Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 12.01.2013.
21:07
A

Odvratni biznis širom SFRJ

Šverc pasa lutalica iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Rumunije i Hrvatske u zemlje zapadne Evrope, posebno u Nemačku i Austriju, postao je unosan posao, na kojem se zarađuju velike sume novca.

Foto: Ilustracija
 

Postoje dileri, i to se zna, samo se jako teško dokazuje. Beskrupulozni šverceri životinja koriste se skrivenim mejl adresama, lažnim identitetima, funkcionišu većinom po društvenim mrežama koristeći se nadimcima, nemaju registrovane azile, pa im je zbog toga gotovo nemoguće ući u trag.

Psi lutalice se iz pomenutih zemalja izvoze pod izgovorom udomljavanja iako umesto u udobnim domovima završavaju u laboratorijama ili kao pokretna meta pri testiranju oružja!

TESTIRAJU EKSPLOZIV NA NJIMA!

Koriste se, primera radi, za testiranja prilikom proizvodnje šampona. Eksploziv testiraju na njima. To funkcioniše tako što se određeni broj životinja postavi na prostor i onda se testira vatrena moć novog pištolja ili automatske puške.

Krijumčarenje pasa i mačaka odvija se intenzivno već tri godine, a tek nedavno je priča počela da izlazi u javnost. Ovim problemom posebno su se u poslednjih nekoliko meseci bavili mediji iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Iz nekoliko udruženja za zaštitu životinja u BiH su tamnošnjim medijima kazali da se cena po “udomljenom” psu kreće od 200 do 300 evra. Izračunajte koliko je to novca, kada neko na taj način proda oko sto pasa.

- Društvo za zaštitu životinja u Podgorici i Azil ne šalju pse u Nemačku. Takođe, ne dozvoljavamo da se psi izvoze preko granice. U toku 2012. smo poslali devet pasa kod gospođe Monike Brukner, koja ima salaš u Đurđevu u Vojvodini i koja prihvata pse koje mi do sada nismo mogli udomiti. U pitanju su psi sa posebnim potrebama (slepi, invalidni i slično) i oni ostaju kod nje do kraja života. To je i jedini način da psi napuste naš Azil – kažu u podgoričkom Društvu za zaštitu životinja.

Prema njihovim rečima, svaki pas iz podgoričkog Azila se udomljava u Crnoj Gori, uz prethodnu proveru uslova potencijalnog udomitelja, tako da oni znaju gde im se psi nalaze.

- Upoznati smo sa činjenicom da druge opštine, tj. azili drugih opština udomljavaju pse u Njemačkoj i da to nije mali broj pasa. Šta se dešava s tim psima i gde odlaze? Na to nemamo odgovor, ali se iskreno nadamo da idu u dobre ruke i u tople domove. U poslednje vreme se pominje umešanost Nemaca u šverc pasa, ali mi nemamo nikakve dokaze kako bismo potvrdili tu tvrdnju – kažu oni, i dodaju da nikada ne bi dozvolili da se psi iz njihovog azila udomljavaju tim kanalima.

SITUACIJA IZMAKLA KONTROLI

Da nije reč o bezazlenoj problematici pokazuju i brojni forumi, a forumaši ovu pojavu nazivaju “animalističkom prostitucijom“.

- Princip je “Ja tebe toliko volim da neću dopustiti da te niko bije, ali ću zato da te prodam dobro”… Pse ilegalno prevoze preko granica Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Rumunije, Bosne za Nemačku, Austriju, Švajcarsku i Holandiju, i tamo se smeštaju dok se ne nađe kupac, a zatim se novac stavlja u džep nekolicine uključenih u “biznis” – piše na jednom od foruma.

Nemci su svesni problema, godinama se bore protiv ove pošasti, ali situacija je izmakla kontroli. Sve veći broj pasa dnevno stiže u Nemačku, a namenjeni su crnom tržištu.

Na forumima je objavljeno da se psi voze po dva-tri u istom boksu, od 20 do 30 njih u kombiju, po 1.000 kilometara, bez pauze za jelo, vodu, fiziološke potrebe… Stignu na cilj prljavi, gladni i žedni, često bolesni, leti bez klime, zimi bez grejanja. Mnogi od njih uginu tokom transporta, pobegnu, stradaju na saobraćajnicama. Nema tamo porodice koja čeka najednog psa.

Masovni transporti imaju samo jedan cilj – dovesti što veći broj životinja. A dileri – zaraditi što više novca!

SAMO DESETAK ODSTO NAĐE NOVOG GAZDU

Od 300.000 do 400.000 pasa i mačaka iz zemalja regiona koje se godišnje prebace na zapad, samo njih desetak odsto imaju šansu da se nekome baš svide da su spremni za njih da plate po nekoliko stotina evra. Ostatak nestaje.

Dileri životinje nabavljaju i tako što pronađu partnere u matičnim državama kod onih koji imaju legalne gradske ili privatne azile, i koji više ni sami ne znaju šta će i kako će sa svim tim psima i mačkama, jedva čekaju da ih se reše.

Pritom, veći deo njih ni ne pita šta će sa njima biti, jer im iz, ovog ili onog razloga, odgovara naivna priča da će psi i mačke biti srećno udomljeni.

- Gde ima dima, ima i vatre. Treba veoma voditi računa kako i gde se šalju psi, jer te jadne životinje imaju samo nas, i ako im mi okrenemo leđa, oni ostaju sami na ovom svetu koji je izuzetno okrutan prema životinjama – kažu u podgoričkom Društvu za zaštitu životinja.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.01.2013. 00:08
Strasno! Ljude koji to rade se treba staviti u red, i streljati. Srpski mediji se trebaju isto pokrenuti malo.
Nedelja 13.01.2013. 07:33
Ovako nečega još nije bilo... Došla su zadnja vremena.
Nedelja 13.01.2013. 08:12
Nedavno su moja djeca donijela 2 male kuce, lutalice.Pošto nismo imali nikakvih uslova da ih zadržimo,okupali smo ih,oslobodili glista i buva,cijepili ih.....Uskoro smo jednu kucu udomili kod prijatelja,a nakon izvjesnog vremena smo drugu kucu predali u azil.Simpatični mladić,koji je preuzeo psića,na moju veliku bojazan za psića,rekao mi je da ne brinem,da ih jako brzo udomljavaju???!!!Bilo mi je to čudno nakon naše velike potrage za udomiteljem,ali ne misleći mnogo,obradovali smo se.Sad me je steglo u grlu!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online