Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.11.2012.
16:20
Beta A

"Sanader tražio milion maraka za HDZ"

Vlasnik osiguravajuće kuće Euroherc i predsednik koncerna Agram Dubravko Grgić rekao je danas na suđenju u slučaju Fimi-medija da su mu bivši predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader i stranački funkcioner Vladimir Šeks 2003. tražili milion nemačkih maraka donacije za parlamentrane izbore.

 Svedok : Sanader mi je na jednom sastanku, da drugi ne čuju, tražio 100.000 maraka koliko mu je "lično trebalo za kampanju

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader se zajedno sa još deset fizičkih i pravnih lica tereti za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i ministarstava preko marketinške agencije Fimi-medija po kojoj je afera i dobila ime. Među optuženima je i HDZ, na čijem je čelu bio Sanader, kao prva stranka koja se tereti
za korupciju.

U nastavku suđenja, svedok Grgić je rekao da je tada čuo da ukupno pet firmi treba da donira po milion maraka za kampanju. On je predložio da Euroherc osigura imovinu HDZ-a po tržišnim uslovima uz proviziju od 18 odsto što je bilo zakonito, ali to nije realizovano iako se, kako je rekao, predlog svideo Sanaderu i Šeksu.

Svedok je posvedočio i da je Euroherc za pola miliona kuna kupio knjige osnivača HDZ-a i prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana. Prema njegovim rečima, preuzet je samo deo knjiga i to kao pokriće za plaćanje. Takođe je posvedočio da mu je Sanader na jednom sastanku, da drugi ne čuju, tražio 100.000 maraka koliko mu je "lično trebalo za kampanju".

I Sanader i predstavnik HDZ-a prigovorili su na istinitost Grgićevog iskaza. Sanader je rekao da od njega nije tražio novac za sebe utvrdivši da tada marke više nisu ni bile u opticaju.

U slučaju Fimi-medija krivicu su priznali bivši blagajnik HDZ-a i šef carine Mladen Barisisć, koji tvrdi da je sve radio po Sanaderovom nalogu, bivši računovođa HDZ-a Branka Pavošević i vlasnica marketinške agencije Fimi-medija Nevenka Jurak.

Njih troje nisu se, međutim, nagodili s tužilaštvom kao optuženi Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić, preko čijih se firmi, u saradnji s Fimi medijom, takođe izvlačio novac. Lončar-Papeš osuđena je na 11 meseci zatvora, Dimić na šest meseci, a zajedno državi moraju da vrate 3,8 miliona kuna.

Krivicu su na početku suđenja odbacili Sanader, HDZ, kao i njihov bivši portparol Ratko Maček. Sanader tvrdi da su optužbe kontrukcija, te da ga ostali optuženi terete kako bi dobili manje kazne.

Županijski sud u Zagrebu osudio je prošle sedmice Sanadera na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo. Na tu kaznu ima pravo žalbe Vrhovnom sudu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online