Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 12.01.2013.
14:16
Blic A

Ništa od para: Ajkula iz Boke ima otrovno meso!

Morski pas glavonja ili volonja, kojeg su kod ostrva Mamula ulovila braća Lakičevići iz Bjelila, završio je ponovo u moru. Od spektakularnog ulova morske nemani od četiri metra i teške preko pola tone Lakičevići nisu imali nikakve koristi, jer meso ove ajkule nije za jelo.

Kada su shvatili da je meso otrovno, bacili je u more

"Iskidali smo je u pokušaju da iskoristimo njeno meso. Kontaktirali smo nakupce, ali bezuspešno. U međuvremenu smo saznali da je jetra ove vrste ajkule otrovna i da su čak i delovi tela otrovni u određeno doba godine. Nismo hteli da rizikujemo", kaže Davor Lakičević koji je sa bratom ulovio ajkulu, dodajući da je njihov drug imao nameru čak i da je preparira, ali je od toga odustao.

Naseljava sva topla mora

 

Iz Instituta za biologiju mora u Kotoru kažu da veliki morski pas, težak nekoliko stotina kilograma, koji je ulovljen u blizini Mamule, spada u predatorske vrste i nije opasan za čoveka. Reč je o vrsti Hexsanchus griseus, koja se popularno naziva glavonja, volonja, šestoškrgaš, i naseljava sva topla mora. Ima je na dubinama do 2.500 metara.

"Reč je o ogromnoj ajkuli, pa se jednostavno to kod nas i u našim uslovima nije moglo izvesti" dodao je Davor.

Braća Lakičevići postale su preko noći medijske zvezde. Davor kaže da nema redakcije iz regiona koja ih nije kontaktirala.

Retki Tivćani sećaju se slučaja još jednog "volonje“ koji se krajem osamdesetih godina prošlog veka nasukao u plićaku kod ostrva Sveti Marko. Neman od preko četiri metra bila je omamljena najverovatnije od posledica krivolova dinamitom, a francuski turisti koji su tih godina letovali u tivatskom "Klubu Med“ su od događaja napravili atrakciju. Prilog TV Titograd o ovom događaju je obišao sve svetske mreže.

"Karakteristika ove vrste je da ima šest redova škržnih otvora, za razliku od svih ostalih vrsta morskih pasa. Ima kratku njušku i karakterističnih šest redova zuba u donjoj vilici. Telo je jako, sivo-crne do čokoladno-smeđe boje, sa izrazitim fluoroscentno zelenim očima. Hrani se ostalim vrstama manjih morskih pasa, raža, jede lignje, rakove, kozice, neke vrste riba. Glavonja se lovio u Jadranu i ranije, ali ne tako često. Najveći ulovljeni primerak bio je dug 4,80 m, dok je ženka ulovljena kod Mamule duga 3,75 m",  ističu u Institutu za bilogiju mora.

Prema podacima iz literature, ova vrsta ima otrovnu jetru, tako da može izazvati određene tegobe, grčeve, povraćanje, pa je rizično jesti njeno meso. Ova vrsta morskog psa je ulovljena i ispred Rafailovića, pre par godina.

POVEZANE VESTI

Subota 12.01.2013. 14:56
Богоми је неки ђетић погледа` у Виђипедију...
Subota 12.01.2013. 17:18
Pravi ribari bi trebali znati što je jestivo a što ne,ovi Lakičevići su izgleda pravi ribarski diletanti,ne lovi se i ne ubija ono što ne moraš a svakako nisu morali ubiti ovog morskog psa jer je apsolutno besopasan za ljude,žao mi je životinje.
Nedelja 13.01.2013. 07:36
Nisu ni morali da ga izvlače....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online