Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.12.2012.
08:11
Večernje novosti A

Kerumovo vređanje Srba dozvoljeno

Medijsko blaćenje Srba od strane splitskog gradonačelnika Željka Keruma, očito, nikada neće dobiti i sudski epilog. Županijsku sud u Zagrebu odbio je tužbu Jovana Grkinića iz Splita, podnesenu pre pune tri godine, nakon što je Kerum u televizijskoj emisiji “Nedeljom u dva” na Hrvatskoj televiziji kazao da se protivi ulasku Miškovićevog trgovačkog lanca u Hrvatsku, “jer Srbi nikada nisu ništa dobro doneli u Hrvatsku”. Kerum je kazao da nikada ne bi volio imati za zeta Srbina, “nema šanse, nikada to nije bilo, niti će biti u mojoj porodici”, pišu Novosti.

Uvrede bez kazne: Željko Kerum, gradonačelnik Splita
 

Grkinić je u svojstvu potpredsednika Veća srpske nacionalne manjine grada Splita podneo tužbu zbog rasne diskriminacije, ali je sud ocenio da u Kerumovom istupu ničega od toga nije bilo. Kao uostalom i kada je nedavno ponovo u istoj emisiji kod voditelja Aleksandra Stankovića izvređao Srbe, da bi kasnije njegova sestra Nevenka Bečić kazala da nema ništa protiv Srba i da se sa njima stalno druži.

Nevidljivi gradonačelnik

Željko Kerum, koji se danima nije pojavljivao u javnosti, pa su ga mnogi prozvali i nevidljivim gradonačelnikom, došao je samo na sednicu gradskog veća Splita na kojoj je Ante Gotovina proglašen za počasnog građanina.

Ovih dana novinari redakcije “Slobodne Dalmacije” nazvali su Grkinića, koji radi u Turističkoj zajednici Splita i Kerum mu je, indirektno, šef. Punih deset godina vodio je sudski spor da se vrati na posao, jer je poteran 1992. godine, u jeku ratnih događaja u Splitu, a sada tvrdi da samo Kerum može da napada Srbe i ostane nekažnjen.

"U mojoj kaznenoj prijavi naglasak je na činjenici da je gradonačelnik svojom izjavom da Srbi moraju znati gde im je mesto zapravo počinio kazneno delo time što je još jednom javno izneo zamisao o potčinjenosti jedne nacije u Hrvatskoj", tvrdi Grkinić.

Sud je odbacio prijavu ocenivši da izjava nije data u cilju širenja etničke mržnje, a Grkinić kaže da zakon predviđa sankcije i kod omalovažavanja, što je u Kerumovom slučaju očito. Zakon predviđa kaznu od tri meseca do tri godine, ali je Kerum i ovaj put izbegao pojavljivanje na sudu, bar kada je reč o njegovom dugom jeziku, punom mržnje.

Jovan Grkinić argumentovano govori o apsurdu da se Kerumu sve toleriše, pa i izjava da Srbi moraju da razumeju gde im je mesto. Takve su poruke upućivane i Jevrejima, pa je istorija pokazala do gde je to dovelo. Grkinić je posebno ljut na ona obrazloženja da je Kerum kazao o Srbima sve što drugi Hrvati misle, a navodno se ne usuđuju da kažu.

"Meni nije bio za cilj da Kerum bude kažnjen, već da se prava manjina počnu da ostvaruju. Ali u tome nedostaje aktivnost pravobranitelja, sudova, koji bi trebali biti predvodnice u sprovođenju zakona", tvrdi Grkinić.

Tako je sud oslobodio optužbi gradonačelnika Keruma koji je poznat po uvredama, ne samo Srba. Sada se Kerum krije i iza poslaničkog imuniteta, jer mu je Sabor ostalo jedino sigurno radno mesto, na koje uzgred budi rečeno ne dolazi. Kao gradonačelnik je otpisan, a preostaje mu i borba za jedinu nekretninu koja mu je ostala, prestižni hotel “Marjan” u Splitu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online