Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.12.2012.
14:01
B. Simonović - Vesti A

Preživela šest carskih rezova

U jesen 1995. godine u Ginekološko-akušersku kliniku u Beogradu prispela je jedna neobična porodilja. Jedan mladi lekar koji je uzimao i upisivao podatke i pregledao medicinsku dokumentaciju koju je donela uz uput za bolnicu, odjednom je zastao i zaprepašćeno se zagledao u pacijentkinju:

Ljiljana Džankić sa sinom Savom

- Šta, zar ste vi već imali pet carskih rezova!?


- Da - odgovorila je s blagim smeškom žena i upitala doktora da li je to nekad ranije čuo.


- Ma jesam, čuo sam za neku glupu Crnogorku, koja je po svaku cenu htela da rodi sina...


- E, pa, doktore, ja sam ta - rekla je mirno žena...


A priča o Ljiljani Džankić, nekadašnjem defektologu Zavoda za rehabilitaciju invalidne dece i omladine iz Podgorice, medicinskom fenomenu za Ginisovu knjigu, ženi koja je prevazišla i pobrkala sve medicinske granice i čije će ime ostati zapisano u istoriji ginekologije, ne samo po tome što su kod nje svi porođaji obavljeni na carski rez, počinje dvadesetak godina ranije kada je u ondašnjem Titogradu srela i zavolela Siladina - Cara Džankića, uglednog prosvetnog radnika, dugogodišnjeg direktora osnovne škole u Piperima. Ljubav mlade Bjelopoljke i već tridesetosmogodišnjeg Titograđanina, krunisana je brakom.


Uslijedila je ubrzo i prva trudnoća, ali pred sam porođaj su nastupile komplikacije, usledio je carski rez, ali je prvorođenče, sinčić, poživeo samo 12 dana.


Ta žalost na prvom koraku, međutim, nije porazila i obeshrabrila Ljiljanu Džankić. Jedna za drugom, usledile su tri nove trudnoće i kuću Džankića radošću su ispunile tri devojčice - Mila, Milena i Maja. I sve tri su rođene na carski rez.

Džankići pre 17 godina
 


- Iskreno govoreći, ni ja ni moj muž nismo bili opterećeni željom da dobijemo sina. Naravno, posle dve ćerke, priželjkivali smo da bude muško, ali nam je uvek bilo najvažnije da je dete zdravo i normalno.


Maloj Maji je bilo tek dva meseca, kad je njena majka posumnjala na novu trudnoću.

Operacija u inkubatoru

Za živote blizanaca vodila se teška borba u inkubatorima titogradske bolnice. Radilo se o nedonoščadima od kojih je jedno imalo težinu od 2.100, a drugo jedva 1.500 grama. Pojavili su se i drugi problemi, pa je tako jedan od mališana imao zapetljana creva i morao je hitno na operaciju. Sve se ipak dobro i srećno završilo po kuću Džankića.

- Ne mogu reći da negde u podsvesti nisam priželjkivala da još jednom pokušam, ali mi ni na kraj pameti nije bilo da to bude odmah i tako brzo. Plašila sam se, naravno, ali je ipak prevagnula želja i odlučila sam da rodim. No, kad je na narednom pregledu na ultrazvuku ustanovljeno da nosim dvojke, panika je uhvatila i mene i doktore i sve moje prijatelje.
Nakon rizičnog petog carskog reza svet su ugledala dva dečačića. Tako je Ljiljana Džankić, uz sve ostalo, postigla i jedan svojevrsni rekord. Za manje od 10 meseci imala je dva porođaja na carski rez i na svet donela troje dece.


- Prilikom te poslednje operacije, lekari su "podvezali" Ljiljanu kako bi se izbeglo svako novo iznenađenje. Deset i po godina kasnije, u proleće 1995, ona je osetila neke promene. Lekari su na prvom pregledu kazali da je to normalna klimakteristična promena za ženu koja je zagazila u 47. godinu života. Već na narednom pregledu se ispostavilo da je u pitanju trudnoća koja se može prekinuti samo operacijom.


- Bila sam, moram priznati, ljuta i razočarana, a pravo da kažem i pomalo postiđena. Nakon petoro dece, i još u tim godinama, pa i posle tolike pauze, da mi se to desi. Ipak, uprkos svim opasnostima, uprkos sramoti odustala sam od abortusa i rešila da rodim, pa kako bude da bude...


Uz veliko i nesebično zalaganje svih lekara i drugog osoblja Ginekološko-akušerske klinike u Beogradu, na svet je, opet na carska vrata, došao mali Sava.


Sada je to lepi sedamnaestogodišnji momak, odličan đak trećeg razreda srednje škole. Pre pet godina je ostao bez oca Cara, a majka Ljiljana je već u penziji. Sve tri sestre su mu udate. Maja već ima troje dece, Milena dvoje, a najmlađa, nedavno udata Maja, još studira pravo. I njegova braća - blizanci Radoje i Radisav su već zreli, 17-godišnji momci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online