Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 14.12.2012.
13:01 >> 13:11h
Đ. Barović - Vesti A

Presuda Tolimiru omča za Mladića

Penzionisani general Vojske Republike Srpske, Zdravko Tolimir osuđen je prvostepenom presudom na doživotni zatvor za "genocid, udruživanje radi vršenje genocida, progone, istrebljenje i prisilno premeštanje muslimanskog stanovništva Srebrenice i Žepe od jula do novembra 1995. godine".

Na robiji do kraja života: Zdravko Tolimir
 

Sudija: Tolimir nije kriv za genocid, jer ga nije ni bilo

Analitičari u Srbiji i Republici Srpskoj ovu presudu ocenjuju ne samo kao još jedan dokaz dvostrukih aršina haške pravde, već i kao smišljen način da se "zakuju" buduće presude nekadašnjem predsedniku RS Radovanu Karadžiću i komandantu Vojske RS, generalu Ratku Mladiću.


"Bilo je vidljivo da se presuda Tolimiru odnosi na Mladića. Sudija u ovom predmetu je stalno ponavljao da je Tolimir bio prvi Mladićev saradnik što govori da se gradi piramida do genocida koja se projektuje za bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića i bivšeg predsednika Srpske Radovana Karadžića", ocenio je advokat i bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simići i dodao da je ovakvom presudom Tolimiru "narušen princip prava na odbranu".

Mladićev saborac: Tolimir i Mladić tokom rata
 


"Tribunal je morao naći mehanizam da obezbedi pravo Tolimiru na odbranu. Evidentna je bila njegova pravna nestručnost, a bio je i slabog zdravstvenog stanja da bi se kvalitetno suprotstavio navodima optužnice", kazao je Simić.


Mnogo oštriji je šef Pravnog tima Radovana Karadžića, beogradski pravnik Goran Petronijević.


"Osuđujućom presudom Tolimiru, a oslobađajućim hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju, Haški sud je samo dokazao opravdanost tvrdnje da je tamo svako nevin dok se ne dokaže da je Srbin", izjavio je Petronijević i dodao da je ovom presudom, Tribunal pokazao da je "disciplinski organ NATO pakta" koji ima zadatak da dokaže da je srpski narod kriv za sve što se događalo na Balkanu".

Genocid i u Žepi?
Većina muslimanskih medija pozdravila je presudu Tolimiru, a analitičari iz Sarajeva se nadaju da će i u žalbenom postupku ostati deo kojim se potvrđuje genocid Vojske RS ne samo u Srebrenici, već i Žepi. Bošnjački oficir za vezu sa Haškim sudom Amir Ahmić, izjavio je da presuda "može biti prekretnica za Haški tribunal".
"Ova presuda može biti izuzetno značajna i za procese koji se vode protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića", kazao je Ahmić.


Licitiranje žrtvama
Prvostepena presuda Tolimiru je interesantna i po činjenici da je ovo prvo sudsko veće u Tribunalu koje je navelo da je u Srebrenici ubijeno "4.900 muslimanskih muškaraca, a da je ukupan broj ubijenih bliži brojci od najmanje 6.000 osoba", mada je ekspert za demografiju iz Osla Helge Brunborgse, angažovan od strane Tribunala da ustanovi broj ubijenih, prošle godine izneo podatak da je "u Srebrenici ubijeno 7.905 ljudi, a, prema proceni međunarodne komisije, 8.100".
Upozoravajući na ovaj apsurd, Goran Petronijević podseća da je prvobitno ta cifra prelazila i 15.000 nastradalih.


Prema njegovim rečima, hrvatska akcija "Oluja" bila je "najpribližnija" terminu genocida, ali da sud tako nije ustanovio zato što je to bila akcija kojom su "rukovodile američke kompanije".


Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske, Janko Velimirović pozvao je državne organe i javnost na pomoć Tolimiru u žalbenom postupku kako bi se osporile kvalifikacije navedene u prvostepenoj presudi.


"Ovakva presuda je bila očekivana. Ali, problem je što je ovaj put u presudi navedeno udruživanje radi vršenja genocida, što je upozoravajuće za Republiku Srpsku", ističe Velimirović.


Predsednik Narodne skupštine RS, Igor Radojičić kaže da je potrebno detaljno pročitati tu presudu kako bi se utvrdilo ima li nepovoljnih delova po Srpsku, ali da nema sumnje da su u pitanju dvostruki aršini u odlučivanju Tribunala.

POVEZANE VESTI

Petak 14.12.2012. 13:49
ja bi ovog #mile011 izbacio da ne moze da daje komentare! Lik je tolko (pre)pametan i srbopravican da mi se prosto gadi kad procitam bilo sta. Pljuju u vestima,pljuje on..vesti moram da citam ako hocu da znam sta se desava ali ovog lika bas ne mogu da podnesem organski. Svaki komentar je bomba naboja neke agresije,arogancije,idolopoklonstva i dr.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online