Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Petak 25.01.2013.
14:42
Vestionline A

Majke Srebrenice: Jeremiću, imaš kompleks jer si poreklom musliman

Udruženje Majke Srebrenice ne dozvoljava da se smire strasti oko izvođenja pesme "Marš na Drinu" u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacije. One su poslale otvoreno pismo Jeremićevoj majci Seni u kome kažu da je njen sin "uz 'Marš na Drinu' ispijao čase vina, a naša su deca molila za život". U posebnom pismu Jeremiću prozivaju ga da ima komplekse jer je poreklom musliman i da nastoji da bude veći Srbin od patrijarha.

Poručile Seni Jeremić da zamisli da je njen sin mrtav
 

Zbog koncerta hora "Viva Vox" koji je u Njujorku izveo pesmu "Marš na Drinu" Majke Srebrenice su predsedavajućem Generalne skupštine UN napisale:  "... ogorčeni smo da vi, gospodine Vuče, kao sin majke Sene i unuk Sadete i Šerifa, u sedištu najveće svetske organizacije propagirate srpski fašizam tako što dovodite hor i orkestar koji izvodi srpsku koračnicu uz koju se, još od Prvog svetskog rata, proliva muslimanska krv s ove strane Drine. Kompleks koji vi imate zato što ste poreklom musliman, i zbog kojeg želite biti veći Srbin od patrijarha, nemojte lečiti preko naših mrtvih koje su vaši sunarodnici Srbi pobili samo za to što su bili muslimani".

Pozderci spasavali Jevreje od ustaša

 

Jeremićeva majka Sena potiče iz čuvene muslimanske porodice Pozderac iz Cazina. Jeremićevi prababa i pradeda Devleta i Nurija Pozderac posthumno su odlikovani medaljom izraelskog memorijalnog centra "Jad Vašem" jer su tokom Drugog svetskog rata spasavali Jevreje i krili ih u svojoj kući od ustaša.

Ovo udruženje navodi da je pesma "Marš na Drinu" simbol smrti za Bošnjake Podrinja i pitaju Jeremića da li je svestan da je povredio Bošnjake time što je "Marš na Drinu" doveo u UN.

Odvojeno pismo Majke Srebrenice uputile su Jeremićevoj majci, Seni Jeremić, poručujući joj da je njen sin dirao u još sveže rane majki, sestara, supruga i ćerki koje su ostale bez najmilijih.

"Poštovana gospođo, treba da znate da se vaš sin pre nekoliko dana igrao sa smrću naše dece. Kamo sreće da su se igrali kao ostala deca u svetu, ali to nisu ni mogli, jer hiljade naše dece je mrtvo, a vaš sin se poigrao s njihovom smrću", piše u pismu poslatom Seni Jeremić.

"Gospođo Jeremić, uz 'Marš na Drinu' vaš sin je ispijao čase vina u svečarskoj atmosferi, a naša su deca slušajući tu kompoziciju molila za život i tražila razloge da ostanu na ovom svetu samo još neki momenat. Nadamo se da nas razumete, kao majka majku. Nemojte biti ljuti zbog ovoga pisma, budite sretni. Jer, nas je hiljade majki koje bi dale sve na svetu da nam se druga majka požali na sina. Naružite ga i neka vam je živ i zdrav", napisale su Majke Srebrenice.

One su optužile i Ujedinjene nacije, koje su se u međuvremenu izvinule zbog izvođenja pesme, jer su kako kažu " vojnici UN-a nemo posmatrali i, smemo reći, odobravali" ubistvo muslimana u Srebrenici.

"Danas, 17 godina nakon genocida u Srebrenici, ironično je da Generalnom skupštinom UN-a, predsedava jedan Srbin... Ujedinjene nacije su još jednom pokazale da su organizacija u kojoj nema morala. Za nas je UN izgubio smisao postojanja i svrhu pre 17 godina", napisale su u svom pismu.

Petak 25.01.2013. 15:04
Koji li vi kompleks imate kada znate svoje poreklo i nedela svojih predaka pa vam sada smeta jedna pesma i Sveti Sava?
Petak 25.01.2013. 15:11
Cuo sam da neko poreklom moze da bude Srbin, Slovenac, Nemac, Madjar ali da si poreklom veroispovest jos nisam cuo. Po toj logici su te iste koje su to izjavile poreklom hriscanke, samo nisam siguran da li bi se one prve slozile sa tim.
Petak 25.01.2013. 15:27
Pa ako je on potomak Sadete i Serifa i vi ste svi potomci nekog Obrena,Marka,Lazara,Djordja,kao sto je naprimer Mesa Selimovic potomak Rista Vujovica iz Bilece.Mozda ne znate ili necete da znate da je i vas rahmetli Alija Izetbegovic potomak Bogdana Begovica i bliski rodjak slavnog glumca Bora Begovica.Geni su cudo,ko se seca likova ove dvojice znace o cemu pricam.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online