Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 10.01.2013.
12:58
Beta A

"Vrlo loše se osećam, treba mi lečenje"

Optuženi Ratko Mladić požalio se sudijama Haškog tribunala da se "vrlo loše oseća" i zatražio je da bude prebačen u bolnicu na lečenje. Pošto ga je predsedavajući sudija Alfons Ori upitao znači li to da želi da se vrati u pritvor i da se odriče svog prava da prisustvuje suđenju, general Mladić (69), odlučio je da ostane u sudnici.

"Oslabio sam u poslednjih 10-15 dana, nemam apetit...Ja ovo ne mogu izdržat": Mladić
 

Suđenje Mladiću nastavljeno je jutros posle tronedeljne praznične pauze, ali je tokom prve pauze, posle jednog sata saslušavanja veštaka optužbe za snajpere Patrika van der Vejdena, odbrana prenela sudijama da se Mladić ne oseća dobro i da želi da se vrati u pritvor i prilegne. Sudija Ori potom je u sudnici optuženog pitao da li je to tačno, a Mladić je odgovorio:

"Ja se zdravstveno vrlo loše osećam i meni treba bolnica i lečenje. Oslabio sam u poslednjih 10-15 dana, nemam apetit...Ja ovo ne mogu izdržat'. Bolje da idem tamo da legnem, da umirem, nego ovde da slušam budalaštine NATO propagande".

Uz upozorenje da ne komentariše iskaz svedoka, sudija Ori pitao je Mladića da li se tokom poslednjih desetak dana požalio lekarima u pritvoru da se ne oseća dobro, na šta je optuženi odgovorio da je pritvorskom lekaru Paulusu Falkeu rekao da mu je je "hitno potrebna bolnica i sistematski pregled".

"Izgubio sam pet kilograma, poslednjih 10 dana sam ležao u krevetu najviše, pa ako to nije dovoljno...", rekao je Mladić, govoreći usporeno i otežano.

Upitan od predsedavajućeg sudija da li se odriče ili ne prava da bude prisutan u sudnici, kako bi proces mogao biti nastavljen u njegovom odsustvu, Mladić je uzvratio:

"Ja ću pokušati da sedim ovde u ovoj stolici, pa makar u njoj i umro...Ne odričem se prava da se do poslednjeg trenutka branim od NATO laži i vašeg nazovi suda. Vi niste sud, vi ste korumpirana grupa...".

Sudija Ori zatim je prekinuo optuženog, a Mladićev branilac je, posle dodatnih konsultacija, rekao da će on ostati u sudnici.

Raspravno veće ranije je Mladiću zabranilo da govori u sudnici zbog glasnih komentara koje je upućivao svedocima i svojim braniocima. Uz dozvolu sudije Orija, optuženi je danas prvi put progovorio u sudnici posle nekoliko meseci.

Do hapšenja, krajem maja 2011, Mladić je preživeo tri moždana udara, od kojih je poslednji bio nedugo pre nego što je uhapšen. Od prebacivanja u pritvor Tribunala, Mladićev je bio podvrgnut terapijama i operativnim zahvatima, a njegovo zdravstveno i fizičko stanje se znatno poboljšalo, što je i on sam potvrdio u sudnici.

Mladić se, međutim, više puta u sudnici žalio na visok krvni pritisak i da se ne oseća dobro, ali je, po rečima sudije Orija, lekarskim pregledima utvrđeno da ne postoji oboljenje koje bi ga sprečilo da prisustvuje procesu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.01.2013. 13:21
Генерале,опорави се што прије!Жив и здрав био!!!!
Četvrtak 10.01.2013. 13:33
On i da umre mi nemamo od njega nista, samo pusti i prokleti ratovi, dosadni politicari, usrani mocnici i njihovi djavolji advokati On se naziveo, proputovao ceo svet i zemaljsku kuglu, kako je radio i ziveo, ziveo je, ali ima 69 godina, sta treba da radi nego da umre? Proslo je odavno vreme kada su ljudi ziveli 80-90 godina
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online