Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 26.01.2013.
00:41
Večernje novosti A

Kusturica: Nećete srušiti Andrićgrad!

Dok je tokom tek završenog festivala "Kustendorf" velikanima svetske kinematografije pokazivao Višegrad, najavljujući početak snimanja filma "Ljubav i rat" sa Monikom Beluči u glavnoj ulozi, Emir Kusturica bavio se još jednim važnim poslom. Strpljivo je polagao račune lokalnim, republičkim, pa čak i saveznim revizorima, jer se našao na meti nekih političkih funkcionera iz Banjaluke i Sarajeva.

Emir Kusturica: Andrićgrad će ostati slika našeg sačuvanog dostojanstva
 

Oni pod sumnju stavljaju "vlasničku strukturu i transparentnost trošenja novca" u izgradnji kamenog grada na obali Drine. Proslavljeni reditelj odgovara: "Svi finansijski izveštaji su tu, niko me ne može zaustaviti u nameri da iza sebe ostavim tvrđavu naše kulture i našeg dostojanstva, za pokolenja koja dolaze."


- Ovih dana, lokalni funkcioneri SDS u Višegradu od mene traže nekakvo poravnanje računa, iako se sve zna: vlastima sam dostavio sve finansijske izveštaje, oni su ih overili i potpisali. Krajnji cilj je da se gradnja zaustavi - kaže Kusturica. - Zbog dnevnopolitičkih poena, oni prećutkuju da im je svaki račun dostupan. Vreme je da shvate da je Andrićgrad važniji i veći od mene, od Dodika, i od njihovih sujeta.

Kusturica - 51%, Vlada RS 24,5%, Višegrad 24,5%

Andrićgrad je naseobina u izgradnji, a vlasnička struktura se zna: 51 odsto pripada preduzeću "Lotika d.o.o.", Vladi Republike Srpske 24,5, a Opštini Višegrad 24,5 procenata.
- Još konkretnije: opština je vlasnik nove Gradske kuće i pozorišta (ukupno 4.000 kvadrata) kao i 24,5 odsto preostalog dela Andrićgrada. Država Republika Srpska vlasnik je Andrićevog instituta i još 24,5 odsto preostalih građevina, a vlasnik ostatka sam ja - ističe Kusturica. - Stvar nije samo u politici, Andrićgrad je već počeo da ostvaruje prihode, pa se sada traži način da se kameni grad otme. Baš njih briga za to što Andrićgrad treba da postane stub i tvrđava naše kulture.


Tokom poslednje dve godine, na građevinskim radovima u Andrićgradu je zaposleno 300 Višegrađana. Već sada, u objektima izgrađenim u Andrićgradu je uhlebljenje pronašlo 50 ljudi iz varoši na Drini - oni sada imaju redovne prihode, uredno su prijavljeni, a državi se plaćaju doprinosi.


- Nekoliko meseci traju moji pokušaji da uspostavim saradnju sa vlastima SDS u Višegradu, ali uzalud. Deluje nekulturno, ali predstavnici lokalne vlasti su odbili da dođu u Andrićgrad i da dočekaju Moniku Beluči - ističe Kusturica.


- Bez obzira na to, postaće Andrićgrad vrlo brzo poput Mokre Gore, mesto okupljanja velikana umetnosti iz celog sveta, jer je to važnije od sujete lokalnih političara. Žalosno je to što se susrećem sa istim problemima koje su u dalekoj istoriji imali graditelji čuvene višegradske ćuprije, ali sve se mora izdržati. Andrićgrad će ostati slika našeg sačuvanog dostojanstva.

POVEZANE VESTI

Subota 26.01.2013. 01:28
Na ovim prostorima malo pravih graditelja a mnogo rušitelja
Subota 26.01.2013. 15:33
Ja ne rusim gradove i na dohvatam se Kuste ali vidim za pocetak dvije lose stvari ovog projekta, ma kako god sa se obrne i okrene. 1. Nije trebao da bude tu gje jeste. Usce, jedno od najljepsih netaknutih ostataka prirode u Evropi. Poredjenja kao Usce u BG. ili Majen u Rajnu.Trebao je biti barem 50 m udaljen od Drine. 2. Kako god da se radilo ili stvaralo pojedinac ne moze da ima 51% vlasnistva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online