Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 17.11.2012.
17:52
Beta A

Pupovac: Nećemo na komemoraciju u Vukovar

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) iz Zagreba Milorad Pupovac izjavio je da delegacija te organizacije Srba u Hrvatskoj neće u nedelju 18. novembra učestvovati na komemoraciji povodom Dana sećanja u Vukovaru.

Predsednik Srpskog narodnog veća: Milorad Pupovac
 

"U ovim okolnostima, nažalost, za druge korake ne postoje pretpostavke", rekao je Pupovac u intervjuu koji novosadski Dnevnik objavljuje u sutrašnjem broju.

On je naveo da su SNV i Zajedničko veće opština održali 13. novembra komemorativnu sednicu za sve žrtve Vukovara, kao i za sve stradale u tom ratu.

Pročitajte sve o slučaju Anta Gotovine i Mladena Markača

Tom prilikom je usvojena i Izjava sećanja, u kojoj je rečeno da svi zločini koji su ostali nekažnjeni, bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtava, trebaju biti sankcionisani nepristrasno i pravedno, a sve žrtve moraju biti priznate, kazao je Pupovac.

Izbeglička udruženja: Skandalozna odluka

Koalicija udruženja izbeglica iz
Hrvatske smatra da je odluka Žalbenog veća Hašškog tribunala o oslobađanju hrvatskih generala Anta Gotovine i Mladena Markača sramna, skandalozna i ponižavajuća za ceo srpski narod. Koalicija udruženja izbeglica pozvaće na sastanak sve značajne predstavnike izbeglih i prognanih Srba i drugih oštećenih građana s
ciljem da svi pokažemo odgovornost i postignemo dogovor oko preduzimanja konkretnih mera u borbi za povratak otetih ljudskih
prava. Koalicija udruženja izbeglica očekuje da nova Vlada Srbije u regionu vodi politiku čistih računa koja će biti zasnovana da doslednom
poštovanju ljudskih prava svih oštećenih građana umesto
dosadašnje politike lažnog pomirenja.

Ocenio je da se nakon oslobađajuće presude Haškog tribunala za hrvatske generale Gotovinu i Markača postavlja pitanje ko je onda odgovoran za zločine počinjene tokom i nakon akcije Oluja, za ubistva, progone i uništavanje celih naselja.

"Nadamo se da ova presuda Haškog tribunala sada neće biti shvaćena i kao abolicija za zločine koji su počinjeni nad Srbima. Jer, u suprotnom, bilo bi to veoma loše i za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, ali i za ukupne srpsko-hrvatske odnose", rekao je Pupovac.

On je izrazio nadu da će se u Srbiji shvatiti u čemu je važnost da se nastavi saradnja po pitanjima suđenja za ratne zločine, odnosno u Hrvatskoj u čemu je važnost daljeg bavljenja onim što se nije postiglo presudom Tribunala.

"Do sada niko nije odgovarao za zločine u Bljesku i Oluji, ni za one znane, ni za one neznane. Niko nije odgovarao ni za paljenja, pljačke, zastrašivanja, proterivanja, niti za sprečavanje povratka. I ukoliko se ne učini nešto što bi pokazalo spremnost za
sankcionisanje svih tih dela, onda će to ostati ozbiljan teret ne samo za hrvatsko-srpske odnose nego i za samu Hrvatsku. A to može imati mnogo veću težinu i od ove haške presude", rekao je Pupovac.

POVEZANE VESTI

Subota 17.11.2012. 18:01
Све наше осуђене за ратне злочине у Хрватској, под хитно морамо ослободити.
Subota 17.11.2012. 19:35
Pupovac neće da dođe. a srbi tamo moraju sve to da trpe. Godinama se dolazi u Vukovar da se provociraju Srbi. Vukovar je prvi dokaz da zajednički život nije moguć.
Subota 01.12.2012. 13:13
Ne da ti neces,nego te tamo nitko ne treba.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online