Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 08.12.2012.
19:54
Vijesti A

Paroh: Krivokapiću, kad skinem mantiju dobićeš svoje

Paroh barski Jovan Plamenac poručio je predsedniku skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću da da će skinuti mantiju i Krivokapiću dati "ono što odavno zaslužuje", ako još jednom pomene crkvu na Rumiji.

Crkva na Rumiji trn u oku Ranku Krivokapiću
 

"Stavite li još jednom crkvu Svete Trojice na Rumiji u Vaša pogana usta, po uzoru na mog čukundedu vojvodu popa Iliju Plamenca, koji se stavio u zaštitu Crnogoraca štiteći im veru, dok Vam budem pisao skinuću mantiju i dobićete što poduže zaslužujete", naveo je Plamenac u otvorenom pismu Krivokapiću.

Krivokapić je u sredu rekao da Vlada mora rešiti pitanje crkve na Rumiji i da se ona mora premestiti tamo gde se ne udara na temeljne vrednosti Crne Gore. Plamenac, u otvorenom pismu Krivokapiću, dostavljenom medijima, navodi da crkva Svete Trojice na Rumiji nije poremetila odnose između tri vere u Baru. Prema njegovim rečima, ona nije "zabijanje u simbol suživota" i ne "udara na temeljne vrednosti Crne Gore".

"Crkva Svete Trojice na Rumiji je ovaploćenje nade i želje, čežnje i težnje naroda koji je vekovima u litiji, za krstom Svetog Jovana Vladimira, išao na vrh Rumije, ovaploćenje njegove vere da će se tu jednog dana vratiti crkva, da će 'doleteti', kako to kaže predanje", kaže Plamenac.

On je rekao da nije istina da su muhamedanci i rimotaloci prestali da prisustvuju rumijskim bogosluženjima zato što je na vrh Rumije postavljena crkva. "Rumijsku litiju su pedesetih godina prošlog vijeka zabranile komunističke vlasti, Vaše duhovno iskodište".

"Tek osamdesetih godina obnovio ju je tadašnji paroh barski i arhijerejski namjesnik sveštenik Bogić Femić. I to je uradio reskirajući građansku sigurnost svoje porodice. Dakle, velikim ličnim požrtvovanjem barski sveštenik je obnovio tradiciju u koju se Vi danas kunete", kaže Plamenac.


On je upitao Krivokapića da li je svestan da je poslednjim izlivom mržnje na Pravoslavnu crkvu bacio rukavicu u lice crnogorskom Javnom tužiocu. "Onom javnom tužiocu koji je, demonstrirajući svoje neznanje, kao govor mržnje procesuirao prokletstvo mitropolita Amfilohija", kazao je Plamenac.

On je pitao Krivokapića da li je svestan šta bi dobio da je o džamiji govori kao što je govorio o pravoslavnoj crkvi.

"Dobili biste, Krivokapiću, bombaša samoubicu u Skupštini Crne Gore, čija ste Vi personifikacija", rekao je Plamenac.

POVEZANE VESTI

Subota 08.12.2012. 20:03
Političari koji popuju i popovi koji političare!
Ponedeljak 10.12.2012. 00:15
Nema potrebe mantiju da skidate,najbolje jeda u prvo vreme upotrebite vase sake.Posledice nisu bitne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online