Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 19.11.2012.
02:30
S. Princip - Vesti A

Kepa izručuju Zagrebu, na potezu Srbija

Ministar unutrašnjih poslova i pravosuđa Australije Džejson Kler odobrio je izručenje Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj, saznaju "Vesti". Vasiljković je, prema tim izvorima, već dobio službeno obaveštenje. U krugovima najbližim Kapetanu Draganu nisu bili voljni da istog dana bilo šta kažu.

Dragan Vasiljković po izlasku iz zatvora pre tri godine
 

Prema australijskom zakonu, Vasiljković ima 60 dana da se žali na ovu odluku. On je s prekidom od sedam meseci u australijskom zatvoru od januara 2006. godine. Australijske vlasti uhapsile su ga postupajući po nalogu za izručenje hrvatskih vlasti koje ga traže zbog "istrage o ratnom zločinu". U međuvremenu, Vasiljković je vodio komplikovan, dugotrajan, skup i na kraju bezuspešan sudski proces protiv izručenja, pokušavajući da dobije podršku i od Haškog tribunala.

Pročitajte sve o slučaju kapetana Dragana ovde

Odluka o odobravanju hrvatskog zahteva za izručenje stigla je dve godine nakon što je Vrhovni sud Australije poništio presudu Federalnog suda kojom je Vasiljković pušten na slobodu, a zahtev za ekstradiciju odbačen. Tada je on opet vraćen u zatvor.


U objašnjenju odluke ministra Džejsona Klera, njegov predstavnik za štampu kazao je, uz ostalo:


- Ministar je došao do odluke nakon pažljivog razmatranja odredaba Zakona o ekstradiciji i uzimajući u obzir razloge koje je gospodin Vasiljković naveo, ili su navedeni u njegovo ime, zbog čega ne bi trebalo da bude izručen. Gospodinu Vasiljkoviću otvoren je put da traži reviziju ministrovog opredeljenja za izručenje.
Posle (očekivanog?) zelenog svetla federalnog ministra unutrašnjih poslova i pravosuđa Australije da odobri izručenje Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj, njegova porodica i prijatelji znatiželjni su da čuju šta će Srbija sada preduzeti. Kako je rečeno "Vestima" u Sidneju, oni se sada uzdaju u izjavu koju je o odgovornosti Srbije prema njenom državljaninu koji je niz godina u zatvoru, ovde prošlog februara dao Ivica Dačić, za vreme posete Australiji.


On je tada sa Vasiljkovićem razgovarao telefonom, a istog dana se na prijemu u Generalnom konzulatu Srbije sreo s njegovom suprugom Nadom Lukić.
Kako nam je rečeno iz Vasiljkovićeve familije, njihove nade da će Dačić biti zainteresovan za novi razvoj situacije, počivaju na činjenici da je on obećanje da će se "Srbija zainteresovati" dao kao ministar unutrašnjih poslova, a sada je, veruju oni, u još boljoj poziciji i kao premijer i kao ministar u istom resoru.
Ivica Dačić tada je istakao da zvanično želi da kaže "da je država Srbija zainteresovana za ovaj slučaj".


- (Da) država Srbija smatra da je on toliko dugo u zatvoru, da to traje već šest godina, da taj slučaj i proces nije dovoljno jasan - rekao je on u februaru, obećavši da će razgovarati "s našim državnim funkcionerima i Ministarstvom pravde, da vidimo na koji način možemo da pomognemo Vasiljkoviću da se proces dovede do kraja".

 


Advokat Den Mori pomaže Kepu

Dragan Vasiljković ima i dalje na raspolaganju dve sudske instance da traži poništavanje najnovije odluke u Kanberi. Njemu zakon omogućuje da se sada žali Federalnom, pa Vrhovnom sudu.

Nije izručen ni Zentaj

Australija, inače, nikad u istoriji nije uspešno okončala ni jedan postupak vođen za izručenje osobe optužene za ratni zločin.
Ranije ove godine, Vrhovni sud je odbacio zahtev Mađarske za ekstradiciju Čarlsa (Karolja) Zentaja, pripadnika mađarskih kvislinških formacija u Drugom svetskom ratu, optuženog da je ubio jevrejskog tinejdžera u Budimpešti. Prethodnik gospodina Klera, Brendan O'Konor, naredio je 2009. godine Zentajevo izručenje Mađarskoj, ali je ovaj danas 90-godišnjak uspeo da dobije sudsko poništenje ovog naloga.

U međuvremenu, saznajemo da je za njegov slučaj zainteresovana grupa advokata specijalista za međunarodno pravo, koju predvodi Den Mori. Ovaj advokat je, uz ostale, zastupao Dejvida Hiksa, uhapšenog i izručenog u Gvantanamo Bej posle priznanja da je pomagao teroriste. Advokati su, saznaju "Vesti" konsultovani odmah nakon što je Vasiljković u petak, u svojoj ćeliji u zatvoru, dobio pismeno obaveštenje da Federalna vlada Australije odobrava njegovo izručenje.
Prema slobodnim procenama, ceo žalbeni postupak na koji Vasiljković ima pravo, mogao bi da potraje i dve godine.


Kako je Brus Denis, advokat Dragana Vasiljkovića, izjavio "Australijenu", njegov klijent je sa gospodinom Morijem razgovarao "direktno celog dana" u petak.
- Ako gospodin Mori odluči da preuzme slučaj, na njemu će raditi kancelarija "Šajn Lojers", ali ću ja pomagati - kaže Denis.


Australijski dnevnik s kojim je Vasiljković izgubio sudsku bitku zbog klevete, takođe tvrdi da je ova advokatska kancelarija već preuzela slučaj, ali da je gospodin Mori odbio da da izjavu o tome.


Brus Denis kaže da je Vasiljković posle dobijanja odluke "jednostavno utučen".
- Ima jedna stvar za koju se nadam, a to je da je (do ove odluke) bilo tako dugo čekanje posle pretresa na Vrhovnom sudu, jer je državni pravobranilac na neki način tražio mere zaštite za njega pre nego što bude bilo gde poslan.


Ta zaštita, po Denisu, uključuje da se Vasiljkoviću prizna vreme koje je bio u zatvoru, kao i da mu se obezbedi nezavisno suđenje.


- Pošto je on osoba koja je heroj u Srbiji, ali zlikovac preko granice u Hrvatskoj, veoma je teško da mu se obezbedi pošteno suđenje. Takve garancije njemu nisu date.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.11.2012. 06:14
hrvati bi mogli da se reklamiraju i ovako : Dodjite u nasu zemlji, imamo najlepse more i najvece logore, nigde nema veceg genocida nego kod nas. Mi smo nesto posebno.
Ponedeljak 19.11.2012. 09:21
"Потез је на Србији?! Шта Србија има са тим? Милошевић је направио огромну грешку што је пристао да заступа Србе БиХ у Дајтону, уместо да то буде Караџић и тако увукао Србију тамо где јој није било место. Грешку је направио и у Крајини кад је слао џакове пасуља са на сваком крст са осцилима, београдско пиво и летке на којима је писало: "дижите се против усташа имате нашу подршку", потписано Гарашанин и Милошевић. После пада Крајине скоро цела "влада" Крајине је добила посао у министараствима у Београду а, народ оставили на милост и немилост Хрватима. Да је остала неутралана Србија би много више помогла и Крајини и БиХ а, можда ни рата неби било или не у толикој мери.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online