Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 12.11.2012.
13:18
Đ. Barović - Vesti A

Momu kažnjavaju što ne svedoči protiv Radovana

Svi koji pročitaju stav Tužilaštva da Momčilo Krajišnik nije dovoljno kooperativan i da ga ne treba pustiti na slobodu znaju o čemu se radi.

Momčilo Krajišnik
 

Iza odluke Haškog tribunala da ne dozvoli prevremeno puštanje na slobodu bivšeg predsednika Skupštine RS, Momčila Krajišnika stoji Tužilaštvo ovog suda koje nije moglo da se pomiri sa činjenicom da on nije hteo da bude "kooperativniji" i mogući svedok u procesima koji se vode pred ovim Sudom, među kojima su suđenja Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Čestitka "Vestima"

Momčilo Krajišnik kaznu služi u Velikoj Britaniji, ali i tamo redovno prima naše novine. Kako je ove godine i 20 godina postojanja "Vesti", Krajišnik je preko svog brata poželeo sve najbolje.
- Zahvalio se za sve što ste za njega uradili, a ja sam svedok da su "Vesti" njegov "prozor u svet". Nema ni jednog događaja u zemlji ili svetu da Moma ne kaže da je pročitao upravo u vašem listu. Svaka vam čast da sve te informacije uspete da sažmete na malom prostoru - kaže Mirko Krajišnik.

 

Treći zahtev

Prema zakonima Velike Britanije, nakon odsluženja polovine zatvorske kazne, stečeni su uslovi da osuđenik bude oslobođen, te je Krajišnik ranije u dva navrata podnosio zahtev za pomilovanje. On je pred Tribunalom proglašen krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa većih područja BiH i u septembru 2006. osuđen na 27 godina zatvora. Žalbeno veće mu je u martu 2009. smanjilo kaznu na 20 godina zatvora.

- Moma je bio spreman da bude svedok, ali svedok istine, a po cenu života ne bi uradio drugačije - kaže za "Vesti" brat bivšeg predsednika Skupštine, Mirko Krajišnik.


Prema rečima Mirka Krajišnika ova tvrnja se ne može dokazati, ali je indikativno da se treći put odbija zahtev njegovog brata da bude prevremeno pušten na slobodu.


- Sačekaćemo pisanu odluku predsednika Suda Teodora Merona iz koje će se sigurno znati preciznije koji su bili njegovi razlozi da ne uvaži zahtev mog brata. Ali, činjenica je da je Haško tužilaštvo, u pisanoj žalbi navelo da se protivi tome zato što "Momčilo Krajišnik nije bio dovoljno koopretivan". Na svakome je da tumači šta znači ta reč "nekooperativnost", ali je presedan da predsednik suda gotovo godinu dana razmatra njegov zahtev. Ako je zaista po sredi stav da se osuđeni puštaju tek posle dve trećine odležane kazne, onda je to moglo odmah da se kaže, a ne da se toliko dugo čega - ističe Mirko Krajišnik i dodaje da je njegov brat vest o odbijanju ipak podneo mirno.


- On je takav tip čoveka da ne želi druge da uzmeriva svojim osećanjima, tako da ne znam kako mu je bilo, ali u razgovoru mi je rekao da se ne brinem i doslovce: "Idemo dalje, još je posla pred nama".


Ukoliko Tribunal ne odstupi od dosadašnje prakse, Momčilo Krajišnik bi na slobodi mogao da se nađe krajem jula 2013. godine kada i formalno ispunjava uslov o odležanih dve trećine kazne.


Mirko Krajišnik kaže da njegov brat u svakom slučaju neće odustati od revizije postupka kojim je osuđen na 20 godina zatvora.


- Pripremamo tačku po tačku optužnice tako što verujemo i znamo da mnoge stvari nisu onakve kakve su na kraju zaključene. U toku je prikupljanje materijalne baze za podnesak Haškom tribunalu i za to ne postoji nikakav rok, ali Moma želi da se to uradi u svakom slučaju - kaže Mirko Krajišnik i dodaje da su ovaj posao uključena i dva vrsna profesora i pravnika iz Sjedinjenih Država.


Jedan je profesor na Hardvardu, a drugi uspešan advokat. Oni su pristali da formulišu taj zahtev, a zatim i da ga brane pred Tribunalom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.11.2012. 13:48
englezi su stvorili milion zakona koji samo njima odgovaraju, jedno vreme dok su nas trebali su nas nagradjivali dok smo im pilota spashavali, setite se najgore isdajo-prevare kad su kralja natutkali i srbe izdali i manipulisali, sad hoche isto da demoniziraju shkolovane ljude koji su stali u odbranu ne zemlje no civila, ceo hag se stvorijo da bi jasenovac i milion nacistichkih zhrtava poslali u zaborav, kakve veze ima hag sa zakonodavstvom ?
Ponedeljak 12.11.2012. 13:49
kakve veze ima hag sa zakonodavstvom?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online