Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 27.11.2012.
14:27
Beta A

Zašto Makedonija slavi srpski i albanski praznik?

Nedavne proslave 100. godišnjice Kumanovske bitke i 100 godina nezavisnosti Albanije u Makedoniji pokazale su u najmanju ruku čudan odnos vlasti prema manjim etničkim zajednicama i njihovim vezama s matičnim državama, ocenjuje u komentaru skopski Utrinski vesnik.

Obeležavanje 100-godišnjice Kumanovske bitke u Makedoniji
 

Pod naslovom "Ili jesi ili nisi patriota" autor komentara Slobodan Najdovski piše da se ne postavlja pitanje da li je te dve proslave trebalo organizovati već ko određuje šta će se proslavljati i na koji način.

Jer, kako se dodaje, jeste u duhu pravoslavlja da se sveštenicima Srpske pravoslavne crkve dopusti da služe pomen palim borcima srpske vojske, ali, u isto vreme ne bi trebalo prenebregnuti da to što za srpski narod predstavlja veliku pobedu, za makedonski narod znači prelazak iz jednog u drugo ropstvo.

Vlada nije smela da propusti da prilikom obeležavanja tog datuma podseti da je Balkanski rat jedan od najcrnjih perioda makedonske istorije i da Zbrnjak kod Kumanova simboliše uvod u podelu Makedonije.

Na proslavi Kumanovske bitke, ocenjuje autor, propuštena je šansa da se kroz realan pristup događajima pokaže da su političari iz Makedonije i Srbije spremni da pošalju poruku pomirenja u odnosu na prošlost koja opterećuje. Takve poruke, između dve čaše rakije na Rakijadi u Valandovu, nemaju istu težinu kao da su poslate s mesta koje je za Srbe simbol velike pobede, a za Makedonce podsetnik na strašno razdoblje istorije.

Obeležavanje Dana zastave u Skoplju
 

Ništa manje začuđujuće nije ni ćutanje zvaničnika albanske Demokrtaske unije za integraciju, koalicionog partnera vladajuće VMRO-DPMNE povodom obeležavanja godišnjice albanske nezavisnosti, navodi se u komentaru.

List piše da obeležavanje značajnih događaja za druge narode treba da bude povod za produbljivanje suživota, uzajamnog poštovanja i međusobnih odnosa i da zato političari koji predstavljaju makedonske Albanace ne treba da otvaraju prostor za one radikalne struje koje na njih gledaju kao na neprijatelje Makedonije.

U komentaru se ističe da obraćanje vicepremijera Muse Džaferija samo na albanskom jeziku, bez prevoda, predstavlja presedan, ali je još veći presedan izostanak reakcije visokih zvaničnika vladajuće stranke. Nije sporno to što je makedonska vlada finansirala i podržala događaj, već je sporan odnos vlasti prema događajima koji se slave, dodaje se.

List ocenjuje da način organizovanja ovih proslava i ćutanje vlasti ne vode izgradnji dobrih međuetničkih odnosa i saradnje među narodima, već, naprotiv, doprinose produbljivanju jaza.

Proslave 100 godina Kumanovske bitke i nezavisnosti Albanije još su jednom otvorile pitanje patriotizma koji se ne dokazuje samo busanjem u grudi i okupljanjem partijskog članstva već kroz konkretne reakcije državnih zvaničnika u različitim prilikama i povodom događaja koji podstiču javne polemike, zaključuje se u komentaru.

Utorak 27.11.2012. 14:53
Kazu iz jedne okupacije u drugu, Trazicete vi Srpske okupatore i to vrlo brzo,da bi opstali od vasih :prjatelja: siptara
Utorak 27.11.2012. 16:24
ствар је проста а истина је болна вас становнике бјрмакедоније срби су очистили тај део терена од турака и ослободио, ко што је ослободио и босну , и вас крвати и вас слобоенци 1918. од аустроугара, да се нису појавили глупи срби сада би сте сви редом причали германским језикком , брјм треба да слави јер да је неко био други, на пример бугари, ви сада не би никоме били проблем ни србима ни грцима ни шитарима а ни бугарима , сада би сте били бугари и тачка, па сада можете рећи да смо најгори , као што кажу остали , срби вас никада нису дирали нити терали да мењате веру за вечеру или презиме...
Utorak 27.11.2012. 19:17
Zašto Makedonija slavi srpski i albanski praznik? Zato što nemaju svojih. Šta oni mogu da slave? Prvo otvaranje Mekdonaldsa ili dolazak Hilari Klinton? Možda da slave rođendan Aleksandra Makedonskog ili Kleopatre.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online