Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 18.11.2012.
10:39
Blic A

Dečak sa traktora: Nikoga ne mrzim, ali nije pošteno

"Nije pošteno što su oslobođeni Gotovina i Markač, ali šta je tu novo. Život inače nije fer nikada", rekao je za "Blic" povodom oslobađanja hrvatskih generala Dragan Mioković koji je sa svega 12 godina prognan sa porodicom iz Gračaca u Kninskoj krajini. Fotografija kako kao 12-godišnjak upravlja traktorom i sa sobom vodi majku, sestru i baku, svojevremeno je obišla svet.

Odmor dečaka, glave porodice u tom trenutku, na volanu traktora u kolini
 

Upamćen kao najmlađi za volanom traktora iz tužne kolone, koja je zbog granatiranja 4. avgusta 1995. krenula iz Kninske krajine, kaže da danas ne oseća mržnju ni prema kome, da je stekao novi život u Beogradu i da zbog obaveza nije stigao da prati suđenje hrvatskim generalnima.

Iako priznaje da mu je bilo krivo kada je video slike veselja po hrvatskim gradovima, Mioković ističe da "nema vremena za tugovanje".

"Bio sam klinac koji je sa majkom, babom i sestrom došao u Srbiju i nije mi toliko sve to teško palo koliko starijima. Sam put u koloni za mene nije bio mnogo traumatičan u okolnostima kada smo svi na to bili primorani. Naime, znali smo ranije da ćemo morati da napustimo naše kuće. A, osim toga, sećam se i gorih dana. U to vreme nije bilo dana, a da nam ne jave da je neko ubijen, a sećam se i dana kada su javili da je pobijeno dvadeset ljudi iz mog sela", priča Mioković.

Mioković danas ima 29 godina, živi u iznajmljenom stanu na Vračaru i uspešno se bavi kompjuterskom grafikom. Sanja da kupi stan ali, kako kaže, to neće ići lako. Ipak, posle mnogo seljakanja od rođaka do rođaka, s jednog na drugi kraj Beograda, koje mu je, kako kaže, izuzetno teško palo, napokon se skrasio i stekao porodicu. Oženjen je Anom, devojkom iz Vojvodine i imaju ćerkicu Hanu koja je rođena ovog leta. Hana je inače prva beba u široj Miokovićevoj porodici rođena u Srbiji posle progona iz Hrvatske.

"Posle sam još nekoliko puta odlazio u Gračac, obično zbog posla. Tamo imam još jednu dalju rođaku. Naša kuća je zapuštena i zarasla u korov. Nema uslova za život, nema komšija. Na njihovim kućama odmah nakon odlaska skinuti su parket, prozori, vrata, krovovi. Neću se vratiti u Hrvatsku jer tamo nema uslova za život", kaže Mioković koji poseduje i hrvatski i srpski pasoš.

Pošto, kako kaže, nije pratio suđenje u Hagu, prijatelji su mu juče objasnili da je odluka o oslobođenju hrvatskih generala političke prirode.

- Prijatelji su mi objasnili da je njihovo oslobođenje izdejstvovala Amerika pošto je koristila slične metode granatiranja kao Hrvatska, i da im zato nije odgovaralo da Gotovina i Markač budu pravosnažno osuđeni - objašnjava Mioković.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.11.2012. 00:13
jel ovo NDH okupirala srbiju pa se sad brišu i komentari protiv nje.?šta je pustili ste dva dana ljue da se izduvaju pa sad opet nazad na ispiranje mozga i EU nema alternative!VESELO !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online