Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 14.11.2012.
13:32
Beta A

Hrvati se mole pred presudu generalima

U više hrvatskih gradova u četvrtak, dan uoči izricanja prvostepene presude Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za ratne zločine tokom i posle akcije Oluja, biće održane mise i bdenja, a u petak će na gradskim trgovima biti organizovano uživo praćenje izricanja presude.

Ante Gotovina i Mladen Markač
 

Gotovina i Markač nepravosnažno su osuđeni u aprilu 2011. na 24 i 18 godina zatvora zbog ratnih zločina tokom i posle akcije Oluja 1995. godine. Tada je na glavnim gradskim trgovima, uključujući i zagrebački trg bilo organizovano gledanje izricanja presude putem video-bima.

Brojna udruženja ratnih veterana pozvala su proteklih dana građane na skupove podrške generalima, odnosno na mise u hrvatskim gradovima, ali i u dijaspori posle kojih će uslediti celonoćnja bdenja. U petak ujutro dočekaće se i čitanje presude. Mise i molitve za generale najavljene su u više hrvatskih gradova poput Splita, Zadra, Šibenika, Osijeka i Knina, ali glavni skup biće u Zagrebu.

Koordinacija veteranskih udruženja očekuje u Zagrebu više desetina hiljada građana. U zagrebačkoj katedrali sutra uveče služiće se misa za generale i bdenje.

"Nakon 22 godine što imamo hrvatsku državu, domoljubi, građani moraju se ponovno okupiti i pokazati zajedništvo, da smo zajedno s generalima. Oni su nevini ljudi i zato svi zajedno ustajemo", poručio je jedan od organizatora skupa Josip Klem, predsednik Udruženja specijalne policije.

Organizatori su poručili da se radi o skupovima podrške i zajedništva, a ne o političkim skupovima, pa neće biti govornika. Takođe su pozvali na mirna i dostojanstvena okupljanja. Uoči izricanja presude, Koordinacija veteranskih udruženja grada Zagreba proglasila je proteklog vikenda Gotovinu i Markača junacima Domovinskog rata.

Prema prvostepenoj presudi, Gotovina (55) koji je komandovao Olujom, i Markač (55) kao komandant specijalne policije, bili su članovi udruženog zločinačkog poduhvata koji je predvodio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, a čiji je cilj bilo proterivanje sprskog stanovništva iz samoproglašene Republike Srpske Krajine, što je bio navod optužnice.

Gotovina i Markač proglaseni su krivim za progon, deportaciju, pljačku, ubistva, bezobzirno uništavanje, nehumana dela i okrutni tretman srpskog stanovništva, od početka avgusta do kraja septembra 1995. Drugooptuženog generala Ivana Čermaka, Tribunal je oslobodio krivice.

I Gotovina i Markač na prvostepenu presudu uložili su žalbe, tvrdeći da je sudsko veće pogrešno utvrdilo i interpretiralo činjenice o događajima tokom i posle Oluja. U žalbama, odbrane su tražile da Gotovina i Markač budu oslobođeni, tvrdeći da je Oluja bila legitimna vojna operacija za reintegrisanje okupiranog područja u sastav Hrvatske, a da je srpsko stanovništvo napustilo teritoriju u okviru evakuacije koju je organizovalo njihovo vođstvo na čelu sa Milanom Martićem.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.11.2012. 15:25
Nesto mi kaze da se necemo mi bas radovati kazni. Ipak je to hag. Daj boze da se varam.
Četvrtak 15.11.2012. 12:40
Mogu se moliti i svetom trojstvu. Presuda je bitna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online