Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.11.2012.
22:33
Beta A

Slovenija: Pahor i Tirk u drugom krugu

Bivši premijer Borut Pahor i sadašnji predsednik Slovenije Danilo Tirk odlučiće izbornu trku u drugom krugu 2. decembra. Pahor je u prvom izbornom krugu osvojio 40,02 odsto glasova, dok je Tirk dobio 35,89 odsto glasova.

Želi drugi mandat: Danilo Tirk

Posle objavljivanja prvih rezultata, na osnovu anketa na izlazu s birališta, Tirk i Pahor su osvojili najviše glasova birača, dok treći kandidat Milan Zver zaostaje za njima.

Tirk je nakon zatvaranja birališta u svom izbornom štabu u Ljubljani rekao da će u naredne tri nedelje "uraditi sve kako bi se videla razlika između njega i protivkandidata".

On je, takođe, naglasio da se zalaže za "poštenu državu", i dodao da je "Slovenija jedina država u Evropi u kojoj je predsednik vlade u krivičnom postupku", aludirajući na proces koji se u Ljubljani vodi povodom slučaja finske firme Patria, koja je prodala oklopna vozila slovenačkoj vojsci.

Tirk je naveo da je sada završeno "prvo poluvreme", i pozvao birače da se odazovu masovnije u glasanju u drugom, jer "izborno učešće mora biti veće".

Protivkandidat sadašnjem predsedniku u drugom izbornom krugu Borut Pahor, kojeg podržava stranka Socijalnih demokrata, zahvalio je biračima iz svog štaba na "izuzetnom poverenju" koje su mu danas ukazali.

Posle premijere napada i predsedničku fotelju: Borut Pahor

"Poruka svih izbora je da smo zajedno u stanju prevazići sve teškoće i, takođe, iznaći put iz (sadašnje ekonomske) krize", rekao je Pahor.

Poslanik u Evropskom parlamentu Milan Zver je gubitnik ovih izbora, sa najmanjim brojem glasova birača, i on nije dao izjavu za javnost.

Umesto njega je govorila bivša predsednica Vrhovnog suda Barbara Brezigar, koja je naglasila da je Zver "izuzetno želeo dobro svojoj državi".

Izlaznost u prvom krugu predsedničkih izbora u Sloveniji, prema do sada objavljenim rezultatima, iznosila je 37,2 odsto glasova, a pravo glasa imalo je 1,73 miliona birača. Birališta su zatvorena u 19 časova.

Ovo su peti izbori za predsednika države od samostalnosti Slovenije. Pobedu u prvom krugu izbora do sada je ostvario samo prvi predsednik Slovenije Milan Kučan 1992. i 1997. godine. Sadašnji predsednik Danilo Tirk pobedio je na izborima 2007, u drugom
krugu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online