Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 10.12.2012.
20:12
Vijesti A

Zašto su Husein i Čajo uznemirili CG?

"Posle Hasana Crnu Goru udara Čajo", "Čađo preti Crnoj Gori"... i slični naslovi pojavili su se pre nekoliko dana na regionalnim portalima. I otvori zbinjeni čitalac da vidi o čemu se tu radi, ko Je Hasan, a ko Čađo i šta oni hoće, kad ono, prognoza HIdrometeorološkog zavoda Crne Gore - stiže ciklon Čađo. I tako javnost sazna da zaposleni u ovoj ustanovi vole da ciklonima daju imena, kao amerikanci uraganima, a često i po svojim pokojnim babama!

Babe, prababe, biše ljubavi... stižu na Crnogorce sa neba
 

Anđelija koja nije baš anđeo, Veselinka koja je bila baš "vesela", Blagota kod koga nema ni trunke blagosti... Ime retko određuje karakter čoveka, a kada se ovakva, lepa imena daju ciklonima, ova tvrdnja još je tačnija. I baš kada su preživeli Hasana i Cvijetu, Crnogorci su ovih dana upoznali Čaja, a na red čekaju i Šime, Labud, "dragi" Predrag, Ljubica, razigrani Živko i Zvjezdana...

Nazivi određenih vremenskih nepogoda (vetrova, oluja, ciklona) uobičajeni su u svetu. Amerikanci ih već godinama označavaju ličnim imenima, i tako su zapamćeni uragan Katrin i nedavna superoluja Sendi.

Neka deluju obično, neka duhovito, neka zastrašujuće, ali u svakom slučaju, pomoć su za meteorologe. Ovo je za "Vijesti" potvrdio meteorolog Dušan Pavićević, koji je objasnio i kako se imena biraju i kako ih, ako želite, možete predložiti. A sve je, otkriva, počelo sa nestašnom Anđelijom...

"Da, ona je bila prva, povukla nogu! Ideja se rodila na sajtu HMZ-a (Hidrometeorološkog zavoda), u okviru foruma koji postoji godinama. Tu se diskutuje o temama iz meteorologije i onima koje su to malo manje, ali je sve vrlo zanimljivo. Forum broji preko 300 članova, a desi se da ih u jednom trenutku online bude preko 100. Tako smo odlučili da počnemo da dajemo imena ciklonima, po ugledu na druge države. Ljudi su predložili imena na sva slova i mi smo glasali. Napravili smo tako poduži spisak, za blizu 90 ciklona. Imali smo Đurđu, Njegosavu, Senku, Himza, Uglješu..." ispričao je Pavićević za podgoričke "Vijesti".

"Ne, ne! (smeh) Nema to nikakve veze. Ciklon nikada ne znači nešto dobro. Jednostavno se tako potrefi, da imena zvuče duhovito, jer su nekako lepa, blaga, a vremenske prilike sve su samo ne blage. Potrefilo se, na primer, da onaj sneg u februaru donese Zagorka. Eto, to bi možda moglo da odgovara prilikama" uz smeh priča Dušan Pavićević, misleći na ciklon koji je zaista "po gorama doneo mnogo snega".

Cikota je upamćen po poplavama koje Crnogorci ne pamte, a Snježana je u februaru prošle godine donela šta drugo nego sneg!

"Bilo je tu svega. Pamtimo i Veselinku, hladni front koji se dogodio u decembru 2010. Baš je bilo veselo! Ciklon Časlav je takođe bio nezgodan jak južni vetar i obilne padavine... Slavicu, Obrada od milje Odžu, Toma, Ćira..." nabraja Pavićević i ističe da će lista u budućnosti biti još zanimljivija, jer će je HMZCG birati u duetu sa hrvatskim Zavodom.

Posetioci sajta HMZ-a i predlagači imena retko kada kažu zašto žele da se ciklon zove baš kako su oni predložili. "Poneko i kaže, ali retko. Ima dosta duhovitih komentara, a pamtimo Ćetnu, koja je dobila ime po babi predlagača sa Cetinja" otkriva meteorolog.

Čajo je doneo jak vetar i obilne padavine, a šta, između ostalih, nose Golub, Uliks, Čubrilo i Džanja videćemo u narednom periodu. Poslednja na spisku foruma HMZ-a je Šanja, a meteorolozi se nadaju da će sledeća lista predloga biti još kreativnija.

Ponedeljak 10.12.2012. 20:40
Раздуваће им ови кијамети стење и камење па ће се појавити земља, куку и леле тада муке њихове јер је треба радити тада! Само да то камење набаце на земљу назови орлова, е онда би им радо помогао у пољопривреди као и они нама у руковођењу Србијом. Шалу настрану, нека им да Бог да их ова невремена што мање оштете и да не однесу ничији недужни живот.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online