Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 11.01.2013.
01:10
Ž. Marković - Vesti A

Srpska će nadživeti Bosnu!

Republika Srpska danas je nezaobilazan faktor, bez koga u BiH ne može da bude donesena nijedna bitna odluka. Ona poštuje teritorijalni integritet i međunarodni suverenitet BiH uspostavljen slovom, a ne duhom Dejtonskog sporazuma, ali traži da se poštuju i njena prava. Ovo je poruka sa centralne svečanosti obeležavanja Dana i Krsne slave Republike Srpske koja je održana u Banjaluci.

 

Na svečanoj akademiji, u prisustvu velikog broja zvanica, političara sa svih nivoa, predstavnika diplomatskog kora, kulturnih radnika i verskih velikodostojnika, predsednik RS Milorad Dodik poručio je da je posle 21 godine postojanja Srpska jača i stabilnija nego ikada.

- Srpska je jedina samoodrživa zajednica na prostoru BiH. Želimo da ona bude večna na dobrobit srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive. Želimo da Srpsku sačuvamo za naše potomke koji nikad ne smeju zaboraviti žrtve podnete u njenom stvaranju, i da ih se sećaju sa zahvalnošću i dužnim poštovanjem - rekao je Dodik u prigodnoj besedi.

SRPSKU SAČUVATI ZA POTOMKE: Svečana akademija u Banjaluci
 


Dodik je uoči proslave Dana RS ocenio da Bosna i Hercegovina ne predstavlja politički i istorijski interes srpskog naroda i da je moguće da za 10 ili 15 godina neće ni postojati, jer za to ne postoji volja dva od tri konstitutivna naroda.
 

- Međunarodna zajednica je sve više umorna od očuvanja nečega, što mnogi ne žele. Mi smo izgubili i svoju malu iluziju o tome da je Bosna moguća u smislu realizacija dejtonskih vrednosti, jer su one stalno bile izvrgnute promenama i nametane ovde. Mi nemamo posebnu želju da Bosna uspe. Mi ćemo uraditi ono što moramo, a ne što hoćemo, međutim, države ne uspevaju ako ih nećete - rekao je Dodik povodom obeležavanja Dana RS.

- Naravno da treba da bude pomirenja u BiH i da ne treba da ulazimo u sukobe. Treba da živimo na ovom prostoru, ne može niko nikoga da eliminiše, ni Bošnjaci Srbe niti mi njih, a za tim nema ni potrebe. Oni moraju da imaju svoje, a mi imamo svoje, i samo je to način da živimo normalno jedni pored drugih - kazao je Dodik i zaključio da je BiH "region zamrznutog sukoba, gde se mir održava pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice", a jedina stvar koja Srbe zadržava u toj državi jeste Dejtonski sporazum.

Hor izveo himnu RS "Moja Republika"
 


Povodom Dana i Krsne slave RS, u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci svetu arhijerejsku liturgiju služili su vladike banjalučki Jefrem i zvorničko-tuzlanski Vasilije, koji je poručio da je Srpska zalivena krvlju njenih najboljih sinova i kćeri.
- Srpsku treba čuvati kao zenicu oka. Oni koji su život dali u odbrani svog naroda i njegovih svetinja opominju nas da budemo sejači ljubavi i mira, i da čuvamo jedinstvo naše države Republike Srpske - rekao je vladika Vasilije.


Rođendan RS bio je prilika da se uruče i brojna odlikovanja. Između ostalih odlikovana je Jelena Trikić, nazvana majka hrabrost, koja je odbila da prima terapiju zbog trudnoće i tako dala svoj život za život svog deteta.


 

Odlikovana je i Vojno-medicinska akademija iz Beograda i najbolji teniser sveta Novak Đoković. Ordene su primili i ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko, a posthumno i Srđan Aleksić, mladić iz Trebinja koji je poginuo početkom rata, pokušavajući da spase život jednog Bošnjaka.


- Ovaj orden smatram kao priznanje svih dobrim ljudima - zaključio je Srđanov otac Rade Aleksić.

I Čović na skupu

 

Kao i prošlih godina, i ovo obeležavanje Dana Republike proteklo je bez bošnjačkih predstavnika u vlasti Srpske, koji, da podsetimo, od nje uredno primaju platu. Od političara iz Federacije BiH, na svečanoj akademiji bio je lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Bili su prisutni i brojni drugi bivši i sadašnji zvaničnici, a u prvom redu sedeo je i Petar Jelić, sin nekadašnjeg predsednika RS Milana Jelića, koji je preminuo 2007. godine.


Država po definiciji

 

"Smatram da je RS država, ona nema međunarodni kapacitet, ali ona je država po svemu onome što je definicija države. Ustav BiH napravljen je na bazi ustava SAD, koji tretira Ameriku kao državu sastavljenu od država. Ono što ima bilo koja američka država ima i RS u okviru savezne zajednice, samo smo mi nazvani entitet, a ne država da to drugima ne bi paralo uši - kazao je Dodik.


Bošnjaci prave grešku

 

Bošnjaci, prema rečima Milorada Dodika, prave grešku, jer promovišući politiku da su najveće žrtve smatraju da imaju pravo na sve, pa i pravo na glupost i, umesto da Hrvatima i Srbima ponude koncesije i tako pokušaju da stvore bazični konsenzus za postojanje BiH, oni sprovode politiku majorizacije i dominacije.


- Moja uloga je da sprečim da otpočnu procesi koji će za 10, 20 ili 50 godina dovesti do toga da Srbi ovde budu marginalna manjina koja je majorizirana od strane druge nacionalne grupe - rekao je Dodik. 

 

Ne zaboraviti žrtve

 

Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je da je Republika Srpska svetinja koju Srbi ne smeju nikad da izgube. - Najbolji sinovi srpskog naroda položili su svoje živote u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu za stvaranje Republike Srpske. Srpski političari i mlada pokolenja to nikada ne smeju zaboraviti - rekao je Dukić povodom obeležavanja 9. januara.

 

 

BILjANA PLAVŠIĆ, BIVŠA PREDSEDNICA RS:

Političari da ne ruše RS

 

Nekadašnja predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić ocenila je da se Srpska, prošavši mukotrpan put, održala punih 20 godina, ali da je njen opstanak ugrožen zbog nejedinstva srpskih političara.


- Prošli smo mukotrpan put i mi koji smo bili odsutni, ali ovo što se sada dešava trebalo bi da bude opomena da se vrlo lako može desiti da sledeće godine nema ko da slavi Dan Republike Srpske - rekla je Plavšićeva.


Ona je istakla da na prvom mestu uvek mora da bude održanje naroda, iza toga dolazi država, te da partije ili treba ili ne treba da postoje.


- Izgleda da su svi zalutali - i pozicija i opozicija, brinu se samo o statusu njihovih uskostranačkih interesa i kao rezultat toga stvaraju se neprirodne koalicije i savezi - rekla je Plavšićeva.


Ona je rekla da je užasnuta konfrontacijom predstavnika dve srpske stranke - SDS-a i SNSD-a u parlamentu u Sarajevu.


- Ima li išta normalnije da najjača opoziciona stranka, neka ima status opozicije, sarađuje sa najjačom strankom u vlasti? Koje je dobro ikakva internacionala donela srpskom narodu? Nikakvo - rekla je Plavšićeva. 

POVEZANE VESTI

Petak 11.01.2013. 07:38
Srecan dan Republike Srpske kolegama u pederaciji uz pesmu....RASTAJEMO SE MI !!!
Petak 11.01.2013. 07:53
Drustvo sareno,samo se nigdje ne pominju oni koji su ginuli za RS.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online