Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.01.2013.
17:44
Beta A

Josipović pozdravio susret Dačića i Milanovića

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da je najavljeni sastanak premijera Srbije i Hrvatske "vrlo dobar korak", ali i ponovio da on neće u Srbiju dok se ne promeni retorika srpskog predsednika Tomislava Nikolića.

Pozdravlja susret premijera Srbije i Hrvatske Ivice Dačića i Zorana Milanovića, ali i dalje neće da se vidi sa Tomislavom Nikolićem: Ivo Josipović, predsednik Hrvatske
 

Povodom sutrašnje posete premijera Zorana Milanovića Beogradu, Josipović je novinarima u Zagrebu rekao da mu je drago što hrvatski premijer putuje u Srbiju.

"Uvek je pravi trenutak za uspostavljanje boljih odnosa sa susedima. Meni je drago da premijer Milanović ide u Beograd. To je prilika da zastoj koji je nastao u odnosima Hrvatske i Srbije na neki način otklonimo", rekao je Josipović posle tradicionalnog prijema za predstavnike diplomatskog kora u Hrvatskoj.

Pročitajte još:

* Dačić: Susret sa Milanovićem važan prvi korak

On je dodao da postoje pitanja o kojima dve države imaju različito mišljenje, ali da "bez razgovora nema raščišćavanja sporova".

Josipović je potvrdno odgovorio na pitanje ostaje li i dalje pri stavu da neće u Beograd dok predsednik Srbije Tomislav Nikolić ne promeni retoriku. Na konstataciju novinara da se retorika nije promenila, hrvatski predsednik je dodao da ne ide u Beograd.

"Doći će trenutak i za sastanak na predsedničkom nivou i to kada budemo mogli javnost u Hrvatskoj i Srbiji da uverimo da imamo zajedničku platformu za razvoj naših odnosa", dodao je Josipović.

On je prethodno u govoru na tradicionalnom prijemu povodom Božića i Nove godine naglasio da politika pomirenja i saradnje ostaje glavno načelo hrvatske regionalne politike, sada uklopljene u evropsku politiku prema jugoistoku Evrope. On je ponovio da će Hrvatska nastaviti da podržava proširenje EU na sve zemlje regiona.

Premijer Milanović putuje sutra u radnu posetu Beogradu, a u javnosti se tumači da bi ta poseta trebalo da označi novu fazu u odnosima dve države.

Uz podsećanje da je reč o prvoj poseti nekog premijera Hrvatske od marta 2009. kada je u Beogradu bio tadašnji premijer Ivo Sanader, hrvatski mediji ocenjuju da u ovom slučaju poseta radna, a ne službena da bi se izbeglo intoniranje himne i protokol koji
uključuje i postrojavanje vojske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online