Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 14.12.2012.
13:50
Srna A

Milan Panić ne mora da svedoči u Hagu

Pretresno veće Haškog tribunala odbacilo je danas zahtev prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića da izda nalog da se nekadašnji premijer SR Jugoslavije Milan Panić pojavi kao svedok njegove odbrane, saopšteno je danas iz ovog suda.

Kao svedok, gospodin Panić ne bi ništa mogao da doda, kaže advokat
 

Sudije su zaključile da "u ovom slučaju nisu ispunjeni uslovi za izdavanje obavezujućeg naloga" i ponovile da ih "ni ubuduće neće olako izdavati, jer bi trebalo da oni budu ograničeni i korišćeni kao poslednje sredstvo za pribavljanje informacija koje su i pravno i činjenično relevantne za ovaj predmet".

"Pretresno veće ima diskreciono pravo da izda subpoenu, zbog čega je neophodno da se njihov mehanizam prinude ne zloupotrebljava i ne koristiti kao sudska taktika", navodi se u odluci sudija.

Karadžić je tražio da se Panić pojavi kao svedok 18. februara ili posle tog datuma, kako odredi sudsko veće.

U zahtevu je navedeno da su učinjeni svi razumni napori da se obezbedi Panićeva dobrovoljna saradnja, te da se Karadžićev pravni savetnik Piter Robinson sa njim sastao u januaru ove godine. Panić je tada, kako se navodi, izjavio da je spreman da da intervju, ali da ne bi pristao da bude svedok. U maju ove godine Panić je potpisao izjavu, ali je ponovio da neće svedočiti.

Optuženi je, navodi se u zahtevu, posle toga zatražio od tužilaštva da prihvati izjavu, bez Panićevog dolaska na svedočenje, ali se ono sa tim nije saglasilo, da bi on zatim ponovo bezuspešno pokušao da ubedi Panića da dođe u Hag.

Panićevo svedočenje Karadžiću je važno kako bi potvrdio da ga je u njihovim brojnim kontaktima 1992. godine optuženi, između ostalog, obavestio da je naredio da se zaustavi granatiranje Sarajeva i da se otvori aerodrom radi dostave humanitarne pomoći.

Sudije su konstatovale da obavezujući nalog ne može biti izdat ako do informacija koje se traže preko svedočenja može da se dođe na druge načine. Veće je konstatovalo da su informacije o kojima se traži Panićevo svedočenje sadržane u dokumentima koji su već u posedu optuženog.

U odluci se kaže i da je "priroda Panićevih saznanja o događajima o kojima treba da svedoči razmotrena i sa njegovim asistentom koji je u septembru ove godine obavestio pravnog savetnika optuženog da je njegova izjava uglavnom zasnovana na određenim dokumentima iz arhiva premijera, a ne na tome da je bio očevidac događaja na koje se oni odnose".

"Kao svedok, gospodin Panić ne bi ništa mogao da doda, osim da citira te dokumente", naveo je asistent bivšeg premijera SRJ.

POVEZANE VESTI

Subota 15.12.2012. 01:27
Масонска ништарија се плаши да га Радован не пита нешто што би могло да ода колико је био уграђен у Србију као само обичан Амерички шпијун и пијун!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online