Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.01.2013.
19:10
Beta A

"Sarajevsko-romanijski korpus nije ratovao nepošteno"

Svedok odbrane Dragomir Milošević izjavio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da 1994-95 nije naređivao nezakonita vatrena dejstva po građanima Sarajeva.

 Upitan kako je znao da je planirani cilj bio pogođen, svedok je odgovorio da se "sve znalo i sve se moglo utvrditi"
 

"Davanje dozvole da bilo ko nezakonito deluje, po građanima Sarajeva, ja takva naređenja nisam davao", posvedočio je penzionisani general Vojske Republike Srpske Milošević.

Tadašnji predsednik Republike Srpske, Karadžić (67) optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95. godine.

Bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, generala Miloševića (70), Tribunal je 2009. proglasio krivim za zločine nad civilima u Sarajevu i izrekao mu kaznu od 29 godina zatvora.

Na svedočenje u Hag, na poziv Karadžića, Milošević je doveden iz Estonije gde služi kaznu.

"Važno mi je bilo da se sa SRK skine anatema da nepošteno ratujemo", rekao je general Milošević, odgovarajući na pitanja Karadžića, koji se brani sam.

"Izmišljeno i nametnuto je bilo da ostvarujemo dejstva koja nisu bila vojnička".

Prema Miloševićevom svedočenju, muslimanske snage iz Sarajeva služile su se nedozvoljenim ratnim lukavstvom da bi izazvale civilne žrtve i za njih okrivile SRK. Zloupotrebljavale su civilne objekte u gradu, uključujući i bolnice, za otvaranja vatre na srpske položaje, nastojeći da isprovociraju odgovor njegovog korpusa i
time mu "nanese štetu".

SRK se, kako je Milošević rekao, "uzdržavao... da ne dejstvujemo gde nije dozvoljeno". Svedok je, međutim, naznačio da bi za balkon u soliteru koji je džakovima pretvoren u puškarnicu smatrao da "nema veze s civilnom strukturom".

Milošević je tvrdio da korpus pod njegovom komandom nije otvarao artiljerijsku vatru na ciljeve u Sarajevu tokom primirja početkom februara 1994. Prema optužnici protiv Karadžića, 5. februara 1994. u minobacačkom napadu na sarajevsku pijacu Markale s položaja SRK ubijeno je 66 građana, a ranjeno više od 140 osoba. Dan ranije, civili su stradali i u eksploziji u naselju Dobrinja.

Milošević je izjavio i da je, posle eksplozije na Markalama, SRK u potpunosti poštovao zonu isključenja teškog oruđa od 20 kilometara oko Sarajeva, nasurpot Armiji BiH koja je svoju tešku artiljeriju u gradu sakrila od Unprofora i upotrebljavala.

Kao "pravilo koje smo poštovali", Milošević je naveo da "ništa nije moglo na slepo", odnosno da se "ništa nije moglo postići predstavom o jakoj vatri".

"Trebalo je mojim ljudima da shvate da naša vatra ne predstavlja ništa, ako nije pogodila cilj", rekao je zapovednik SRK, pominjući "šenlučenje".

Na navod optužnice da je SRK podvrgavao Sarajevo "neselektivnoj" i "prekomernoj" vatri, Milošević je tvrdio da njegova jedinica za to nije imala dovoljno municije, nego samo za precizno gađanje tačno određenih ciljeva.

Upitan kako je znao da je planirani cilj bio pogođen, svedok je odgovorio da se "sve znalo i sve se moglo utvrditi - da li je pogođen cilj i ako je pogođen, onda je eliminisan". Napomenuo je da posle eliminacije cilja, vatra nije nastavljana.

Pre otvaranja vatre, Miloševićev korpus je, prema njegovim rečima, osmotrio da li je ciljani prostor bio "opterećen civilima", a "ako jeste - nije dejstvovano". Na neprijateljskoj strani bilo je da obezbedi da "civili ne budu tamo".

Na pitanju da li je po povratku s lečenja u Beogradu u septembru 1995. tražio informaciju o drugoj eksploziji ispred tržnice Markale, Milošević je odgovorio negativno. Potčinjeni su mu, međutim, ispričali da je "pala anatema na SRK" uprkos tome što artiljerija kritičnog dana nije delovala.

Po optužnici protiv Karadžića, granata koja je 28. avgusta 1995. ispred Markala ubila 43 osobe, a ranila 75 građana, doletela je s položaja SRK.

General Milošević je prvostepenom presudom bio proglašen krivim za taj zločin, ali ga je žalbeno veće tribunala oslobodilo te krivice, usvojivši njegov alibi da je u vreme eksplozije bio u bolnici u Beogradu.

Dok ga je Karadžić ispitivao, Milošević nije negirao da je SRK ispalio modifikovane avio-bombe koje su, po optužnici, u nekoliko incidenata pogodile civilne objekte u Sarajevu, ranivši sedam osoba, ali je tvrdio da su, tokom velike ofanzive iz grada, bile gađane komande ABiH.

General Milošević sutra će nastaviti da odgovara na Karadžićeva pitanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online