Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.12.2012.
20:50 >> 22:58h
Beta, B92 A

Maribor: Bakljama na zgradu opštine

U Mariboru su se mirne demonstracije večeras ponovo pretvorila u izgrede, a vatra je zapaljena i na balkonu zgrade Opštine.

Protesti širom Slovenije
 

Nekoliko osoba je tom prilikom uhapšeno.

Policija je, reagujući na bacanje flaša, petardi, kamenica i baklji na gradsku skupštinu, na kojoj ima puno polomljenih prozora, počela da potiskuje demonstrante i da od njih traži da okončaju protest. Na jednu grupu demonstranata je bacila i suzavac kako bi ih rasterala.

Nekoliko hiljada ljudi u drugom po veličini gradu Slovenije demonstrira protiv Vlade Slovenije i gradonačelnika, zahtevajući njihove ostavke.

Policija pokušava da na miran način navede demonstrante da odu s trga pred zgradom mariborske opštine, a u pripravnosti je vodeni top, a nad gradom kruži policijski helikopter.

Takođe, poslato je i policijsko pojačanje da pomogne rasturanje ovih demonstracija zbog masovnog kršenja javnog reda i mira, objavila je policija na Tviteru, prenosi slovenačka novinska agencija STA.

Na trgu pred zgradom Parlamenta u Ljubljani, odakle je nekoliko hijada demonstranta došlo od Gradske kuće i s Kongresnog trga, ostalo je još oko hiljadu građana.

Demonstranti u Ljubljani počeli su da se okupljaju već oko 16 sati, a prema pisanju lokalnih medija okupilo ih se oko 10.000. Jedni, okupljeni pred ljubljanskom mesnom zajednicom, protestovali su protiv gradonačlenika Zorana Jakovića, dok drugi, okupljeni na Kongresnom trgu, tražili su ostavke svih političara u zemlji.

Policija je putem Tvitera saopštila da je, za sada, privedeno pet maloletnika zbog ugrožavanja javnog reda i mira i da su kod njih pronađena "opasna sredstva", koja su zaplenjena.

Demonstranti na protestima nosili transparente "Bez diskriminacije, ostavke svih", "Vlada ljudi, a ne stranaka" i druge, pozivajući svoje sugrađane da izađu na ulice i pridruže im se. Oni su pozvali i vojsku i policiju da im se pridruže.
 

U Celju je 10 osoba privedeno na protestima, prenosi portal index.hr i dodaje da je večerašnja runda demonstracija u svim velikim slovenačkim gradovima najavljivana na društvenim mrežama u Sloveniji ne kao "protesti, već kao pobuna i opštenarodni ustanak".

U tom gradu se okupilo oko 2.500 demonstranata, koji su uzvikivali: "Dole vlada", "Vratite nam pokradeno", "Lopovi, lopovi", "Počistimo Sloveniju".

Građani su se okupili i u mestu Ravna na Koroškem i u Ptuju, gde zahtevaju da im se vrati pravna država, uz uzvike protiv političara i tajkuna.


"Oslobodilački pokret Ptuj" je pozvao sve građane koji su protiv načina "na koji se vode opštine i država" da izađu na ulice.
 

Inače, građani Maribora izašli su još krajem novrembra na ulice tražeći ostavku gradonačelnika, ali ih je policija rasterala suzavcem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online