Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 18.12.2012.
12:33
M. Roknić - Vesti A

Oživljavaju "pravoslavci" Ante Pavelića

Posle registracije proustaškog udruženja Hrvatska pravoslavna zajednica, pre nekih godinu dana u Zadru, ta fantomska organizacija ovih se dana oglasila i Proglasom kojim je obavestila javnost o "ustoličenju" izvesnog Aleksandra Ivanova za "sveštenika hrvatskih pravoslavaca" na području čitave Hrvatske. Šta o tome misli, "Vesti" su pitale prvog pastira Eparhije dalmatinske, episkopa Fotija.

Episkop dalmatinski Fotije

Ono što ni najveći pesimisti u SPC u Hrvatskoj nisu očekivali, dogodilo se.
- Kada se pojavila inicijativa za osnivanje tog udruženja ja sam uputio pisma hrvatskom državnom vrhu, predsedniku Ivi Josipoviću i tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor sa predlogom da državne institucije spreče registraciju takvog udruženja koje zagovara otvorenu netrpeljivost prema drugoj naciji i drugoj veri.


Iz čega se to moglo videti?

- Pa, već na samom njihovom sajtu, na kom je slika našeg manastira Gomirje i našeg Nikole Tesle. Oni na besraman način prisvajaju nešto što pripada drugom narodu, drugoj kulturi i veri. Naivno smo verovali da po prirodi i logici stvari takvo udruženje ne može biti registrovano jer ugrožava slobodu drugih, svojim destruktivnim, militantnim i proustaškim programom.


U čemu se još ogleda njihov proustaški karakter?
- Pre svega u činjenici što se vezuju na "Hrvatsku pravoslavnu crkvu" koju je osnovao Ante Pavelić u Drugom svetskom ratu, sa ciljem da potpuno uništi Srpsku pravoslavnu crkvu i iskoreni Srbe sa prostora NDH-a. Verovali smo da je u ovom vremenu takvo udruženje anahronizam, koji je u nadležnosti hrvatske pravne države.


Ako se ne varamo, tako vam je nešto Ivo Josipović u pismu i naveo?
- Da, u pravu ste. Josipović mi je odgovorio da destruktivne organizacije, koje zagovaraju netoleranciju i šovinizam, danas u Hrvatskoj ne mogu biti registrovane.

A da u Srbiji nekom padne na pamet...

Šta bi se dogodilo kada bi u Srbiji neko došao na ideju da osnuje "Srpsku katoličku crkvu"?
- E, to bi trebalo videti. Da neko osnuje takvo udruženje, koje bi zagovaralo ideju da u Srbiji mogu živeti samo Srbi, raznih vera, da svi moraju slaviti Božić 7. januara i, umesto pape, spominjati našeg patrijarha. Hvala Bogu da u Srbiji nikom i ne pada na pamet takvo što. Pa možemo samo pretpostaviti na kakvu bi to osudu naišlo u Hrvatskoj, u Katoličkoj crkvi, pa i u svetu.


A u Hrvatskoj udruženje koje se poziva na istovetnu tradiciju iz Drugog svetskog rata, nikoga ne zabrinjava?
- Nas uveravaju da je to benigno, marginalno, da je reč o beznačajnim pojedincima, ali ja na to odgovaram da je ta ideja opasna, ona je iza sebe ostavila krvave tragove, u ne tako davnoj istoriji. I zato je treba onemogućiti i osuditi u samom začetku.


I šta se dogodilo?
- Posle njegovog pisma pre otprilike godinu dana, to je udruženje uredno registrovano i, kao što vidimo, vrlo su agilni. Ovih dana su našli nekog sveštenika za koga čujemo da je bugarskog porekla, i "ustoličili" ga da vodi "Hrvatsku pravoslavnu crkvu". To je problem.


Zašto?
- Zato što je njihov program opasan, jer ugrožava našu Crkvu i naš narod. Potencijalno i druge vere i nacije u Hrvatskoj.

Pa i bez njih, Srbi i SPC u Dalmaciji, kao u celoj Hrvatskoj, su u jadnom stanju?
- Da, stanje je alarmantno. Statistika o njemu najbolje govori. Do rata je u Dalmaciji živelo 120.000 Srba, a sada niti jedna četvrtina od tog broja. A reč je uglavnom o starijim ljudima, koji mogu preživeti od svojih penzija.


A šta je sa mladima?
- Mladi ovde ne mogu opstati, nit imaju posla, nit sigurnosti. Posebno je to izraženo u gradovima, Zadru, Šibeniku, Splitu... Tu smo gotovo nestali, što i ne čudi jer su Srbi ostali bez imovine, stanova, kuća.


Očito je država zakazala u svojim merama za povratak Srba?

- Načelno je sve dobro rešeno. Zakoni i propisi garantuju prava, povratak, slobodu, bezbednost... Međutim, praksa ide drugim kolosekom.


Možete li to ilustrovati nekim primerom?
- Dovoljan je ovaj sa "Hrvatskom pravoslavnom crkvom", da bude jasno šta se ovde dešava. Takve pojave u Hrvatskoj ne doživljavaju osudu. Mediji, politika, naučni krugovi, pored svih to prolazi nezapaženo. Niko se ne smatra pozvanim da to osudi, izvrgne ruglu i preziru. Nijedan medij u Hrvatskoj nije zabeležio što se to ovih dana dogodilo u Zadru.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.12.2012. 14:25
Хрватска је данас само наставак онога што је започето у 2.св.рату.Ништа је не разликује од павелићеве усташке творевине.
Utorak 18.12.2012. 12:39
С обзиром да си и ти владико као члан синода донео долуку да примите Џозефа Бајдена, преко речи и благослова епископа Артемија, верујем да вам неће бити тешко да поново покажете "љубав "- на коју се ви екуменисти толико позивате, и срцем загрлите православне хрвате...све вам се враћа као псу бљувотина!
Utorak 18.12.2012. 13:44
po objavljenim rezultatima hrvatskog popisa u hrvatskoj već živi oko 20.000 tzv.hrvata pravoslavaca
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online