Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 04.01.2013.
13:04
Srna A

Hag: Tolimiru produžen rok za žalbu

Haški sud odobrio je penzionisanom generalu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru, koji je prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina u Srebrenici i Žepi, kao i Tužilaštvu Tribunala produženje roka od 60 dana tokom kojeg će podneti obaveštenje o nameri da ulože žalbe na presudu.

Ima rok od 60 dana za žalbu: Zdravko Tolimir, prvostepeno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora u Haškom tribunala zbog zločina u Srebrenici i Žepi
 

Sud je naložio da se sva obavještenja o nameri da se uloži žalba podnesu u roku od 90 dana od dana izricanja presude, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Ova odluka donesena je, uzimajući u obzir da postoji dobar razlog za odobravanje ovog podneska u svetlu dužine i kompleksnosti presude i spisa na kojima je zasnovana, kao i to da presuda nije dostupna na jeziku koji Tolimir razume na dan podnošenja podneska, te da je u interesu pravde da osigura da strane imaju dovoljno vremena da pripreme žalbe.

Pročitajte još:

* Srpska da pomogne žalbu Tolimira

"Smatramo da postoji dobar razlog da se odobri i Tolimiru i Tužilaštvu produženje roka od 60 dana koje im je dodeljeno pravilom 108 tokom kojeg će podneti obaveštenje o nameri da ulože žalbe", kaže se u saopštenju koje je potpisao predsednik Apelacionog veća i predžalbeni sudija Teodor Meron.

Prema Pravilniku Tribunala o postupku i dokazima, odbrana je dužna da podnese najavu žalbe u roku od 30 dana od izricanja presude.

Haški tribunal osudio je 12. decembra penzionisanog generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Srebrenici 1995. godine. Prvostepenu presudu tročlano sudsko veće donelo je većinom glasova, uz suprotno mišljenje sudije iz Zambije Priske Nijambe.

General Tolimir, koji se sam zastupa pred sudom, uz pomoć pravnog savetnika Aleksandra Gajića, zatražio je 21. decembra 2012. godine da mu se odobri dodatno vreme za ulaganje najave žalbe, pozivajući se na složenost i obim predmeta i potrebu strana u postupku da dobiju dovoljno vremena za pripremu.

Tolimir ukazuje da presuda ima 520 strana,1.243 paragrafa i 4.652 fusnote, bez dodataka i suprotnih i izdvojenih mišljenja članova pretresnog veća. Suprotno i izdvojeno mišljenje sudije Priske Nijambe izloženo je na 27 strana, navodi se u podnesku.

POVEZANE VESTI

Subota 05.01.2013. 02:43
Ovaj tkz. medjunarodni sud je sve samo ne sud pravde. To je izmisljotina i produzena ruka NATO, USA I celnih drzava EU, a sa ciljem da se sudi pre svega srpskim junacima i narodu a posle svega kao pritisak na mnoge male i slabe drzave. Sloboda za srpskog generala i junaka Tolimira!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online