Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 10.12.2012.
16:40
Beta A

Hrvatski generali na Tuđmanovom grobu

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač, delegacija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), i predstavnici veteranskih udruženja položili su danas vence i zapalili sveće na grobu prvog predsednika Hrvatske, Franje Tuđmana.

Ante Gotovina: Oluja je bila zajednička pobeda
 

Na zagrebačkom groblju Mirogoj, povodom 13. godišnjice Tuđmanove smrti, predsednik HDZ Tomislav Karamarko izjavio je da je "Tuđman sve veći" kako vreme prolazi, i ocenio da je on za hrvatski narod obavio istorijski zadatak.

"Tek danas vidimo koliko je mudrosti i hrabrosti trebalo imati u onom trenutku za povlačenje pravih poteza, a to je mogao Franjo Tuđman koji je osetio taj trenutak i znao šta treba napraviti, stvoriti hrvatsku državu za kojom je narod težio vekovima", naglasio je Karamarko.

On je kritikovao ranije vođeni "sramni proces detuđmanizacije" HDZ, uz ocenu da je to istovremeno predstavljalo i "dekroatizaciju" te stranke.

Upitan šta za njega znači Franjo Tuđman, Ante Gotovina je rekao da je Tuđman, kao ratni predsednik, formirao oružane snage koje su oslobodile Hrvatsku, koja je krenula putem demokratije, postala članica NATO, a uskoro će postati članica EU.

"On je bio taj početak, zajedno s nama braniteljima", dodao je Gotovina.

Na pitanje da li je Tribunal u Hagu, oslobodivši njega i Markača krivice za ratne zločine u "Oluji" 1995. godine, oslobodio i Tuđmana i Hrvatsku, Gotovina je odgovorio da je to bila zajednička pobeda, a ne samo njegova.

Mladen Markač je novinarima izjavio da je Tuđman jedan od najzaslužnijih što je Hrvatska slobodna. On je podsetio da su se i njega i Gotovine poslednjih desetak godina mnogi odricali, kao i Tuđmana, ali da veruje da je "sada drugačije vreme i da će se mnogo toga promeniti".

U delegaciji HDZ prvi put od 2000. godine bili su i supruga i ćerka Franje Tuđmana, Ankica i Nevenka. Odnosi Tuđmanove porodice i HDZ ohladili su se pošto je vlast u toj stranci preuzeo Ivo Sanader. Ankica Tuđman bila je članica HDZ od osnivanja 1989. godine, ali je izbrisana iz članstva pre desetak godina kada je revidirano članstvo.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.12.2012. 18:18
Idu oni i na pavelićev grob. A što i ne bi kad NDH nikada nije procesuirana za genocid. Tek ponekog finog momka uvate kamere kraj poglavnikovog groba u Madridu, kao Šukera na primer, a logično je da ova dva kera odu na grob svog gazde monstruma.
Ponedeljak 10.12.2012. 16:46
Данашња Хрватска је опаснија од НДХ у своје вријеме. Историјски гледано она је геноцидна кћи НДХ.
Ponedeljak 10.12.2012. 16:54
Дошле смрдљиве усташе да се поклоне усташи.Један је отишао Богу на истину,а ова двојица страшно заударају.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online