Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 07.02.2013.
13:10
Lj. IVANOVIĆ, Đ. BAROVIĆ - Vesti A

Tajni zatvori u Hrvatskoj i Bosni (2): Iživljavanja u bazi Orao

Londonski "Gardijan" obelodanio je da su tajni zatvori CIA postojali u čak 54 zemlje sveta, uključujući i veći broj država Balkana. Sem Albanije i Rumunije, sa CIA su sarađivale po ovom pitanju i države bivše SFRJ - BiH, Hrvatska i Makedonija.

SAKRILI ZLOSTAVLJANJA: Vozilo NATO-a patrolira u blizini baze Orao kod Tuzle
 

Srbija "prikriveni neprijatelj"


Profesor na Fakultetu bezbednosti iz Beograda, Zoran Dragišić kaže da Srbija nije bila uključena u tajne akcije CIA, ali ne zato što su vlasti u Beogradu to decidno odbile već zato što se Amerika i dalje ponaša prema Srbiji kao "prikrivenom neprijatelju". Dragišić ipak ne očekuje eskalaciju radikalnog islamizma na ovom prostoru.


- Verujem da islamska mreža deluje po svom planu i da se neće u većoj meri baviti Balkanom ukoliko to nisu planirali. Međutim, verujem da će vlade i političari zemalja koje su dozvolile otvaranje tajnih zatvora CIA imati problema zbog toga - zaključuje Dragišić.

 


Slučaj iz Makedonije


Opisujući događaje u Makedoniji, a posebno zatvaranje i mučenje nemačkog državljanina Kaleda
El-Masrija, "Gardijan" navodi da je ovaj musliman posle 23 dana provedenih na tajnoj lokaciji u Skoplju prebačen na aerodrom gde su ga "preuzeli" agenti CIA.
Oni su ga skinuli golog i žestoko pretukli dok su makedonski policajci stajali po strani.


"Zatim su ga drogirali i prebacili avionom u Kabul, u tajni zatvor pod imenom Slana jama. Tamo je bio vezan za zid, šutiran i udaran rukama, mučen... Pušten je bez bilo kakvog objašnjenja", obelodanjuje "Gardijan".

U izveštaju do koga je došao ovaj nedeljnik navodi se da je u Albaniji registrovan najmanje jedan tajni let avionom tipa galfstrim sa registarskim brojem N982RK koji je sleteo u Tiranu, a doleteo direktno iz Avganistana, a prevozio je agente CIA sa zarobljenim pripadnicima Al Kaide.


Slični letovi su zabeleženi i u Hrvatskoj i Bosni.
Tako se navodi tajni let aviona pod brojem N313P-N4476S, koji je poleteo iz Kartuma u Sudanu, a sleteo na aerodrom u Dubrovniku, 23. aprila 2005, da bi dva dana kasnije nastavio put prema SAD. Ovaj let je registrovan pod brojem N85VM, a izvela ga je kompanija Ričmor aviješn, firma koja je vodila operacije CIA u premeštanju uhapšenih islamista.

U Bosni su sem tih zabeleženih letova evidentirana i dva tajna zatvora smeštena u američke baze kod Sarajeva i Tuzle.
U izveštaju se navodi i da su italijanski karabinijeri iz sastava mirovnih snaga u Bosni negde oko 25. septembra 2001. uhapsili Nihada Karsića i Almina Hardausa, a zatim ih odveli u bazu Orao, kod Tuzle, gde su držani u tajnom zatvoru.

"Tamo su često prebijani, verbalno maltretirani, skidani do gola, uskraćivani su im hrana i san, fotografisani su u nehumanim uslovima u kojima su ih držali", stoji u izveštaju koji prenosi Gardijan.

Član ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma, Dževad Galijašević ističe da ga postojanje tajnih logora CIA u BiH puno ne iznenađuje, pošto je dokazano da je u akcijama od 11. septembra 2001. godine učestvovalo više "državljana BiH" koji se sada i zvanično procesuiraju.

- Mnogo opasnije je što Amerikanci i dalje u Bosni imaju aktivne kampove za obuku "podobnih mudžahedina" koje koriste u ratovima koje vode na Bliskom istoku, ali i da bi i dalje držali pod tenzijom prostor Evrope pošto za njih proces definisanja granica Balkana još nije završen - kaže Galijašević i dodaje da postoje brojni dokazi da je upravo Hrvatska bila glavna država preko koje su mudžahedini stizali u Bosnu.

- Otuda je i sasvim logično da Hrvatska ima duplo više dokumentacije o mudžahedinima nego Bosna - tvrdi Gardijašević. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.02.2013. 14:22
Боље да будемо "прикривени непријатељ" него помагачи у мучењу америчких непријатеља !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online