Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 10.12.2012.
18:28
Vijesti A

Crnogorci ubili poljskog "špijuna"

Crni orao, jedna od najređih evropskih ptica, koga su poljski ornitolozi označili odašiljačem kako bi pratili njegovo kretanje, pronađen je ubijen u Nacionalnom parku “Skadarsko jezero”, u Golubovcima kraj Podgorice u Crnoj Gori. Crnogorci sumnjaju da je u pitanju bila špijunaža!

Kao u filmu "Balkanski špijun" - Orao pao, orao pao: Orintolog Jovićević sa beživotnim telom ubijene ptice
 

Ranjenog orla pronašao je lovac u mestu Podhum i doneo ga direktoru nacionalnog parka "Skadarsko jezero" Goranu Škatariću koji je odmah odašiljač predao policiji zbog sumnje da je reč o - špijunaži!

"Nisam pozvao veterinare jer je ptica bila praktično mrtva. Orao je jedva pokazivao znake života, a budući da je na leđima imao veliki monitor, normalno je bilo da odmah o tome obavestim policiju", opravdava se Škatarić.


Ornitolog Mihailo Jovićević iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica kaže da je krenuo je u potragu za orlom pod imenom Bruzda pošto ga je poljski kolega Pavel Mirski obavestio da sistem za praćenje pokazuje da je ptica najverovatnije mrtva, a da se odašiljač premešta s mesta na mesto.

Jovićević je podneo krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe koja je sačmaricom izrešetala crnog orla. "U Poljskoj bi neko za ovakav zločin završio u zatvoru najmanje deset godina", kazao je on.

Naime, rentgenski snimak je pokazao da je uginula ptica u sebi imala čak sedam zrna od sačme, piše portal Vijesti. Jovićević tvrdi da je Poljska uložila veliki novac da zaštiti ugroženu vrstu orla, istakavši da je na celom svetu preostalo samo osam gnezdećih parova.

Kakav je odnos prema zaštićenim pticama u ostatku sveta najbolje pokazuje primer Izraela i srpskog beloglavog supa. Naime, srpski sup, naravno označen, u potrazi za hranom stigao je do Izraela gde se zbog iznemoglosti srušio na zemlju. Ljudi su pronašli povređenu i bolesnu pticu i pozvali veterinara, koji je obavestio izraelske vlasti pošto je u pitanju obeležen primerak zaštićene vrste, poreklom iz druge zemlje.

Izraelci su se svojski potrudili da izleče pticu, a kada su joj velika krila ponovo zalepršala i procenjeno da može da leti, pozvan je ambasador Srbije da, kao predstavnik vlasnika, beloglavog supa pusti na slobodu. 

Ponedeljak 10.12.2012. 19:01
Crnogorci, l ste glupi. To je bio jedan od zadnjih. Kako moze da bude neko tako glup i prost?
Ponedeljak 10.12.2012. 18:49
Ударио орао на сокола и цап орао пао!
Ponedeljak 10.12.2012. 22:57
"Veliki monitor na ledjima" :)))))) Samsung od 27 inca...?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online