato da su određeni bosanski zvaničnici rekli da je za ubistvo odgovorna srpska strana", rekao je svedok.


Pozivajući se na Herendino priznanje, Garaplija je posvedočio i da su "Ševe" 1993. pokušale da ubiju generala ABiH Sefera Halilovića, koji je neposredno pre toga bio smenjen sa dužnosti komandanta ABiH "zato što se protivio podeli BiH".

Nedžad Heranda

Umesto Halilovića, ubili su njegovu suprugu i njenog brata aktiviranjem eksploziva podmetnutog na terasi stana generala, koji u tom trenutku nije bio prisutan.
 

"Javnosti je, zatim, prikazano da je to bilo granatiranje sa srpske strane navođenim projektilom 'maljutka', budući da su Herenda i ostali na licu mesta ostavili trag kabla za navođenje, da bi se stekao utisak da je raketa došla sa srpske strane", ispričao je Garaplija.

Kasniji pokušaji generala Halilovića da se pokrene istraga nisu, po rečima svedoka, urodili plodom, iako je bilo utvrđeno da je detonaciju izazvao podmetnuti eksploziv.
Garaplija je kazao da je istraživao i druge zločine "Ševa", poput "likvidacije zarobljenih srpskih vojnika i civila u Velikom parku u Sarajevu".
 

Sudili mu što je raskrinkao zločince


Svedok Garaplija je izjavio i da su vlasti BiH, odmah pošto je dokumentovao zločine "Ševa", uhapsile njega i optužile ga za Herendinu otmicu, pokušaj ubistva i zlostavljanje. Usledio je "montirani sudski proces" kojim su "određene strukture pokušale zataškati" zločine koje su počinile "Ševe", rekao je Garaplija. Posle prvostepene osuđujuće presude i dvogodišnjeg boravka u zatvoru, Garaplija je odlukom Vrhovnog suda BiH bio oslobođen većine optužbi i pušten na slobodu. Za Nedžada Herendu rekao je da je nestao i da ne zna gde se nalazi. 


Za žrtve birao žene u crnini


Edin Garaplija je izjavio i da mu je Herenda priznao da je iz snajpera ubijao civile na Grbavici, koja je bila pod kontrolom VRS.


"Na moje pitanje kako je znao da se radi o civilima, Herenda je rekao da je birao žene u crnini, jer je tako znao da su Srpkinje", kazao je svedok. 

POVEZANE VESTI

Petak 08.02.2013. 05:01
Kako god.....UVEK nevini stradaju.
Petak 08.02.2013. 09:13
Jadan su oni narod, kada tako nesto cujes ili procitas. A jos gore je znati da moras zivjeti sa onima koji su ti o glavi radili.
Petak 08.02.2013. 12:14
"Zavadi pa vladaj"je staro pravilo samo sto su ga muslimani u Bosni dobro iskoristili na Srpsku stetu a mi nismo znali da se branimo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online