Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Petak 16.11.2012.
10:25 >> 14:08h
Beta A

Euforično slavlje po ulicama Zagreba

Na glavnom zagrebačkom trgu zavladalo je opšte oduševljenje posle objavljivanja odluke Apelacionog veća Haškog tribunala da hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača oslobodi krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995. godine.

 

Nekoliko hiljada okupljenih mahalo je hrvatskim zastavama i skandiralo "Ante, Ante", "Hrvatska, Hrvatska", "Vukovar, Vukovar" i pevali "Zovi samo zovi, svi će sokolovi za te život dati". U centru grada građani trubama iz automobilima pozdravljaju oslobađajuću presudu hrvatskim generalima.

Građani su izricanje presude pratili na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a skup je organizovala Koordinacija veteranskih udruženja. Na trgu je u toku program, građani se vesele, a zapaljena je i jedna baklja.

Jedan od organizatora skupa, predsednik Udruženja specijalne policije Josip Klem, rekao da posebno treba zahvaliti Crkvi koja je jedina verovala u nevinost generala.

Veselje u Kninu

Nekoliko stotina veterana i građana okupilo se na glavnom trgu u Kninu gde su s veseljem dočekali oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču.

"Knin je danas drugi put slobodan", rekla je gradonačelnica Knina Josipa Rimac, preneli su hrvatski mediji. Ona je istakla da je današnji dan za građane Knina i cele Hrvatske jednako važan kao i 5. avgust 1995. godine kada su hrvatske snage ušle u Knin.

Hrvatski veterani plakali od sreće
 

"Današnja presuda od ljage je očistila Domovinski rat, čitavu oslobodilačku akciju Oluju, Hrvatsku, hrvatski narod", rekao je šibensko-kninski župan Goran Pauk, koji je presudu dočekao u Kninu.

Predstavnici veteranskih udruženja takođe su istakli da je današnji dan, posle "Oluje" najvažniji u novijoj hrvatskoj istoriji.

I u Šibeniku je presuda dočekana sa oduševljenjem, a na Šibenskom mostu okupilo se tim povodom oko 200 veterana i građana. Lokalni mediji prenose da sa šibenskih crkava i katedrale ne prestaju da zvone slavljenička zvona.

Slavilo se u više hrvatskih gradova gde je uživo praćeno izricanje presude Haškog tribunala, između ostalih i u rodnim mestima Gotovine i Markača, Pakoštanima i Đurđevcu.

Hrvatski mediji: Pobeda u poslednjem poglavlju rata

 

Komentatori koji su pratili događaj nisu mogli da skinu osmeh s lica dok je sud obrazlagao odluke, ističući da su pale teze o zločinačkom poduhvatu i odgovornosti za zločine. Mediji navode i da je "rat završen".

 

"Jutarnji list" je jutro u haškoj sudnici pratio uz naslov "Poslednje poglavlje rata", a zatim je naveo da je "Srušena cela presuda", kao i da je "Hrvatska nevina".

 

"Večernji" navodi da je u pitanju "Pobeda istine", dok portal Index.hr uz isticanje "erupcije oduševljenja širom Hrvatske" navodi da su Gotovina i Markač slobodni ljudi.

 

Hrvatski "Dnevnik" piše da se "generali vraćaju kući" i prenose atmosferu ispred Haškog tribunala uz naslov "Dečkima ovde nije ni bilo mjesto".

Prema konačnoj presudi Apelacionog veća Haškog tribunala, operacija Oluja, kojom je Gotovina zapovedao, nije bila udruženi zločinački poduhvat u cilju proterivanje Srba iz Kninske krajine 1995.

Dvojica od petorice sudija apelacionog veća imala su suprotno mišljenje. Kako je saopšteno u Haškom tribunalu, Gotovina i Markač će biti oslobođen iz pritvora čim to bude praktično moguće. Hrvatska je već poslala Vladin avion po njih.

POVEZANE VESTI

Petak 16.11.2012. 10:28
Beda i jad evropske demokratije pod patronatstvom USA, i evropske jurisdikcije. Srpske zrtve od fasisticke ruke rezima Tudjmana i poglavnika Pavelica nasle su mir u Bozijem krilu, a krvnici zasticeni od povampirenog neofasizma. Evropo popisam ti se na pravdu! Ziveo Ratko Mladic!
Petak 16.11.2012. 10:31
Kratko i jasno, narodski receno: serem vam se i na vas "sud" i na vasu "pravdu"- tacka
Petak 16.11.2012. 10:41
Jel ima iko od Hrvata normalan, a da ga je malo sramota zbog ličnog morala?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online