Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.12.2012.
23:10
Večernje novosti A

Ratni zločin: Srbima uvek duple kazne

Ratni zločini u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj različito se kažnjavaju. A razlike nisu male - od tri godine koliko neko može da dobije u Hrvatskoj do čak 45 godina, koliko može da dodeli Sud BiH.

Za zločine počinjene u Dobrovoljačkoj, u Pofalićima, na Alipašinom polju, za kolonu u Tuzli, za hiljade poklanih Srba u Sarajevu - niko ne odgovara...
 

Na primer, nedavno su optuženi za ratni zločin počinjen nad 34 zatvorenika, Srbina i vojnika JNA, u logoru Kerestinac kažnjeni od jedne do tri godine zatvora. Kao olakšavajuća okolnost Županijski sud u Zagrebu uzeo je činjenicu da su “učestvovali u odbrambenom ratu”. Nekoliko dana kasnije Apelacioni sud Srbije je jednom od osuđenih za isto krivično delo - zlostavljanje civila u logoru Ekonomija, Vukovar - povećao kaznu zatvora sa 15 na 20 godina.


- Kad se u Srbiji sudi za ratni zločin gotovo uvek se dodeljuje najveća zakonska kazna od 20 godina ili minimalno 15. Mi se uvek pridržavamo standarda - rekao je za “Večernje novosti” advokat Branislav Tapušković. - Međutim, u Hrvatskoj se uvek polazi od principa da su optuženi “branili svoj narod”, kao da drugi nisu branili svoj. I zakonska rešenja i kazne koje se izriču su starategija ponižavanja i kažnjavanja protiv Srba, smišljena još kada se osnivao Haški tribunal.

Srbija i Hrvatska, pri tom, primenjuju isti zakon koji je nasleđen iz SFRJ i važio je u periodu 1992-1995. kada su dela počinjena, a koji predviđa kazne između pet i 20 godina zatvora. Istovremeno, Sud BiH primenjuje novi zakon koji predviđa kazne od 10 do 45 godina.
 

Patritsko sudovanje

- Suđenja po matrici “naši” i “njihovi” vraćaju nas u vreme ratnih politika i patriotskog sudovanja - kaže Branko Perić, sudija Suda BiH. - Zabrinjavajuće je kada sudija u optuženom vidi borca na braniku domovine, a ne vinovnika teškog zločina protiv čovečnosti.

- Tako različita zakonska rešenja i njihova primena stvaraju velike probleme, jer novi zakon sa većim kaznama primenjuje jedino Sud BiH, dok ostali sudovi u regionu, uključujući i entitetske u BiH primenjuju stari zakon - objašnjava advokat Miodrag Stojanović, koji zastupa više predmeta u Hagu, sudovima BiH i entitetima.


Tako se može desiti, kaže on, da neko iz Sarajeva bilo Istočnog, bilo federalnog, umesto 15 godina koliko bi dobio u Okružnom sudu za neko delo, dobije 40 u Sudu BiH.


- Zakonski je predviđeno i da se uvek primenjuje lakši Krivični zakon. Mi smatramo da je lakši stari iz doba SFRJ, dok u Sudu BiH, kažu da to nije tačno. I to stvara velike probleme - istakao je Stojanović za “Večernje novosti”.


Neki pravnici velike razlike u presudama objašnjavaju, kako različitim zakonima, tako i okolnostima u kojima je zločin počinjen.


- Sud najpre utvrđuje činjenično stanje, pa se uzimaju olakašavajuće i otežavajuće okolnosti - pojašnjava Savo Štrbac, pravnik i direktor Dokumenatcionog centra “Veritas”. - Hrvatski zakon predviđa i posebno olakašavajuće okolnosti. Zbog toga su u Hrvatskoj moguće kazne i ispod zakonskog minimuma od pet godina, naročito za pripadnike hrvatske vojske. Štrbac, osim slučaja Kerestinac, navodi i primer Mihaila Hrastova koji je za zločin na Koranskom mostu u Karlovcu, kada je ubijeno 13 vojnika JNA, dobio četiri godina.


Iskustva pokazuju da u BiH i Hrvatskoj visina kazne zavisi i od nacionalnosti.


- U hrvatskom pravnom sistemu, ako se sudi Srbinu za neko delo i Hrvatu za isto to delo, kazne će biti različite. Srbin će dobiti veću, a Hrvat manju kaznu - rekao je za “Večernje novosti” Saša Milošević, zamenik predsednika Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj. On navodi primer Srbina, pripadnika Teritorijalne odbrane SAO Krajina, koji je za udaranje hrvatskih zarobljenika dobio kaznu od tri godine i šest meseci zatvora. A Hrvat koji je ubio 13 zarobljenika kažnjen je sa četiri godine zatvora.


- Svih ovih godina suđenja u Hrvatskoj su pristrasna i nedovoljno profesionalna kada su u pitanju okrivljeni sa srpske i hrvatske strane - rekao nam je Milorad Pupovac, predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.


Ništa bolje nije ni u BiH. Ako se analizira praksa Odjela za ratne zločine Suda BiH, dobiće se slična slika. Naime, ovaj sud je dvojici braće, koji su Srbi, izrekao kazne zatvora od jedanest i deset godina za premlaćivanje grupe civila bošnjačke nacionalnosti. U drugom slučaju je jednom Bošnjaku smanjio kaznu od jedanaest na tri godine, iako je bio osuđen za isto krivično delo - fizičko i psihičko zlostavljanje hrvatskih civila vojnika. Sud kao posebno olakšavajuću okolnost nalazi činjenicu da su zločini predstavljali reagovanje na prethodno “pronalaženje tela ubijenih Bošnjaka”.


- Srbi su uvek agresori, od Slovenije, preko Hrvatske do BiH - kaže advokat Tapušković. - A za zločine počinjene u Dobrovoljačkoj, u Pofalićima, na Alipašinom polju, za kolonu u Tuzli, za hiljade poklanih Srba u Sarajevu niko ne odgovara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online