Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 11.01.2013.
18:17
Jutarnji list A

"Hrvati imaju prijatelje na pravim mestima"

CNN je u četvrtak objavio priču o Hrvatskoj za koju je naveo da joj se posrećilo da uđe u EU, jer ima prijatelje na "pravim mestima".

Prava sreća : Pravi prijatelji Hrvata na pravim mestima
 

U članku objavljenom na CNN-ovoj internet stranici, koji prenosi Jutarnji list, autor Oliver Džoj navodi da Brisel u svoje krilo prihvata zemlju teško pogođenu recesijom, čiji je kreditni rejting u kategoriji smeća i koja je na udaru optužbi za endemsku korupciju.

Autor teksta se poziva na tvrdnju stručnjaka za politiku jugoistočne Evrope s Londonske škole ekonomije Džejmsa Ker-Lindsaeja, koji smatra da se Hrvatskoj donekle "posrećilo" i da za svoje skoro članstvo u EU može da zahvali "prijateljima na pravim mestima".

"Oduvek postoji osećaj da Hrvatska ima snažne zagovornike u Nemačkoj i Austriji, koji oduvek imaju vrlo čvrsto shvatanje oko hrvatskog članstva (u EU)", izjavio je Ker-Lindsej za CNN. On je rekao i da veruje da neke zemlje članice EU "ne žele videti" probleme koje ima Hrvatska, jer im je važnija politička simbolika koje proširenje EU predstavlja u zemljama zapadnog Balkana.

Autor potom kao jedan od izazova koji stoje pred Hrvatskom navodi ekonomsko stanje zemlje, koje je vrlo teško nakon upada u recesiju posle finansijskog sloma 2008. i navodi procene o padu BDP-a za 1,9 posto 2012. Takođe napominje i da je nezaposlenost dostigla velikih 17,3 odsto, što je najviše, iza nezaposlenosti u Grčkoj i Španiji.

Hrvatska se, objašnjava dalje autor teksta, mnogo oslanja na prihode od turizma i državnih brodogradilišta, koja će, u skladu s pristupnim sporazumomsa EU, "ili biti privatizirana ili će propasti".

"EU neće biti magično rešenje za hrvatsku ekonomiju", smatra Ker-Lindsejev kolega Vil Bartlet, koji Hrvatsku pak upoređuje sa Grčkom. "Vrlo je slična Grčkoj, jer joj je ekonomija vrlo zavisna od evra. Ali, za razliku od Grčke, (Hrvatska) nema pristup sredstvima za izvlačenje iz krize, već je ponajpre prepuštena sama sebi", kazao je Bartlet.

U članku se spominje i smanjenje kreditnog rejtinga Hrvatske, borba protiv korupcije, u kojoj se upravo "pročišćava politička klasa", pri čemu je bivši premijer Ivo Sanader osuđen na 10 godina zatvora zbog primanja mita. Navodi se i ocena Transparensi internešenela, koji je u svom Indeksu percepcije korupcije Hrvatsku smestio lošije od Ruande, Jordana i Kube, iako bolje od Italije.

POVEZANE VESTI

Petak 11.01.2013. 18:20
Докле ће остале чланице ЕУ да трпе нацистичку диктатуру?
Petak 11.01.2013. 18:49
У разговору са хрватима многи су ми рекли да референдум о уласку Хрватске у ЕУ није одраз воље народа,многи мисле да је референдум намештен.Ја им желим сву срећу у тој банкрот унији,само немојте после да кукате и зовете Србе да вас избаве од "модерног" ропства.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online