Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.12.2012.
17:07
jutarnji.hr A

Sanader je Mesića zvao "baštenski patuljak"?!

Ispovesti nekadašnjeg ambasadora Srbije u Zagrebu drmaju Hrvatsku. Naime, Radivoj Cvetićanin, je u svom dnevniku života u Zagrebu "Zagreb indoors", iz prve ruke opisao odnose između Hrvatske i Srbije, hrvatsku političku scenu i detalje srpskog političkog života.

Nekadašnji ambasador Srbije u Zagrebu, Radivoj Cvetićanin u "Zagreb indoors" opisao je odnose između Hrvatske i Srbije, hrvatsku i srpsku političku scenu 
 

Cvetićanin je novinar, suvlasnik i bivši urednik Danasa, pa odatle možda i želja da se objavi ono što je trebalo da ostane tajno, barem još neko vreme. Ali, mnogi od ljudi koji su u knjizi spomenuti još su ne samo tu, već i na istim dužnostima. Opisati svog naslednika na mestu ambasadora, da je, osim što je bio deset godina u Miloševićevoj službi, "u crnome odelu, kao da dolazi na sahranu", "ilegalno" u Zagrebu tražio novu rezidenciju - a po pravilima službe to ne bi smeo da učini dok je odlazeći diplomata još u zemlji - opisao je “stilom kao odsustvom svakog stila”, što verovatno nije prijatno.

Položaj sadašnjeg ambasadora Srbije u Zagrebu takođe je ovom knjigom nepotrebno otežan.


Radivoj Cvetićanin piše da je bivši slovenski ambasador u Zagrebu ministarku Kolindu Grabar-Kitarović zvao "Barbikom", a da su je u kabinetu Predsednika ponekad nazivali "guskom". Petar Selem, nekadašnji zastupnik HDZ-a, inače veoma blizak Sanaderu, dok je on još na vlasti, zvao ga je "Kim Ili Sung iz Dugobaba".

"Gnjavator": Vojislav Koštunica
 

Mesića je Sanader zvao "baštenski patuljak". Gorana Milića Cvetićanin spominje kao "antipatičnog optanta", Slavena Leticu zove "majmunom". Miljenko Jergović je "posljednji balkanski idealista", Jakov Sedlar "pronosirani desničar". Bivši srpski premijer Vojislav Koštunica je "gnjavator", a za njegovog naslednika Cvetkovića pita se "zar nije imao ništa drugo da radi u životu", pa je morao da postane predsednik vlade?

"Mnogo je toga za njega - Jandrokovića - špansko selo", mislili su drugi od Cvetićaninovih sagovornika. Pretpostavljao je da je iza svega Vladimir Šeks, jedna od najnegativnijih figura hrvatske političke scene. Šeksovo svedočenje na suđenju Glavašu opisao je kao "odvratno pristrano". Kada su se na kraju Mesićevog mandata našli na istoj crti, podsetio je da su se nekada zajedno "valjali u blatu", a da je predsednik trebalo odmah da stane, čim je video da govori kao i Vladimir Šeks. Konačno, hrvatski desničari i površni Mesićevi kritičari biće verojatno iznenađeni koliko je "meštar akcije", Mesić, izazivao Beograd i koliko su njegovi potezi bili često iritantni za Srbiju.

Direktor RTS-a Aleksandar Tijanić, spomenut na više mesta, je "pokvaren". Tončicu Čeljusku, novinarku HTV-a na jednom prijemu doživio je "lepom", ali sa "stubastim nogama". Davor Butković napisao je "najgore tekstove o Srbiji", tajkun Ivica Todorić je "Hrvat, ali ne zadrt".

Kada je u finalu Zagreb indoorsa 2009. izgubio srpski teniser Troicki, napisao je da ima "srce zeca".

Otac mu je ipak dobrodušan, nasmejan; očevi Marija Ančića i Novaka Đokovića su "dendiji", dok su sinovi "gladijatori", zapisao je nečiji komentar. Za pulskoga gradonačelnika Borisa Miletića bivši srpski ambasador govori kako je uoči izbora pozitivan preko svake mere, a "zapušene mu nozdrve, dok govori diše uglavnom na usta".

Bivšeg hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Jandrokovića, za čije oči govori kako se uvek smeju, kaže da je "nepouzdan", da je vodio politiku "desno, desnije, demode", koju, veruje "ipak nije njegova glava" smišljala.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online